Du er her

Stavtjørn skitur - Idyllisk rundtur i blå løype

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Stavtjørn skitur – Idyllisk rundtur i blå løypePå Stavtjørn er mulighetene mange, både sommers og vinterstid. Mens noen velger å ta skiheisen til topps for å sette utfor fjellsida, valgte vi istedenfor å gå på «bortover-ski» som det populært kalles. Det er tilrettelagt med gode skispor, romslig parkeringsplass og informative plakater langs hele traseen takket være Stavtjørn grunneierlag BA.

Sett av 3t på den totalt 14km lange rundturen.
 


 

 

Kommune:                  Bjerkreim / Gjesdal
Tid:                              3t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       14,0km rundtur – Blå løype (Stigning 422m)
Merket:                        Ja (Infoskilt / Kvistet dersom forholdene tillater det)
Terreng:                      Tråkket skiløype / Sporkall (Vær og føre forbehold)
Vanskelighetsgrad:    Middels / Krevende (Lettgått skiløype)
Høyde:                         Blomhemmane 672m.o.h

 

 

Parkering:

Stavtjørn skitur – Stor og romslig parkeringsplassParkering på Stavtjørn, nordvest for tjernet Stavtjørna i Bjerkreim kommune.

Med utgangspunkt fra Nærbø. Bilturen starter med å kjøre over Bue og videre mot E39 og Vikeså. Sving av med bensinstasjonen Statoil på Vikeså og fortsett opp mot Stavtjørn skitrekk, det er skiltet til Alpinsenteret. Like før skitrekket er det en stor og romslig parkeringsplass opparbeidet på venstre side. Parkeringsavgift kr 40,- (år 2013). GPS posisjon N58 42.510 E6 21.850.


 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Stavtjørn skitur – Ole Andre på ski i flotte løyper på StavtjørnOle Andre og jeg er på vei opp til Stavtjørn, ikke for å sette utenfor fjellsidene fra trekket, men for å gå på "bortover-ski". Det er nemlig ypperlige forhold med tråkkede og kvistede løyper, samt informative plakater om forholdene tillater det. Med innsparte timer i timebanken har vi tatt oss fri fra arbeid. Sola skinner og det er nærmest skyfri himmel ved start, et beskjedent vindpust kan kjennes om en kjenner godt etter.

 

 

 

 

 

Stavtjørn skitur – For en utsikt utover dalføretDen stekende sola gir momentant følelse og forsmak på påsken 2015. Det er et klart klisterføre i løypa, og vi innser raskt at vi har bommet med smøringen. I det vi runder en liten fjellnabbe, får vi en storslått og mektig utsikt utover dalføret. I følge de mange informasjonsplakatene i løypa er vi nære både punkt 5 og 6, nemlig Grøttelandstølen og Kattaholet. Det er ved Kattaholet en ender opp etter å ha tatt rundturen over heia.

 

 

 

 

 

Stavtjørn skitur – Et lite tilbakeblikk, Skibufjellet ruver i bakgrunnenVi står like nedenfor turens første vann. En pust i bakken benyttes til å fotografere det flotte terrenget vi har tilbakelagt oss. I forkant av dagens skitur har vi vært i kontakt med løypekjørere fra Stavtjørn grunneierlag BA. Vi opplevde en god service og fikk gode anbefalinger som ble tatt med på turen. Det er mye snø i området, og de enorme mengdene isolerer godt på de islagte vatna i distriktet. Vær alltid oppmerksom og ta ingen sjanser over islagte vann.

 


 

 

 

Stavtjørn skitur – Ei lita hytte ved OksevadtjørnaVinteren og våren 2015 er ekstra farlig med tanke på kryssing av islagte vann. Det er kjørt med scooter og sporkall på vestsiden av Oksevadtjørna, det samme gjelder også for Stølsvatna lenger inne, men da på nordsiden. Vi holder god avstand fra åpne områder og oser. Is tykkelsen kontrolleres og vi tar ulike forbehold i det vi krysser øverste "del av" Stølsvatna. Vi følger skaret mot turens høyeste punkt, nemlig Blomhemmane 672moh.

 

 

 

 


Stavtjørn skitur – Vi holder oss borte fra islagte vann, det fører til en del andre traseer.Vi følger de tydelige skisporene ned mot det store Barbuvatnet, men styrer fortsatt unna vann og tjern. Det er tydelig at flere har gått rundturen, forståelig nok i dette storslåtte og mektige landskapet. Svære fjellformasjoner, både over og under tregrensa er hvitkledde. I solsiden skjer snøsmeltingen i en rekordfart. Vi har på forhånd studert kartet, og et skogkledd skar skal kunne føre oss trygt ned i Sandvassdalen, istedenfor å gå ut på Barbuvatnet. Ole Andre hiver seg utfor skaret og setter fart nedover.

 

 

 

 

Stavtjørn skitur – Kjekt med et lite bål og kaffeJeg på min side tar det noe roligere. Igjen er det enkelt å kunne skjule mine dårlige skiferdigheter, med og "skylde" på fotograferingen. Selv om vi fortsatt har noen kilometer igjen, nærmer vi oss mål. Vi avslutter ikke en tur uten en liten pause, og det er tid for litt niste og kaffe. Bålet gjøres opp og det går ikke lenge får kaffen er klar, det sies at et bilde sier mer enn tusen ord? Vi sitter på ei trebro og i bekken under sildrer vannet ned mot Kattaholet, akkurat samme vei som vi skal.

 

 

 

 

Stavtjørn skitur – Ole Andre setter kurs mot KattaholetEn fin liten pause går mot slutten, vi har ryddet etter oss og fjernet alle spor. Ole Andre setter kurs mot Kattaholet, det er god påskestemning med strålende sol. Ved Kattaholet er det ei trebro, det er denne vi følger over den brusende Oksevadbekken. I skyggesidene har det allerede rukket å bli skareføre, det fryser på. Vi er nede ved parkeringsplassen og en fin og vellykket rundtur er over.

Dette er et unikt og flott friluftsområde for alle, veldig bra!

 

 

 

Viktig!

  • På Facebook siden "Skispor Stavtjørn" legges det ut informasjon om sikkerhet og løypeforhold, klikk liker på siden for fortløpende oppdateringer.
  • Dersom vær og forhold tilsier det blir løypa kjørt med tråkkemaskin / sporkall samt kvistet.
  • Kryssing av islagte vann er alltid forbundet med en viss risiko, denne må vurderes av hver enkelt til en hver tid.
  • Men, fortvil ikke. Det er mulig å gå kilometervis med flotte skiløyper som ikke krysser vann. Det er ulike løyper/etapper å velge mellom, her kan en ha det kjekt enten som nybegynner eller for den mer erfarne skientusiasten.
  • Link til løypekart finnes her.
  • Link til Stavtjørn grunneier lag BA finnes her.

 

 

Bildegalleri
Dato: 18.03.2015

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer