Du er her

Hoka - Utsiktsrik og tøff motbakketur

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Hoka – Utsiktsrik og tøff motbakketur.Fjellet Hoka ruver høyt over Oltedal i Gjesdal kommune. Bratt og nesten rett opp av dalen finner en den utsiktsrike toppen på hele 561 meter over havet. Er du glad i motbakketurer? Ja da er dette turforslaget midt i blinken for deg. Velger en denne turen kan en se langt etter flate strekninger. Turen går på både grusvei og sti, stien er rødmerket.

Sett av 2t tur/retur på den totalt 5,1km lange turen.
 

 

 

 

Kommune:                 Gjesdal
Tid:                              2t tur/retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       5,1km tur/retur (Stigning 558m)
Merket:                        Ja / Nei* (Skiltet og rødmerket – Unntak på grusvei)
Terreng:                      Sti / Grusvei (Godt fottøy er en fordel, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Middels (Høy stigning)
Høyde:                        Hoka / Hågå 561m.o.h

 

 

 

Parkering:

Hoka - Parkering bak Lafthuset i Oltedal. Kjør mot kraftstasjonen.Parkering på Oltedal like bak Lafthuset.

Fra Ålgård i Rogaland fylke, sving av E39 med skilt opp til Sirdal og Oltedal. Følg veien opp til Oltedal, sving til høyre inn ved Lafthuset, det er i tillegg skiltet med severdighetskilt langs Oltedalsveien 45. Parallelt med Lafthuset holder du høyre og idrettsanlegget passeres på venstre side. Ta av til venstre ved andre gate ned mot elva, like over brua er det tilrettelagt med parkeringsplass. GPS posisjon N58 49.858 E6 03.254.

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Hoka – Turen starter på grusvei oppover i lia.Vegard og jeg er ute på årets første topptur. Vi har parkert bilen like etter brua over elva i Oltedal. Til info er dette samme parkeringsplass som for Uburhedlaren. I bilen er det godt og varmt, men på utsiden er det stikk motsatt. Det blåser heftig og med styrker opp mot hele 18-20m/s. Fra parkeringsplassen går det grusvei bort mot kraftstasjonen. Videre går grusveien over brua og til venstre opp i skogen. Turen starter på ca 40 meter over havet. Fra brua går det bare en vei, og det er oppover.

 


 

 

Hoka – Et lite treskilt med en plakat på viser hvor stien begynner.Har du først startet på denne motbakketuren, ja da vil jeg bare advare deg om at du kan se langt etter flate partier. Grusveien slynger seg oppover i den skogkledde fjellsiden. Flere kubikk med granskog er allerede hogd ned, men fremdeles er det mye skog igjen. En kan med fordel ta en «pust i bakken» og snu seg for å nyte utsikten ned mot Ragstjørna. En skal ikke følge grusveien helt opp mot Oltedalsvatnet. Istedenfor står det er treskilt i veikanten som viser hvor en skal ta av og fortsette på rødmerket sti.

 


 

 

Hoka – Et bratt skar rett ned mot Oltedalsvatnet.En bør være litt oppmerksom og se etter dette treskiltet. Det står lavt i terrenget og kan fort komme litt «brått på». Vegard og jeg kaver oss oppover på god og rødmerket sti. Etter gode og late dager i jula og med høyt inntak av julemat, så tærer disse bakkene godt på både lårmuskulaturen og pusten. Vi tar flere korte pauser, men holder allikevel et godt tempo oppover. Det er flere åpninger mellom trærne som gir gode utsiktsmuligheter.


 


 


 

Hoka – Vegard studerer den flotte utsikten denne fjelltoppen gir.Vi er kommet oss ut av den skogkledde lia, og det er først nå vi kjenner de heftige vindkastene for alvor. Flere steder langs stien blir vi nødt for å ta støttesteg for å holde balansen. Siste rest opp mot toppen går i et nakent og utsiktsrikt terreng, men det er selvfølgelig stigende også her. På toppen er det bygget en liten varde, men vi holder oss et stykke unna for og ikke å gå for nær fjellkanten i vinden. Utsikten er enorm og upåklagelig. Ca 3,5km nord i luftlinje kan vi se kjente og populære Bynuten.

 


 


 

Hoka – Vegard er lærar og det er naturlig at han for "rollen" som skribent.I nærheten av varden ligger en nedblåst kasse festet til en trepåle. Oppi her finner en turboka. Som lærer er Vegard vandt med å åpne bøker og skrive litt, så det å skrive oss inn i turboka er en oppgave som naturlig faller på han. Vi blir ikke stående lenge på toppen i dag, istedenfor finner vi oss et lunt sted lenger nede og nyter nistepakken. Turen tilbake følger samme sti/grusvei ned til parkeringsplassen.

God tur!

 

 

Merking og skilting

  • Fra parkeringsplassen og bort via kraftstasjonen, samt videre oppover i terrenget er ikke grusveien merket. En følger enkelt og greit bare veien oppover! Derimot står det et lite treskilt nær toppen av grusveien, følg stien inn til venstre og de røde merkene tar deg oppover i terrenget. En kan med fordel se litt ekstra etter dette treskiltet, fordi det står lavt i terrenget og kan fort bli litt lite synlig.

 

 

Bildegalleri
Dato: 03.01.2016
Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

GPX fil: 
Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer