Du er her

Tomannsbu turisthytte - Skitur fra Tveitabrekka

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Tomannsbu turisthytte – Skitur fra TveitabrekkaTomannsbu ligger ved Djupevatnet i Sirdal kommune, og er ei svært populær turisthytte for hele familien både til fots og på ski. Fra Tverråna går det bratt opp Tveitabrekka, før turen går videre i variert og flott skiterreng. Tomannsbu har god kapasitet og i vintersesongen er løypen kvistet.

Sett av 2 t en vei på den den totalt 7,8 km lange turen.
 

 

Fakta
Fakta

Fylke:                         Vest-Agder
Kommune:                 Sirdal
Tid:                             2 t en vei (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                      7,8 km en vei (Stigning 449m)
Høyde:                        Tomannsbu 735 moh.

 

 

Vanskelighetsgrad
Vanskelighetsgrad - Middels

Basert på turens lengde og stigning er turen fra Tveitabrekka til turisthytta Tomannsbu klassifisert som Middels i vanskelighetsgrad. Turen starter med en kraftig stigning opp Tveitabrekka, og går videre i et fint og kupert terreng. Dette er ikke en veldig lang tur, og den har heller ikke veldig mye stigning fordel på antall kilometer. Men, i og med at enkelte bakker kan være krevende både opp og ned, velger vi å klassifisere turen som middels.

Les mer om vanskelighetsgrad.

 

 

Landskap & Terreng
Landskap & Terreng

Kvistet skiløype fra Tveitabrekka (Hunnedalen) til Tomannsbu i skisesongen. Traséen er åpen og oversiktlig, og går i et kupert terreng. Flere slake bakker og noen som er mer krevende både opp og ned. Det er også flere flate parti der hvor en krysser vann.

 

 

Merking & Skilting
Merking & Skilting

Vinterløypa fra Tveitabrekka til Tomannsbu er kvistet i sesong, vanligvis fra starten av februar til slutten av april. For oppdaterte kvistekart og føremeldinger, se stf.no.

Viktig!

  • Kryssing av islagte vann og elver er alltid forbundet med en viss risiko, denne må vurderes av hver enkelt til enhver tid. Det samme gjelder for skredfaren i terrenget. Ta kontakt med Stavanger Turistforening for løypeinformasjon.
  • Vær oppmerksom på at avvik kan forekomme fra GPS løype, fra år til år. Følg de godt synlige kvistene turistforeningen setter ut for sesongen.
  • GPS spor på kart nedenfor følger vinterløypa, vær oppmerksom på at den avviker fra sommerløypa.

 

 

Aktivitetsmuligheter
Aktivitetsmuligheter

Turisthytte*Proviantlager*Toalett*HyttebokSkiløyper*

* Turisthytte: Selvbetjent turisthytte med proviantlager. Ulåst hele året.
* Proviantlager: Det er eget matlager på turisthytta.
* Toalett: I tilknytning til hytta og på parkeringsplass.
* Skiløyper: Det er flere kvistede løyper i området. Kvistekart finner du på stf.no.

 

 

Parkering
Parkering

Tomannsbu – ParkeringParkering langs Rv45 ved Tveitabrekka - Hunnedalen

Fra Ålgård i Rogaland fylke, sving av E39 mot Sirdal og Oltedal. Følg veien forbi Oltedal, Dirdal, Gilja og fortsett videre mot Hunnedalen. Like før du kjører inn i Vest-Agder fylke og Sirdal kommune kommer P-skilt til syne ved Høgaleitet. Fortsett noen hundre meter til og det er på nytt skiltet, denne gang til Tomannsbu. Det er gratis parkering og toalett på plassen (pr. 2018). GPS posisjon N58 52.628 E6 35.877

Kjørebeskrivelse – Google Maps.
(Legg inn startsted)

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Turbeskrivelse
Turbeskrivelse

Tomannsbu – Turen starter hardt opp TveitabrekkaDet er påske og nærmest obligatorisk å gå ut på skitur. Vi har begge gått til fots til Tomannsbu før, men ingen av oss har gått inn på ski. Solen skinner og er kun delvis dekket av lette skyer, men det er en kald vind ute, så vi pakker oss godt inn før vi legger av garde. En hard og brutal start på turen, opp den bratte Tveitabrekka. Ekstra tøff når det er skikkelig skareføre, og en tung pulk vil ned mens jeg vil opp. Kjell Arild var lur og gikk for sekk denne gangen. Jeg kaster fort inn håndkleet og tar på meg trugene for anledningen.

 

 

 

Tomannsbu – Nydelige omgivelserFerdig med turens desidert tøffeste bakke, trugene byttes ut meg ski, og livet føles plutselig mye bedre. Det er deilig å gå litt bortover, omgivelsene er helt nydelige, og vi smiler begge to. Men det snur fort… for et føre! Selv den minste stigning utfordrer. Å smøre er håpløst, det slipes bort igjen på 1-2-3! Fellene har min mor lånt i påsken, mens Kjell Arild har på sine og har det betydelig mye lettere. I nedoverbakkene kan vi i det minste ikke klage på at vi ikke får fart. I dag er alle flate vann mine beste venner.

 

 

 

Tomannsbu – Turen går i et passe kupert terrengInnimellom all fortvilelsen kommer det fine øyeblikk der en nyter de nydelige omgivelsene, og når jeg ser tilbake på bildene er det virkelig et flott terreng. Et par kraftige stigninger, men ellers et passe kupert og variert terreng. Her ønsker jeg meg tilbake for å gå turen på ny med bedre skiforhold. Vinterløypa starter likt som sommerruta opp Tveitebrekka, men så går løya litt lenger vest før en går ganske parallelt med sommerruta igjen fra Store Øyevatn. Dette kan variere fra år til år etter hvordan is- og skredforhold er på det aktuelle tidspunkt.

 

 

 

Tomannsbu – Vi er fremme ved hyttaDet er en stor glede å se hytta, og en enda større glede å komme frem. På hytta møter vi alt fra ferskinger til svært erfarne friluftsmennesker som alle er fortvilet over forholdene. Heldigvis var det ikke bare oss! Inni varmen er alt strevet fort glemt. Taco står på menyen, og ved siden har vi litt godt i glasset. Kvelden går med på å spille spill, og på gode samtaler med flere av de hyggelige menneskene vi møter på hytta. Tomannsbu er ei flott og romslig hytte som er svært populær, det er mye folk på hytta, og flere generasjoner er representert. Etter en god natts søvn spiser vi frokost og gjør unna hytteplikter før samme rute følges tilbake til Hunnedalen.

 

 

 

Informasjon
Informasjon

Turen er gått våren 2018, dato 29. - 30. mars.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

Tillegg,

  • Kryssing av islagte vann og elver er alltid forbundet med en viss risiko, denne må vurderes av hver enkelt til enhver tid. Det samme gjelder for skredfaren i terrenget. Ta kontakt med Stavanger Turistforening for løypeinformasjon.
  • Vær oppmerksom på at avvik kan forekomme fra GPS løype, fra år til år. Følg de godt synlige kvistene turistforeningen setter ut for sesongen.
  • GPS spor på kart nedenfor følger vinterløypa, vær oppmerksom på at den avviker fra sommerløypa.

 

 

Bildegalleri
Bildegalleri

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

 

Turforslag i nærheten
Turforslag i nærheten

Tomannsbu Turisthytte - Fottur fra Hunnedalen.Støle Turisthytte – Fjellveien fra TomannsbuBlåfjellenden Turisthytte - Skitur fra Hunnedalen.Blåfjellenden Turisthytte - Til Mån og fjelltoppen Blåfjellenden.Sandvatn Turisthytte - Skitur fra Lortabu.Sandvatn Turisthytte – Fottur fra LortabuLangavatn Turisthytte - Skitur fra Lortabu.

 

 

 

Turbeskrivelsen er skrevet av;
Forfatter: Heidi Bjerre

 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer