Du er her

Støle Turisthytte - Idyllisk fottur fra Skredå

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Støle Turistforeningshytte – Fottur fra Skredå i Sirdal kommuneStøle Turistforeningshytte ligger øverst i Kvitladalen, området rundt er idyllisk og fredfylt. Elva Loni renner forbi turisthytta og videre ned mot Kvitlen. Med start fra Skredå er terrenget varierende mellom skogkledde myrer til mer åpne dalfører. Tidligere driftevei mellom Skredå og Jæren følges forbi Flæet og Øyestøl, og videre ned mot turisthytta.

Sett av 4t en vei på den 11,9km lange turen.
 
 

Kommune:                 Sirdal
Tid:                              4t en vei (Med pause )
Lengde:                       11,9km en vei
Merket:                        Ja (T-merket, Rødmerket og Skiltet)
Terreng:                      Sti / Driftevei (Vanntett fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Middels (lite stigning)
Høyde:                        Skredå 460m.o.h og Støle Turisthytte 545m.o.h

 


 

Parkering:

Støle Turistforeningshytte – Parkering i Skredå i Sirdal kommune.Parkering innerst på Skredå i Sirdal.

Fra Ålgård i Rogaland fylke, sving av E39 mot Sirdal. Følg veien forbi Oltedal, Dirdal, Gilja, Byrkjedal og fortsett videre mot Hunnedalen. Du passerer snart fylkesgrensa, og kjører inn i Vest-Agder fylke. Fortsett mot Tjørhom og videre ned til Åmli, sving av og kjør over Åmlihølen og fortsett inn mot Skredå. Innerst er det opparbeidet parkeringsplass, gratis i skrivende stund. GPS posisjon N58 49.273 E6 43.027

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Støle Turistforeningshytte – Tom, Kristi og Kari i gang med start fra SkredåVi er samlet på parkeringsplassen, Leidulf har kjøpt nye staver og er naturligvis spent på disse. Vi pakker og gjør oss klar til en lettgått tur, innover i et nydelig terreng. Med første øyekast blir jeg litt usikker på hvor vi skulle gå, fordi de røde T-ene gikk i skrivende stund ned over Skreåna og på sørsiden av åna. Men, skiltet fra parkeringsplassen pekte i riktig retning, og det igjennom gårdstunet og videre ut i utmarka på nordsiden av åna. En hyggelig grunneier bekreftet at ruta var nylig «flyttet» og malt opp, det forklarer det meste.

 

 

 

Støle Turistforeningshytte – En liten pause må vi haMen selv om ruta nå er flyttet, er det også fult mulig å gå fra andre siden av Skreåna for de som måtte ønske det. Stiene møtes ved Nedre Grundetjødn øverst i Skredådalen.
Vi vandrer blant skogkledde flater og myrlendte partier, det er varmt og vi tar oss små pauser med jevne mellomrom. Svære fjell dominerer opp fra dalen, Skreåna kan høres på lang vei med sin brusende kraft.

 


 

 

 

Støle Turistforeningshytte – Tom konsentrerer seg med fotarbeidet på den gamle ferdselsveienVi har passert helårsbroa ved Nedre Grundetjødn, de skogkledde etappene begynner å avta etter hvert som vi nærmer oss Flæet. Vi setter oss ned imellom Skuggefjell og Trongane, her tar vi en velfortjent pause og fyller på med litt snacks. Med påfyll av litt energi bærer det videre, Flæet er passert og neste stopp er Øyestøl. Tom og jeg må fokusere for å sette foten ned på riktig plass, det er stupbratt ned i juvet fra den velbrukte drifteveien.

 

 

 

 

Støle Turistforeningshytte – Ole Andre er først fremme ved hyttaØyestøl er et faktum, idyllisk plassert i et åpent landskap med store fjellformasjoner rundt seg. I skrivende stund var det få sauer og se i utmarka, dessverre nokså likt som i andre områder. Håper området fortsatt er et viktig knutepunkt i saueinnsamlingen. Vi knoter litt med å finne stien over Øyestøl, men fortvil ikke, den går midt over myra på tre-planker og er litt gjemt i det høye gresset. Øyestøllona er stor, men sildrer allikevel rolig ned mot turisthytta Støle. Ole Andre er først til hytta, men

 


 


Støle Turistforeningshytte – Vi er fremme og nyter sola på vestsiden av hyttavi er ikke langt bak, og noen få minutter senere sitter vi alle samlet i solsteken på hyttas vestside. En etter en skriver vi oss inn i hytteboka, det er tre tilgjengelige rom på hytta i tillegg til en svær hems. Vi er ikke alene på hytta og fordeler soveplassene ut der etter.
Ole Andre og jeg skiftet til badeklær og tok en avkjølende dykkert i Støletjørna som er like nordøst for hytta. Det tok ikke lange tiden før de andre også var ute og plasket i det noe lunde tempererte tjernet.

 


 

 

Støle Turistforeningshytte – Nydelig utsikt ned over KvitladalenStøle Turistforeningshytte ligger naturlig til på en høyde, øverst i Kvitladalen. Elva Loni bruser med sin kraft nedover i vassdraget som i dag kunne vært et "offer" for kraftutbyggingen. Heldigvis ble Bjerkreimsvassdraget varig vernet, det var planlagt utbygging nedenfor Brattabø og mot Ørsdalen/Bjordal.
Det er tid for litt mat, og denne gang setter Leidulf og Tom i gang med kveldens høydepunkt, nemlig kjøttdeig og spagetti. På hytta er vi 22stk, og i følge lokalbefolkningen var det mye til tross for fint vær og pinsehelg.

 

 

 

Støle Turistforeningshytte – Etter ei god natt søvn er vi alle klareKvelden gikk med til godt drøs, og det viste seg at vi hadde flere felles bekjente på kryss og tvers. Jarle valgte å sove ute i lyngen, like utenfor hytta. Ole Andre, Wenche, Torunn, Steinar og jeg gikk opp på hemsen istedenfor. Ei god natt søvn går fort, og toppen av god stemning er når du våkner i fjellet av at sola skinner igjennom vinduet i øst. Jarle har for lengst våknet, ikke av sola, men av blodsugende summende knotter i svære svermer. Vi er alle samlet på utsiden av hytta, det er på tide og sette kursen mot Skredå.

  

Støle Turistforeningshytte – Kristi og Kari med utsikt ned mot ØyestølLeidulf forteller fra sin fisketur i går, og når vi spør om han fikk noe var svaret "Jeg hadde en fisk på, men den datt av". Selvfølgelig! Og det gikk ikke lange tiden før han hadde konkludert med at det ikke var fisk å få her, selv om turistforeningen reklamerer med fasiliteter som fiske. Dagens oppfordring, ta med fiskestanga og overbevis Leidulf om at det er flott fisk ved Støle. Søstrene Kristi og Kari i fokus med utsikt ned mot Øyestøl, vi er godt i gang med etappen tilbake til Skredå.


 

 

 

Støle Turistforeningshytte – Vi nærmer oss SkredåSola skinner, det er tilnærmet vindstille og rolig i fjellet. Fuglekvitter, elveos og frodig bjørkeris dominerer langs stien. Helårsbroa ved Nedre Grundetjødn er passert, det hele går i et slakt lende ned mot Skredå. Endelig hører vi bjelleklang fra saueflokker, det synes jeg er en flott lyd i fjellet. De første er fremme ved bilen i Skredå, vi skifter om litt og gjør oss presentable for en bedre middag på Byrkjedalstunet og favoritten er stekt ørret.

Takk for laget, og for en fin tur!

 

Tips,

  • Turbeskrivelse fra Turisthytta Tomannsbu til Støle, klikk her.
  • Turbeskrivelse fra Turisthytta Støle til Stavtjørn, klikk her.

 

Bildegalleri
Dato: 08-09.06.2014

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer