Du er her

Preikestolen - En av Norges mest populære fjellturer

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Preikestolen – En av Norges mest populære fjellturer

Preikestolen er et kjent turmål, ikke bare i Norge men i store deler av verden også. Det forventes at så mange som 200,000 de nærmeste årene finner veien til Strand og Forsand kommune for å bestige den mektige fjellformasjonen. Sherpaene har akkurat gjort seg ferdig med å sikre og tilrettelegge stien for oss. Preikestolen byr på storslått utsikt inn i Lysefjorden fra platået.

Sett av 3,5t tur/retur, totalt 8,5km. 

Available in English:
The Pulpit Rock – One of Norway`s most popular hikes

 

 

Kommune:                 Forsand
Tid:                              3,5t tur/retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       8,5km rundtur (Stigning 672m)
Merket:                        Ja (T-merket og skilt)
Terreng:                      Sti (Godt fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Middels
Høyde:                        Preikestolen 604m.o.h

 

 

Parkering:

Preikestolen – Tilrettelagt parkeringsplass ved FjellstuaDet finnes flere måter å komme seg til parkeringsplass att med Preikestolen Fjellstue. Vi kjørte til ferjekai mellom Lauvvika og Oanes, skille mellom Sandnes og Forsand kommune går midt i fjorden. Fortsetter på Ryfylkeveien 13 mot Jørpeland, skilt til Preikestolen er satt opp et godt stykke før Jørpeland. Sving inn på Preikestolveien 529 og følg denne til toppen, ca 5km. I sesongen står det vakter med parkeringsplassen for å ta i mot gjester og turgåere. Pris for parkering er 100 kr (2014), mynt og kort kan brukes for betaling i bom. GPS posisjon N58 59.515 E6 08.280

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 


Informasjon:

Preikestolen – Etappen starter med en god stigning.Etter å ha tatt ferjesambandet Lauvvika-Oanes er jeg ved inngangen til nydelige Lysefjorden, herfra fortsetter bilturen til Strand kommune. Fremme ved Preikestolen Fjellstue finner jeg en parkeringsplass, jeg er tidlig ute både med tanke på sesong og klokkeslett, men er ikke alene om å bestige Preikestolen.

Turen starter fra parkeringsplassen ved Fjellstua og går under veien i en undergang, her blir turgåere varslet om faren ved å gå tidlig i sesongen, mørke, dårlig vær og isete stier gjør turen mer krevende.

 

 

 

Preikestolen – Tre planker er lagt ut for å skåne vegetasjonen mot tråkk.Etappen slynger seg opp i terrenget, stien er utvidet og bygget om av driftige sharpere for å imøtekomme de nærmere 200 000 opplevelseslystne turgåerne som ventes i løpet av årene fremover. Flere skilt og rødmalte T`er viser retning blant trolske furutrær, fuglekvitter og sildrende bekker. Krogabekkmyra er belagt med tre planker for å skåne vegetasjonen for tråkk, her avtar skogsidyllen før det bratte skaret fører oss en steg nærmere platået. Sharperne har bygget trappetrinn opp skaret hvor kommunegrensa mellom Strand og Forsand finner sted.

 

 

 

Preikestolen – Cliff Trail byr på gode kjettinger å holde seg til.Terrenget flater noe ut og flere små idylliske tjern passeres, mange informative skilt om hvor du er og hvor lenge det er igjen er passert. Til nå har det vært en merket vei til Preikestolen fra Fjellstua, men mot slutten er det merket med Cliff Trail og Hill Trail. Her møter jeg på noen danske turgåere som virker litt usikre, basert på min erfaring kan jeg berolige dem med at Cliff Trail er et enklere alternativ mot platået. Men, isete sti en tidlig vårdag gjør turmålet krevende, for min del har jeg med gode brodder. Det er viktig å ta forhåndsregler uansett tur.

 

 

 

Preikestolen – Utsikt fra platået mot Lysebotn.Jeg er like ved dagens mål og kan knapt vente på å få sett utsikten, det eneste støyende momentet er mine egne tråkk. To ravner seiler rolig over hodet mitt og observerer nøye hver bevegelse, stillheten blir brått brutt da jeg forsiktig tråkker langs kanten opp mot det 25x25m store platået. Som forventet var det allerede oppstilling med "galne" turgåere som dinglet med føttene utenfor kanten, noen mer utfordrende enn andre. Jeg setter meg ned og nyter en kopp kaffe til denne solfylte utsikten mot Lysebotn.


 

 

 

Preikestolen – Nydelig utsikt innover i Lysefjorden.Flere og flere strømmer til Preikestolen, det er riktignok ikke høysesong enda, men mange turgåere å se. Jeg må dessverre starte på tilbaketuren, Hill Trail velges og utsikten like ovenfor platået byr utvilsomt på en like flott utsikt. Etappen her er også T`merket og luftige opplevelser uteblir ikke, jeg blir stående og nyte utsikten ned mot Preikestolen og inn mot Lysebotn.

 


 

 

 


Preikestolen – Utsikt fra Hill Trail inn mot Lysebotn.Hill Trail byr som nevnt ovenfor på luftige og opplevelsesrik utsikt, men er også noe tyngre. Personlig synes jeg Cliff Trail var en lettere rute enn Hill Trail og vil derfor anbefale denne til turgåere som kanskje synes Preikestolen er et krevende turmål.

Jeg er nede ved stiskillet og herfra fortsetter jeg mot Fjellstua og Preikestolhytta på samme sti.

 


 

 

 

Preikestolen – Utsikt ut over Revsvatnet.Før turen avsluttes setter jeg meg ned like ovenfor Revsvatnet ved stien og nyter utsikten, en vellykket og fin tur er over i nydelig vårvær. Jeg kommer tilbake til dette området, men da for å gå til Troppavatnet og Lammatoknuten, i tillegg byr dette området på flere turer som Moslifjellet, Neverdalsfjellet samt Turisthytta Bakken.

Turen avsluttes med en is på Fjellstua.

God Tur!

 

 

 
Bildegalleri
Dato: 27.03.2014

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

GPX fil: 
Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer