Du er her

Støle Turisthytte - Fottur ned dalføret til Stavtjørn

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Støle Turisthytte - Fottur ned dalføret til Stavtjørn.Støle Turisthytte ligger idyllisk til på en liten høyde, nedenfor sildrer elva Loni urørt ned mot kjente Kvitlen og Brattabø. Området rundt hytta er åpent og oversiktlig, men liene som fører opp til de svære fjellformasjonene er delvis skogkledde. Turen til Stavtjørn går i et fredfylt og nydelig terreng, flere støler og åpne daler passeres.

Sett av 5t en vei på den totalt 16,1km lange turen.
  

 

Kommune:                   Sirdal / Bjerkreim
Tid:                              5t en vei (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       16,1km en vei
Merket:                         Ja (Skiltet og T merket)
Terreng:                       Sti (Vanntett fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:      Krevende
Høyde:                         Støle 540m.o.h og Høyeste punkt 730m.o.h


 

 

Parkering:

Støle Turisthytte – Parkering v/ Stavtjørn i Bjerkreim kommune.Parkering på Stavtjørn, øst for tjernet Stavtjørna i Bjerkreim kommune.

Med utgangspunkt fra Nærbø. Bilturen starter med å kjøre over Bue og videre mot E39 og Vikeså. Sving av med bensinstasjonen Statoil på Vikeså og fortsett opp mot Stavtjørn skitrekk. Like før skitrekket er det skiltet inn til venstre ved Stavtjørna, på skiltet står det "P Støle". Følg veien i en god kilometer så er du fremme ved parkeringsplassen. Gratis parkering.
GPS posisjon N58 42.554 E6 22.287.

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Støle Turisthytte – Det er på tide og ta farvel og starte på turen til Stavtjørn.Ole Andre og jeg er ute på en litt lenger etappe denne solfylte sommerhelga, vi har nemlig startet i Hunnedalen. Med to flotte etapper bak oss er vi selvsagt klare for enda en, denne gang går turen ned til Stavtjørn. Det er tidlig morgen, sola er på vei opp og det samme er jeg. Ole Andre sover riktignok litt lenger, men ikke lenge. Jeg steller i stand litt frokost mens jeg beundrer utsikten ut hyttevinduet, det er helt nydelig utenfor. Vell, vi nærmer oss og som en del av hyttereglene og vanlig folkeskikk setter vi i gang og gjør rent.


 

 

 

 

Støle Turisthytte – En eventyrreise igjennom en flott dal.Vi tar farvel med de andre på hytta og ønsker de en god tur videre. Fra hytta er stien godt skiltet og merket, men det som kan være verd å merke seg er at en ikke skal over brua som krysser elva Loni. Fortsett i stedet opp skaret og la deg rive løst i en eventyrreise av dimensjoner. Den idylliske sildringen fra elva Loni forvandles på et øyeblikk til flotte fossefall, og det like ved stien.

 

 

 

 

 

 

Støle Turisthytte – I Austdalen beiter flere flotte sauer og lam.Området er åpent, men samtidig skogkledd opp langs liene. Dalføret er gresskledd med enkelte myrlendte partier, men stien går stort sett utenom disse. Svære fjell ruver fra kant til kant, og Siriknuten like ovenfor Kvitladalen står majestetisk fremfor oss, men vi er riktignok et lite stykke unna. Flere små og store tjern passeres, og vi nærmer oss Austdaltjørni. Jeg kan høre bjeller, sauene beiter i det frodige terrenget som fører oss ned i Austdalen.

 

 

 

 

 

Støle Turisthytte – Det er idyllisk ved Hovlandstølen.I bunn av Ausdalen kommer vi til et lite sted som heter Hovlandstølen. På en liten høyde ser vi ei hytte side om side med stien. Alt virker så urørt og idyllisk, men samtidig så er det rart å tenke på at dette tidligere har vært en del av ei ferdselsåre, hvor folk har bosatt seg og restene etter gårdstufter er mange i området Ausdal, Kvitlen, Hommi og Brattabø for å nevne noen.

 

 

 

 

 

 

Støle Turisthytte – Stedet Hommi er like fremfor oss, utrolig vakkert!Vi nærmer oss halvveis i etappen og det er på tide med litt niste. Vi har med varmt vann på termos, det er ideelt for turmatposer samt en skvett pulverkaffe. Vi prøver å skimte stedet Hommi, men må nok høyere opp i terrenget for å få et godt overblikk. Etter pausen pakker vi sammen og fortsetter, stedet vi så etter har nå blitt et faktum. Her får vi øye på folk i den ene hytta, men viser hensyn og holder oss på avstand. Istedenfor treffer vi et ektepar som er på vei inn til Støle.

 

 

 

 

 

Støle Turisthytte – Utsikt ned mot Kvitlen igjennom Nordre Kvitladalen.Vi blir stående for å snakke litt like ved skiltingen ned mot Kvitlen, turen ned den skogkledde Nordre Kvitladalen skal visstnok være en flott tur, og jeg er overbevist om at det hadde vært en fin rundtur fra Bjordal til Stavtjørn via dalen? Kanskje en lang og krevende fellestur?
Vell, vi spenner på oss sekkene og fortsetter i det stigende terrenget, utsikten øker i takt med hvert skritt vi beveger oss.


 

 

 

 

 

Støle Turisthytte – Et helt utrolig nydelig terreng, det anbefales!Flere tjern og vatn passeres, riktignok med god margin da vi følger stien langt oppe i den fjellrike lia. Det er lite med tre rundt oss, men de åpne gresskledde flatene kombinert med flotte lyngpartier og massevis av tjern gjør det hele til en opplevelsesrik fjellvandring. Det store Barbuvatnet er innenfor synsrekkevidde, det skal etter hva jeg har hørt være flott og stor ørret her? Vi dropper fiskelykken og fortsetter ned mot Lomstjørn.

 

 


 

 

 

Støle Turisthytte – Vi nærmer oss Lomstjørn, og ikke langt unna er Stavtjørn et faktum.Ei skogkledd li fører oss nedover mot tjernet Lomstjørn, innerst ved tjernet står ei godt skjult hytte oppført. Vi går ikke bort, men følger stien videre ned mot Lomsdalen. Vi får øye på et ungt par langt fremme, men i det vi kommer oss rundt skogholtet har de forsvunnet som ut av ingenting. Får håpe vi ikke ødela en eventuell "date" i fjellheimen for dem.
Uansett, vi er ved parkeringsplassen og en fin og opplevelsesrik etappe er over. Takk for turen Ole Andre!

 

 

Tips?
Vi gikk etappen fra Hunnedalen via turisthyttene Tomannsbu og Støle til Stavtjørn. Turbeskrivelse fra de andre etappene finner du nedenfor.

  • Lyst å gå etappen fra Hunnedalen til Tomannsbu? Les mer.
  • Lyst å gå etappen fra Tomannsbu til Støle? Les mer.


 

Bildegalleri
Dato: 20.07.2014

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer