Middalsbu Turisthytte – På skitur med pulk og telt

Middalsbu Turisthytte - På skitur med pulk og telt

Middalsbu er en turisthytte som ikke har så mange overnattinger. Da vi var der hadde det ikke vært noen overnattinger på tre måneder. Vi overnattet i telt, så hytta forble kald. For å komme inn på Middalsbu trenger man DNT nøkkel. Hytta har 12 sengeplasser, i tillegg finnes det en nødbu hvor man kommer inn uten nøkkel. Sett av 5-7 timer en vei på den totalt 17,5 km lange turen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

vestland
ullensvang
7 t
en vei
41 km
en vei
1179 moh
Klente-
nuten
1650 m
stigning
fjellski
Fottøy

 

Merk!
Oppgitt lengde er med topptur til Klentenuten, velger en å kun gå tur/retur Middalsbu er lengden 35 km tur/retur (stigning 1330m).

 

 

Vanskelighetsgrad – Krevende

Vanskelighetsgraden kommer veldig an på vær- og snøforholdene. Vi følgte vinterløypa da isen enda ikke var målt og valgte derfor å unngå og gå på isen. Dette gjør at du må opp en veldig bratt og tung bakke. I påsken kvistes og prepareres løyper over vannet – om forholdene ligger til rette for det. Dette gjør turen betydelig mye enklere og kortere.

 

 

Parkering & Turstart

Like ved demningen på Valldalsvatnet. Parkeringen er gratis og fint brøytet.

Fra Røldal, følg Haukelivegen/E134 i ca. 5,5 km til du kommet til skilt mot Valldalen og Bråtstøl. Sving her av til venstre og følg veien i ca. 2 km. Hold til høyre, parkering etter 2-300 m.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

I januar er det verken løyper eller kvister. Det er viktig og ha med kart og GPS.

I starten av turen går man mye oppover for å komme rundt et fjell, men etter fjellet er løypa relativ flat før den siste stigningen inn mot Middalsbu. Ved gode forhold prepareres og kvistes løyper langs anleggsveien eller over vann (i påskeuka)

Viktig!

  • Selvbetjent turisthytte med proviantlager. Låst med DNT nøkkel. Utenfor sesong må en være forberedt på at det kan mangle både gass og ved.
  • Kryssing av islagte vann og elver er alltid forbundet med en viss risiko, denne må vurderes av hver enkelt til enhver tid. Det samme gjelder for skredfaren i terrenget. Ta kontakt med DNT Oslo og Omegn for mer info.
  • Vær oppmerksom på at avvik kan forekomme fra GPS løype, fra år til år. Følg de godt synlige kvistene turistforeningen setter ut for sesongen.
  • GPS spor på kart nedenfor følger vinterløypa, vær oppmerksom på at den avviker fra sommerløypa.

 

Middalsbu Turisthytte - På skitur med pulk og telt

Turen er gått vinteren 2018, dato 18-21. januar.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Middalsbu Turisthytte - På skitur med pulk og telt

Bettina og jeg skal trene til Ekspedition Amundsen og velger oss en tur som er relativ flat siden nysnøen er tung å dra pulk i. Med oss i pulker har vi vinterteltet og brenner. Vi skal sove ute i tre netter, men velger turen mot Middalsbu da januar kan by på veldig varierende vær i fjellet. Middalsbu vil fungere som en nødbu om det trengs. Heldigvis er været god nok til at vi velger telt alle tre nettene. Turen starter med en tung oppoverbakke. Vi kommer sent i gang på torsdagen, siden vi har vært på jobb først for så å kjøre opp til Røldal. Vi slår camp etter 2 kilometer.

Middalsbu Turisthytte - På skitur med pulk og telt

Etter frokost på fredag fortsetter vi oppover bakken, den føles uendelig lang, men til slutt kommer vi på toppen. Deretter bærer det nedover. Vi tar litt feil valg og havner i et elveleie som ikke er skikkelig igjenfrosset. Pulken min velter konstant og jeg blir nødt for å pakke om i et heftig snøvær. Det tyngste må alltid pakkes nederst i pulken, og min har blitt litt for topptung. Vi finner heldigvis noen snøbroer som bærer oss og kommer oss ned til anleggsveien som går langs Valldalsvatnet.

Middalsbu Turisthytte - På skitur med pulk og telt

Vi har brukt noen timer på å kave i løssnøen og bestemmer oss for å ta lunsj. Vi tenker at veien videre skal bli enklere siden den er flat, men med 40 cm løssnø blir det en krevende tur. Etter 7 timer er kreftene slutt og vi slår leir 1,5 kilometer fra Middalsbu. På lørdagen våker vi heldigvis til opphold. Vi velger å gå inn til Middalsbu uten pulkene for å inspisere hytta. Det er en veldig koselig hytte!

Middalsbu Turisthytte - På skitur med pulk og telt

Vi går tilbake til leiren for å pakke den ned. På veien treffer vi snøskutere, hundespann og tråkkemaskin. De holder på å kjøre proviant og gass inn til hyttene for vinteren. Dette gjør turen ut mye lettere. Når vi kommer til oppoverbakken igjen, så blir vi tilbudt skyss av skuteren, men vi er jo tross alt her for å trene, så vi takker pent nei til tilbudet. På toppen velger vi på nytt å slå leir. Siden tilbakeveien gikk mye fortere enn turen inn til Middalsbu, har vi nå litt tid til overs. På søndagen våkner vi til vindstilt og overskyet vær. Vi velger å benytte søndagen til en topptur til Klentenuten. En fantastisk tur! Og på toppen var det ikke et eneste vindkast.

VIKTIG!
Den løypa vi valgte til toppen vurderte vi som sikker i forhold til snøforhold og skred januar 2018. Det er ikke garantert at dette er en sikker rute under andre forhold!

 

Artikkelen er skrevet av Kine Vassbø.

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *