Tomannsbu Turisthytte – Skitur fra Tveitabrekka

Tomannsbu ligger ved Djupevatnet i Sirdal kommune, og er ei svært populær turisthytte for hele familien både til fots og på ski. Fra Tverråna går det bratt opp Tveitabrekka, før turen går videre i variert og flott skiterreng. Tomannsbu har god kapasitet og i vintersesongen er løypen kvistet. Sett av 2 t en vei på den den totalt 7,8 km lange turen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

agder
sirdal
2 t
en vei
7,8 km
en vei
735 moh
tomannsbu
449 m
stigning
fjellski
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Basert på turens lengde og stigning er turen fra Tveitabrekka til turisthytta Tomannsbu klassifisert som Middels i vanskelighetsgrad. Turen starter med en kraftig stigning opp Tveitabrekka, og går videre i et fint og kupert terreng. Dette er ikke en veldig lang tur, og den har heller ikke veldig mye stigning fordel på antall kilometer. Men, i og med at enkelte bakker kan være krevende både opp og ned, velger vi å klassifisere turen som middels.

 

 

Turstart & parkering

Tomannsbu turisthytte - Parkering langs Rv45 ved Tveitabrekka - Hunnedalen

Parkering langs Rv45 ved Tveitabrekka – Hunnedalen

Fra Ålgård i Rogaland fylke, sving av E39 mot Sirdal og Oltedal. Følg veien forbi Oltedal, Dirdal, Gilja og fortsett videre mot Hunnedalen. Like før du kjører inn i Vest-Agder fylke og Sirdal kommune kommer P-skilt til syne ved Høgaleitet. Fortsett noen hundre meter til og det er på nytt skiltet, denne gang til Tomannsbu. Det er gratis parkering og toalett på plassen (pr. 2018).

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Vinterløypa fra Tveitabrekka til Tomannsbu er kvistet i sesong, vanligvis fra starten av februar til slutten av april. For oppdaterte kvistekart og føremeldinger, se stf.no.

Viktig!

  • Kryssing av islagte vann og elver er alltid forbundet med en viss risiko, denne må vurderes av hver enkelt til enhver tid. Det samme gjelder for skredfaren i terrenget. Ta kontakt med Stavanger Turistforening for løypeinformasjon.
  • Vær oppmerksom på at avvik kan forekomme fra GPS løype, fra år til år. Følg de godt synlige kvistene turistforeningen setter ut for sesongen.
  • GPS spor på kart nedenfor følger vinterløypa, vær oppmerksom på at den avviker fra sommerløypa.

Tomannsbu turisthytte - Med ski og pulk

Turen er gått våren 2018, dato 29-30. mars.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

 

Viktig informasjon

  • Kryssing av islagte vann og elver er alltid forbundet med en viss risiko, denne må vurderes av hver enkelt til enhver tid. Det samme gjelder for skredfaren i terrenget. Ta kontakt med Stavanger Turistforening for løypeinformasjon.
  • Vær oppmerksom på at avvik kan forekomme fra GPS løype, fra år til år. Følg de godt synlige kvistene turistforeningen setter ut for sesongen.
  • GPS spor på kart nedenfor følger vinterløypa, vær oppmerksom på at den avviker fra sommerløypa.
  • Turisthytte: Selvbetjent turisthytte med proviantlager. Ulåst hele året.
  • Proviantlager: Det er eget matlager på turisthytta.
  • Toalett: I tilknytning til hytta og på parkeringsplass.
  • Skiløyper: Det er flere kvistede løyper i området. Kvistekart finner du på STF sine hjemmesider.

 

Annonse

 

 

Turreferat

Tomannsbu turisthytte - Påsketur til turisthytte

Det er påske og nærmest obligatorisk å gå ut på skitur. Vi har begge gått til fots til Tomannsbu før, men ingen av oss har gått inn på ski. Solen skinner og er kun delvis dekket av lette skyer, men det er en kald vind ute, så vi pakker oss godt inn før vi legger av garde. En hard og brutal start på turen, opp den bratte Tveitabrekka. Ekstra tøff når det er skikkelig skareføre, og en tung pulk vil ned mens jeg vil opp. Kjell Arild var lur og gikk for sekk denne gangen. Jeg kaster fort inn håndkleet og tar på meg trugene for anledningen.

Tomannsbu turisthytte - Kjell Arild i farta

Ferdig med turens desidert tøffeste bakke, trugene byttes ut meg ski, og livet føles plutselig mye bedre. Det er deilig å gå litt bortover, omgivelsene er helt nydelige, og vi smiler begge to. Men det snur fort… for et føre! Selv den minste stigning utfordrer. Å smøre er håpløst, det slipes bort igjen på 1-2-3! Fellene har min mor lånt i påsken, mens Kjell Arild har på sine og har det betydelig mye lettere. I nedoverbakkene kan vi i det minste ikke klage på at vi ikke får fart. I dag er alle flate vann mine beste venner.

Tomannsbu turisthytte - For et nydelig vær!

Innimellom all fortvilelsen kommer det fine øyeblikk der en nyter de nydelige omgivelsene, og når jeg ser tilbake på bildene er det virkelig et flott terreng. Et par kraftige stigninger, men ellers et passe kupert og variert terreng. Her ønsker jeg meg tilbake for å gå turen på ny med bedre skiforhold. Vinterløypa starter likt som sommerruta opp Tveitebrekka, men så går løya litt lenger vest før en går ganske parallelt med sommerruta igjen fra Store Øyevatn. Dette kan variere fra år til år etter hvordan is- og skredforhold er på det aktuelle tidspunkt.

Tomannsbu turisthytte - Vi nærmer oss hytta!

Det er en stor glede å se hytta, og en enda større glede å komme frem. På hytta møter vi alt fra ferskinger til svært erfarne friluftsmennesker som alle er fortvilet over forholdene. Heldigvis var det ikke bare oss! Inni varmen er alt strevet fort glemt. Taco står på menyen, og ved siden har vi litt godt i glasset. Kvelden går med på å spille spill, og på gode samtaler med flere av de hyggelige menneskene vi møter på hytta. Tomannsbu er ei flott og romslig hytte som er svært populær, det er mye folk på hytta, og flere generasjoner er representert. Etter en god natts søvn spiser vi frokost og gjør unna hytteplikter før samme rute følges tilbake til Hunnedalen.

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *