Du er her

Langfoss - Et av Norges vakreste fossefall

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Langfoss – Et av Norges vakreste fossefall.Langfoss er et av Norges vakreste fossefall. Fallhøyden er på hele 612m og dermed føyer Langfoss seg inn blant Norges 5 høyeste. I 2011 ble det spektakulære fossefallet kåret til et av verdens 10-flotteste fossefall! Det er lagt ned et imponerende steinarbeid for å få en god seterveg til Langfoss-stølen, og det er denne som følges til Varahaugen.

Sett av 2t tur/retur på den totalt 4,0km lange turen.
 

 

 

Fakta
Fakta

Fylke:                          Hordaland
Kommune:                  Etne
Tid:                              2t tur/retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       4,0km tur/retur (Stigning 631m)
Høyde:                        Langfoss 640m.o.h. (Varahaugen)

 

 

Vanskelighetsgrad
Vanskelighetsgrad - Krevende

Basert på turens stigning har vi valgt å klassifisere tur/retur-etappen som Krevende i vanskelighetsgrad. Det er bratt opp, men stien i dette terrenget er overraskende god å følge, og det er gjort imponerende steinarbeid i forbindelse med setervegen opp til Langfoss-stølen.  Allikevel må en passere enkle partier med ur/steiner, - husk at disse kan være sleipe/glatte etter fuktige perioder. Noen steder er også stien sørpete, men dette vil variere noe fra årstid til årstid. Det er høy stigning fordelt ut på kilometer. Les mer om vanskelighetsgrad.

 

 

Landskap & Terreng
Landskap & Terreng

Åkrafjorden ligger idyllisk omringet av svære fjell og bratte lier i Etne kommune. Langs bilvei E134 buldrer spektakulære Langfoss med en fallhøyde på 612m nedover fjellsiden. Fra bilveien, og ved parkeringsplassen stopper turister i hopetall for å beskue Norges-attraksjonen – uvitende om hvor «mye mer» enn kunne sett fra turens utsiktspunkt eller toppunkt. Stien er godt synlig på hele turen, i tillegg er det gjort imponerende steinarbeidet på setervegen til Langfoss-stølen. Det er ei grind/gjerdeklyver som må passeres på denne turen. Turen går for det meste i skogkledd terreng opp til Varahaugen, men det er gode utsiktsmuligheter underveis! Bratt og stigende terreng, husk gode fjellsko!

Anbefalt fottøy: Fjellsko.

 

 

Merking & Skilting
Merking & Skilting

Fra parkeringsplass v/ Åkrafjorden langs bilvei E134 er turen opp til Varahaugen (toppen av fossen/turen) T-merket. Det er ingen problem å finne frem til hverken utsiktspunktet eller toppen, da stien er godt brukt og setervegen viser godt igjen i tillegg. I tillegg er det skiltet med stedsnavn gjentatte ganger oppover i fjellsiden. Turen ut til utsiktspunktet «Viewpoint», cirka halvveis av fossen er en avstikker på få meter, og denne er ikke T-merket.

Det er i tillegg egen infotavle v/ start like etter undergangen av E134.

 

 

Aktivitetsmuligheter
Aktivitetsmuligheter

TurbokElvToalett*BærplukkingKiosk*
Attraksjon*SkogInfoplakaterBenker/bord 

 


* Toalett: Tilgjengelig langs bilvei E134 ved parkeringsplass.
* Kiosk: Kioskvarer og suvenirer for salg langs bilvei E134 ved parkeringsplass.
* Attraksjon: Langfoss - Et av Norges vakreste fossefall.

 

 

Parkering
Parkering

Langfoss – Parkering i veilomme langs E134.Parkering lang bilvei (tilrettelagt veilomme) E134 langs Åkrafjorden i Etne kommune.

Fra Aksdal, cirka 30 minutter fra ferjeleiet Mortavika-Arsvågen (sistnevnte). I rundkjøring v/ Shell, ta til høyre på E134 mot Oslo. Følg E134 i 82 kilometer, du vil passere steder som Skjold, Ølen, Etne og Markhus før Langfoss er å se i fjellsiden. Det er tilrettelagt med parkering i veilomme på venstre side. GPS posisjon N59 50.461 E6 20.228.

Kjørebeskrivelse fra Aksdal (Google Maps)

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Turbeskrivelse
Turbeskrivelse

Langfoss – Godt tilrettelagt med skilt, merking og sti.Langfoss – Et av Norges flotteste fossefall blir beskuet fra en veilomme langs E134. Jeg har stått her før, spist is og kost meg langs fjorden – akkurat som de fleste andre, og i tillegg uvitende om hva som venter av utsikt fra turens utsiktspunkt eller toppunkt.

Turistene og tilreisende omkranser fossens fallhøyde i hopetall ved Åkrafjorden, Bjørn Tore og jeg vil ha utsikt i tillegg, og dermed bærer det i vei oppover i lia. Det er skiltet fra parkeringsplass, og bilveien krysses ved hjelp av en solid undergang. Like etter møter vi et nytt skilt som sier litt om Langfoss, turens lengde og videre turmuligheter i området.

 

 

 

Langfoss – Utsikt mot Mosnes og videre innover i Åkrafjorden.Når en beskuer Langfoss fra fjorden vil en gjerne tenke at det ikke er mulig å gå opp hit, men det er det absolutt. Det er lagt ned imponerende steinarbeid på setervegen mellom Eljarvik til Langfoss-stølen, og det er denne vi nå følger opp til utsiktspunktet og Varahaugen.

Store deler av fjellsiden er skogkledd, og med furu- og bjørkeskog for det meste, men det er gode utsiktspunkt innimellom. Stien er også god, selv i de bratteste partiene.

 


 

 


Langfoss – Fra utsiktspunktet kan en beundre både utsikt og buldringen.Vi er fremme ved stiskillet til utsiktspunktet, det er godt skiltet her og vi er halvveis på «oppturen», cirka 300 meter over havet. Det passer ypperlig med en kort pause for å beskue et av Norges vakreste fossefall – for det er nemlig her enn får den beste utsikten av fossen.

Det er vanskelig å skildre det en ser, men vi kan tallfeste at dette er Norges 5.høyeste og 16.høyeste fossefall i Europa (total fall). Fallhøyden er på svimlende 612 meter før den ender ut i Åkrafjorden.


 


 

Langfoss – Folgefonna kneiser i retning nord.Bjørn Tore og jeg møtte ei tysk ung dame ved utsiktspunktet, hun hadde haiket til attraksjonen og ønsket å bestige toppen på denne solfylte dagen. Hun spurte oss fint om å slå følge til toppen, og det var selvfølgelig bare hyggelig.

Vi har kavet oss oppover i lia, og Varahaugen er nærmere enn noen gang. Med høy puls fra før oppover fjellsidene, er det nærmest farlig og «plutselig» nå toppen – det som møter oss tar fullstendig pusten fra oss!


 

 

 

Langfoss – Utsikten beundres fra turens toppunkt ved Varahaugen.Vi blir stående helt stumme, - alle tre.
Det er vid utsikt utover Åkrafjorden og fjellene rundt. I nordlig retning kan en se over Åkrafjorden mot Mosnes, videre inn i Folgefonna Nasjonalpark og opp mot Sandvikevatnet i dalføret. På toppen kneiser det vite teppe av Folgefonna, Etnes høyeste punkt på hele 1638 meter over havet.

Det er varde, infoplakat og turbok på toppen.

 

 


 

 

Langfoss – Et av Norges flotteste fossefall.Det blir feil og si «nedturen», etter en slik «opptur», men tilbakeveien går hvert fall på samme sti. Vi møtte mange som var på vei opp, når vi gikk ned – så dette er uten tvil en populær tur- og pausested langs veien.

Nede på parkeringsplassen føyer vi oss inn i turistenes rekke, nemlig ved å spise is og beundre det mektige fossefallet!

God tur!

 


 

 

Informasjon
Informasjon

Turen er gått sommeren 2017, dato 23.juli.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

Tillegg,

  • I høysesong kan det være trangt om plassene på parkeringen, vis hensyn og parker innenfor oppmerkede felter.
  • Det er fullt mulig å gå til utsiktspunktet, cirka halvveis til toppen (300m.o.h) og nyte fossefallet. Det er faktisk her en har best utsikt utover fossen, men kaver enn seg opp til toppen vil en i tillegg kunne se mer av fjord, fjell og isbre (Folgefonna).

 

 

Bildegalleri
Bildegalleri

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Turforslag i nærheten
Turforslag i nærheten

Flokatveitnuten 901m.o.h – Flott topptur med mye utsikt Løkjelsvatnhytta – Selvbetjent Turistforeningshytte

 

 

 

 

 

 

 

 

Turbeskrivelsen er skrevet av;
Forfatter: Kjell Arild Nummedal.

 

 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer