Du er her

Karten - Topp og rundtur via Kartavatn

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Karten – Topp og rundtur via Kartavatn.Karten byr på storslått utsikt, terrenget er lettgått og stien er enkel å følge. Fra det populære friluftsområde i Brekko starter et rutenett av turer, Karten og Kartavatn er en av mange muligheter. Det flate og åpne terrenget som møter oss på toppen, er kledd opp i lynghei med små partier av bjørkeskog. Nistepakken kan spises i Gapahuken.

Sett av 3t på rundturen, totalt 11,1km.


 

Kommune:                 Gjesdal
Tid:                              3t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       11,1km rundtur
Merket:                        Ja (Rødmerket og Skiltet)
Terreng:                      Sti og Grusvei (Vanntett fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Middels
Høyde:                        Karten 511m.o.h og Kartavatn 446m.o.h

 

 

Parkering:

Karten – Parkering i Brekko.Brekko er lokalisert i Gjesdal kommune, ca 32,5km fra Bryne sentrum.

Fra Bryne, kjør mot Lye og fortsett forbi det kjente Melsvatnet. Videre forbi Eikeland og ned mot Ålgård, ta til høyre over bro og høyre i rundkjøring ved E39. Ta av mot Sirdal og Oltedal fra E39 langs Edlandsvatnet, følg riksvei 45 forbi Limavatnet og like før Oltedalsvatnet er det skiltet mot Brekko og Madland. Følg skilting videre forbi Vølstad og Vatne. Parkeringsavgift kr 30,-. GPS posisjon N58 46.172 E6 04.527.

 


 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Karten – Med start fra Brekko går første etappe på grusvei.I dag skal Vegard og jeg ut, Karten og Kartavatn står for tur. Fra infotavla ved parkeringsplassen følger vi gul turvei (øst siden), grusveien er belyst og populær. Om vinteren kjører Jæren Friluftsråd opp skiløyper dersom forholdene tillater det.
Vegard og jeg følger grusveien opp i terrenget, en avstikker opp mot Gloppenuten kommer til syne. Men, vi fortsetter litt til og veien gjør nærmest en u-sving før det på nytt ca 300 meter etter er skiltet opp mot Kartavatn i sørlig retning.


 


 

Karten – Flatt terreng blant klassisk lynghei.Det er her vi skal i dag, like etter avstikkeren er det tilrettelagt med tre planker for å skåne terrenget mot unødig slitasje i det myrlendte området.

Ute av det skogkledde og myrlendte terrenget er området nærmest flatt, bortsett fra de store fjellformasjonene i øst da. Behagelige tråkk blant klassisk lynghei fører oss mot et stiskille, denne gang er det skiltet opp til Karten. For øvrig står skiltet like ovenfor Kartatjørna.

 


 


 

Karten – Utsikt fra toppen ned mot Brekko.De røde merkene tar oss med oppover i den nærmest flate lia, stien er ikke veldig synlig, men ettersom merkingen er ny blir nok stien mer og mer synlig etter hvert. Langs merkingene finner vi flere spor etter et rikt dyreliv, hvert eneste spor og tråkk kontrolleres nøye. Det er mye som tyder på at området har fin bestand av både rådyr, hjort og elg. Vell, vi nærmer oss toppen og foreløpig har ikke skodda tatt for mye av sikten, men på godværsdager vil en kunne se langt fra Karten.

 

 


 

Karten – Svartatjørn passeres på vei ned mot Gapahuken.Vi bruker ikke lang tid på toppen, og bestemmer oss for å følge merkingen tilbake mot Kartatjørna. Stien følger Kartavatn mot Foss i Bjerkreim kommune, det litt under en kilometer lange vatnet byr på idyllisk stemning blant små skogkledde etapper med bølgeskvulp og fuglekvitter. Vi har passert kommunegrensa, men kun for et øyeblikk, og før vi vet ordet av det er vi tilbake i Gjesdal etter å ha tråkket noen hundre meter i Bjerkreim. Vi passerer Svartatjørn før Urdalen tar oss ned mot turveiene i Brekko.

 

 

 

Karten – En liten pause i Gapahuken med en kopp kaffe hører med.På vei mot Gapahuken passeres Litle Foretjørn, her kan hele familien slå opp telt og nyte omgivelsene rundt tjernet. Ungene kan fiske og kose seg på sletta like ved.

Vi nærmer oss slutten på turen, men som en verdig avslutning hører alltid en pause med. Enkel matpakke, litt sjokolade og kaffe er på sin plass, nærmest uansett lengde.

 

 


 

 


Karten – Varmestova og Friluftskapellet.Siste rest av turen følger vi "Skogstien", ved stien er det satt opp ulike plakater med naturinformasjon, for å nevne noen Myras HistorieVannets KretsløpTorvmoserRogn, og sist men ikke minst Skogen – en betinget fornybar ressursSkogstien fører oss ned til Varmestua og frilufts kapellet, i åpningstiden kan en kjøpe kaffemat i kiosken eller forsyne seg fra sin egen matpakke. I kapellet er det gudstjeneste første søndag i hver måned med unntak av juli og august kl, 11,00.

 

 

 

Bildegalleri
Dato: 06.04.2014

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer