Du er her

Langavatn Turisthytte - Rundtur innom Kjeragbolten

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Langavatn Turisthytte – Rundtur – KjeragLangavatn turistforeningshytte er å finne i vakre Frafjordheiene.  Hytta ligger idyllisk til like ved Langavatent. Stien inn langs Langavatnet er enkel og lettgått og gjør dette til ei populær hytte på sommerstid. På vinterstid går mange på ski fra Lortabu via Sandvatn. Helgeturen våres gikk til både fjelltoppen Strålaus 1142moh, Kjeragbolten og videre til Øygardstøl. 

 Total etappe 25,3km (10 timer) fordelt på to dager.
 

 

 

Kommune:                 Forsand
Tid:                              10t rundtur (Se detaljert forklaring nedenfor) 
Lengde:                       25,3km rundtur (Se detaljert forklaring nedenfor) 
Merket:                        Ja (T merket)
Terreng:                      Sti (Vanntett fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Krevende
Høyde:                        Langavatn Turisthytte 940m.o.h, Strålaus 1142m.o.h, Kjeragplatået ca 1000m.o.h og Nesatind 984m.o.h

 

 • Fra Øygardstøl til parkeringsplass ved Langavatn Turisthytte bør du sette av 1t en vei
 • Fra parkeringsplass til Langavatn Turisthytte og inn til hytta bør du sette av 1t en vei
 • Rundturen fra Langavatn turisthytte og opp på fjelltoppen Strålaus bør du sette av 2t på totalt
  Dag 1: Totalt 11,1km og ca 4t fottur, i tillegg kommer eventuelle pauser.
   
 • Fra Langavatn Turisthytte til Kjerag bør du sette av ca 3,5t en vei
 • Fra Kjerag til Øygardstøl (Kjerag Restaurant) bør du sette av 2t
  Dag 2: Totalt 14,2km og ca 6t fottur inkl pauser.
   

 

Parkering:

Ørnerede – Kjerag Restaurant – ParkeringVi parkerte en bil ved Kjerag Restaurant (Øygardsstølen), den andre ved parkeringsplass til Langavatn Turisthytte. Vi brukte ca 2t en vei og ruten gikk inn mot Sirdal fra avkjørsel like etter Ålgård i sørlig ende. Fortsetter mot Oltedal og ned mot Dirdal og Gilja. Ved Byrkjedal fortsetter vi videre opp mot Hunnedalen på vei 45 mot Sinnes og Fidjeland. Ved skilt ned mot Lysebotn svinger vi av og fortsetter bilturen mot Øygardsstølen. Om litt er vi inne på fylkesvei 500 eller populært kalt Lyseveien som åpnet i 1984, herfra er det ca 29km til selve Lysebotn etter å ha kjørt igjennom de 27 hårnålssvinger i fjellsiden. Vi skal ikke så langt i dag da parkeringsplassen for turgåere til Kjerag er lokalisert like før, nemlig ved Øygardsstølen. Det er umulig å ikke oppfatte hvor enn skal svinge av og parkere på veien nedover. Parkeringsavgift for bil, 100kr pr.dag. GPS posisjon N59 02.742 E6 39.117.

Langavatn Turisthytte – Parkeringsplass – ForsandDet er også mulig å ta buss til Øygardstøl fra Stavanger og Sandnes i slutten av juni til slutten av august. I tillegg er det båtforbindelse til Lysebotn både i lav og høysesong, egen bil / taxi fra Lysebotn og opp de 27 hårnålsvingene. Veien fra Sirdalen til Lysebotn er vinterstengt fra Oktober til mai/juni, kontakt vegvesenet for mer informasjon. 

Bildet viser parkeringsplass for Langavatn Turisthytte. Ca 2 min kjøring lenger oppe enn Øygardstøl er det skiltet mot Langavatnet ved veien. GPS posisjon N59 01.118 E6 38.825

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Langavatn Turisthytte – Rundtur – Kjerag

Rundturen fra Langavatn Turisthytte via Kjerag var planlagt i god tid før vi gikk til fjells, noe som viste seg å være en klar seier. Vi møtte til avtalt tid på Rema1000 Ålgård hvor maten skulle kjøpes inn, en ting er sikkert. Hadde vi planlagt innkjøpet like bra som turen ville sekkene vært betydelig lettere! Men, i vei vi kjører opp mot Hunnedalen og videre mot Lysebotn. Leidulf og jeg kjører ned til Øygardsstølen mens Lars, Kari, Ingunn og Magne parkerer ved parkeringsplass for hytta.
Leidulf og jeg hadde bestemt oss for å gå fra Øygardsstølen noe som viste seg og bli en flott liten tur.

 

Langavatn Turisthytte – Tur – Kjerag – OvernattingFremme ved bilen hvor de andre hadde parkert plukker vi ut ryggsekkene og skifter til fjellsko. Vi får knapt startet turen på grusvei før hytta kommer til syne i sørlig retning, distansen er ikke særlig krevende eller lang. Flere biler står parkert ved demningen i sørlig ende av Akslaråtjørna, blant annet en bil fra Stavanger Turistforening. Vi var forberedt på at det foregikk arbeid i hytta etter å ha snakket med turistforeningen på forhånd. Vell, langs Langavatnet på merka sti er stemningen idyllisk blant svære fjellsider og krystallklart vann. Fremme ved hytta var Ingunn og Kari allerede i arbeid, vi mannfolk ønsket også å gjøre en innsats. Leidulf er absolutt den fødte sjefen for å banke støv av puter og madrasser. Det foregikk så effektivt at Lars, Magne og jeg måtte vise stor aktsomhet når vi sprang ut og inn med madrasser og puter.

 

Strålaus 1142m.o.h – Rundtur fra Langavatn TuristhytteEtter å ha mottatt et stort takk ble vi dimittert av sjefen selv fra Stavanger Turistforening, hva skulle vi nå gjøre? Kari og Ingunn ønsket og bestige en fjelltopp like i nærheten. Magne hadde studert kartet på forhånd og ønsket å ta oss med opp på en fjelltopp like ved hytta. Strålaus heter toppen og ruver 1142m.o.h, utsikten skulle vist være fantastisk!
Etter å ha forberedt vestfoldingen Lars på uvante høyder var utfordringen å få stoppet Leidulf, kanskje båndtvang ville vært løsningen? Magne mente det måtte være best å bestige toppen fra sørsiden, hvorfor vi fortsatte og gå opp på nordsiden er et mysterium. Men, opp kom vi og Magne hadde absolutt riktig. Det var mye lettere å ferdes der han mente! Leidulf var først oppe, faktisk hele 10 minutter før oss mente han selv, og synet som møter oss er en storfornøyd liggende sprek kar som hviler øynene til den fantastiske utsikten!

 

Langavatn Turisthytte – Kjerag – OvernattingVell, ned på Magne sin side av Strålaus vi gikk og hytta kommer til syne. Flere små tjern kommer til syne blant høstfargene i Frafjordheiene. Etter hvert kommer vi inn på stien som går fra Langavatn til Sandvatn turisthytte, naturligvis følger vi denne tilbake til hytta. Turistforeningsgjengen er akkurat ferdig med arbeidet for dagen, to av de velger å bade i Langavatnet. Det er sprekt når temperaturen synker ned mot 5-6 varmegrader på kvelden!

Kari, Ingunn og Leidulf starter på maten som skal bli et festmåltid av dimmensjoner i fjellheimen. Leidulf og jeg mente kjøttdeigen som Magne hadde skaffet til veie lignet mer på mårpølse ferdig tilberedt enn kjøttdeig. Vell, som vi tidligere fikk erfare var ryggsekkene tunge og fulle av mat. Selvfølgelig var det mer til overs. Hva er da mer naturlig enn å tilby dette videre? Erik, ansatt i drift hos Stavanger Turistforening takket ja etter å ha tenkt seg nøye om. Muligens fordi vi tullsnakket om kjøttdeigen som lignet på mårpølse?

 

Langavatn Turisthytte – Kjerag – RundturEtter en morsom og kjekk kveld sammen med gjengen fra turistforeningen var det blitt leggetid, jeg og Lars ble plassert på hemsen i nordlig ende. Dagen etter vaknet jeg av lyset inn vinduet, det er jeg glad for. Det fargerike skydekket i nordlig retning som skimtet over Langavatnet var magisk, da viste jeg dagen ville bli perfekt! I løpet av kun kort tid var alle oppe, de fleste av oss hadde hatt en god natt søvn. Frokosten ble servert til en kopp kaffe, noen var litt spent på dagens etappe og hvordan det ville gå med 6t vandring. En ting er sikkert, starter vi sammen så avslutter vi sammen! Etter å ha ryddet og gjort opp for oss var det på tide og pakke sekkene. Magne skulle dessverre ikke følge oss på siste etappe, vi håper han har mulighet for å være med på en lenger tur senere. 
Kari og Ingunn var klar før oss andre og fikk et forsprang på knappe 10minutter. Leidulf, Lars og jeg sier farvel til Magne og gjengen fra turistforeningen før vi vandrer mot Kjerag.

 

Kjeragbolten – Kjerag – BildeÅ forberede vestfoldingen Lars på utsikten som han skulle få oppleve var ingen enkel oppgave, uvante høyder er ikke til å spøke med. Spesielt ikke når Leidulf, Kari og Lars er fast bestemt på å gå ut på bolten. Langs den T merka stien fra Langavatn til Kjerag er utsikten på toppene litt redusert pga et tynt lag med skodde i nordlig retning. På nedsiden av Varmekroheia og inn i dalen ned mot Lysefjorden er vi omringet av idyllisk stemning og mektig natur. Ved en demning og bekkeinntak ca midt i dalen går stien opp langs en bratt men grei fjellside å ferdes i. Vi var absolutt ikke forberedt på godt 300 harde høydemetre uten pause. På toppen lades batteriene hurtig opp ettersom vi øyeblikk er ved juvet som fører oss ned mot Kjeragbolten.
Uten å nøle trør Leidulf ut på bolten, like etter kommer kona Kari hoppet ut som ingenting. Ingunn og jeg velger den sikre siden og holder oss til trygg grunn.

 

Kjerag – Tur – Kjeragbolten – ForsandMen, hva med vestfoldingen? Hvor er han? Jeg kikker bort på bolten og gjett hvem som står der med beina godt planta til bolten 1000m.o.h? Jo, nettopp Lars! Han åpner en Red bull boks konsentrert og jubler, jeg kommer meg bort og får fotografert han også. For en fantastisk gjeng!

Vi inntar litt ny energi på platået ved Kjeragbolten før en av mine favorittsteder skal besøkes. Nemlig Nesatindane 984m.o.h, å beskrive utsikten herfra i detalj er umulig. Den langstrakte Lysefjorden blant bratte fjellsider og blå himmel er rett og slett fantastisk. Å stå her er verd hver eneste kalori!

 

 

Langavatn – Turisthytte – Kjerag – RundturLeidulf og jeg er klar for å fortsette, vi blir stående og vente litt på Lars, Kari og Ingunn som er oppslukt i utsikten. I mellomtiden fikk vi anledning til å hjelpe to damer med retningen bort til Kjeragbolten. På veien tilbake treffer vi på den livlige gjengen fra Austrått fjellvandrar & turkompani, etter en kort men hyggelig prat blir vi ønsket god tur videre. Nede av fjellryggen til Kjeragplatået i østlig retning kommer dalen som vi lenge fulgte på vei bort til Kjerag til syne. Leidulf var først nede, Lars filmet fossefallet med sitt go pro kamera. Hva er da mer naturlig enn at jeg klarer å snuble i bekken? Joda, heldigvis gikk det hele over i latter. De siste meterne på hjemturen ble kalde før vi kom ned til Ørnerede.

Leidulf og jeg kastet oss i bilen og reiste opp til parkeringsplassen ved Langavatn Turisthytte og hentet bilen. En fantastisk flott tur ble avsluttet med et smil om munnen på Byrkjedalstunet hvor vi spiste middag.


Takk for en flott tur.

 

Bildegalleri
Dato: 28/29.09.2013

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer