Du er her

Middalsbu Turisthytte - På skitur med pulk og telt

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Middalsbu Turisthytte – På skitur med pulk og teltMiddalsbu er en turisthytte som ikke har så mange overnattinger. Da vi var der hadde det ikke vært noen overnattinger på tre måneder. Vi overnattet i telt, så hytta forble kald. For å komme inn på Middalsbu trenger man DNT nøkkel. Hytta har 12 sengeplasser, i tillegg finnes det en nødbu hvor man kommer inn uten nøkkel.

Sett av 5-7 timer en vei på den totalt 17,5 km lange turen.
 

 

 

Fakta
Fakta

Fylke:                        Hordaland
Kommune:               Odda
Tid:                            Varierer veldig etter snøforhold. Vi brukte 7 timer inn til hytta og 5 timer ut igjen.
Lengde:                     41 km tur/retur m/topptur* (stigning 1650m) 
Høyde:                       Middalsbu Turistforeningshytte 860 moh., Klentenuten 1179moh.

 

* Merk
Oppgitt lengde er med topptur til Klentenuten, velger en å kun gå tur/retur Middalsbu er lengden 35 km tur/retur (stigning 1330m).

 

 

Vanskelighetsgrad
Vanskelighetsgrad - Krevende

Vanskelighetsgraden kommer veldig an på vær- og snøforholdene. Vi følgte vinterløypa da isen enda ikke var målt og valgte derfor å unngå og gå på isen. Dette gjør at du må opp en veldig bratt og tung bakke. I påsken kvistes og prepareres løyper over vannet - om forholdene ligger til rette for det. Dette gjør turen betydelig mye enklere og kortere.

 

 

Landskap & Terreng
Landskap & Terreng

I starten av turen går man mye oppover for å komme rundt et fjell, men etter fjellet er løypa relativ flat før den siste stigningen inn mot Middalsbu. Ved gode forhold prepareres og kvistes løyper langs anleggsveien eller over vann (i påskeuka).

 

 

Merking & Skilting
Merking & Skilting

I januar er det verken løyper eller kvister. Det er viktig og ha med kart og GPS.

Viktig!

  • Kryssing av islagte vann og elver er alltid forbundet med en viss risiko, denne må vurderes av hver enkelt til enhver tid. Det samme gjelder for skredfaren i terrenget. Ta kontakt med DNT Oslo og Omegn for mer info.
  • Vær oppmerksom på at avvik kan forekomme fra GPS løype, fra år til år. Følg de godt synlige kvistene turistforeningen setter ut for sesongen.
  • GPS spor på kart nedenfor følger vinterløypa, vær oppmerksom på at den avviker fra sommerløypa.

 

 

Aktivitetsmuligheter
Aktivitetsmuligheter

Turisthytte*HyttebokToalett*Proviantlaget*Skiløyper*

 

* Turisthytte: Selvbetjent turisthytte med proviantlager. Låst med DNT nøkkel. Utenfor sesong må en være forberedt på at det kan mangle både gass og ved.
* Toalett: I tilknytning til turisthytta.
* Proviantlager: Det er eget matlager på turisthytta.
* Skiløyper: Det er flere kvistede løyper i området. Kvistekart finner du på dntoslo.no.

 

 

Parkering
Parkering

Like ved demningen på Valldalsvatnet. Parkeringen er gratis og fint brøytet.

Fra Røldal, følg Haukelivegen/E134 i ca. 5,5 km til du kommet til skilt mot Valldalen og Bråtstøl. Sving her av til venstre og følg veien i ca. 2 km. Hold til høyre, parkering etter 2-300 m. GPS posisjon N59° 52.339' E6° 52.659'

Kjørebeskrivelse - Google Maps.
(Legg inn startsted)

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Turbeskrivelse
Turbeskrivelse

Middalsbu – Bettina i kraftig snøværBettina og jeg skal trene til Ekspedition Amundsen og velger oss en tur som er relativ flat siden nysnøen er tung å dra pulk i. Med oss i pulker har vi vinterteltet og brenner. Vi skal sove ute i tre netter, men velger turen mot Middalsbu da januar kan by på veldig varierende vær i fjellet. Middalsbu vil fungere som en nødbu om det trengs. Heldigvis er været god nok til at vi velger telt alle tre nettene. Turen starter med en tung oppoverbakke. Vi kommer sent i gang på torsdagen, siden vi har vært på jobb først for så å kjøre opp til Røldal. Vi slår camp etter 2 kilometer.

 

 

 

Middalsbu – Ut på tur, aldri sur!Etter frokost på fredag fortsetter vi oppover bakken, den føles uendelig lang, men til slutt kommer vi på toppen. Deretter bærer det nedover. Vi tar litt feil valg og havner i et elveleie som ikke er skikkelig igjenfrosset. Pulken min velter konstant og jeg blir nødt for å pakke om i et heftig snøvær. Det tyngste må alltid pakkes nederst i pulken, og min har blitt litt for topptung. Vi finner heldigvis noen snøbroer som bærer oss og kommer oss ned til anleggsveien som går langs Valldalsvatnet.
 

 

 

 

Middalsbu – Turisthytta har ikke hatt overnattingsgjester på tre måneder.Vi har brukt noen timer på å kave i løssnøen og bestemmer oss for å ta lunsj. Vi tenker at veien videre skal bli enklere siden den er flat, men med 40 cm løssnø blir det en krevende tur. Etter 7 timer er kreftene slutt og vi slår leir 1,5 kilometer fra Middalsbu. På lørdagen våker vi heldigvis til opphold. Vi velger å gå inn til Middalsbu uten pulkene for å inspisere hytta. Det er en veldig koselig hytte!

 

 

 

 

 

Middalsbu – Flotte forhold på KlentenutenVi går tilbake til leiren for å pakke den ned. På veien treffer vi snøskutere, hundespann og tråkkemaskin. De holder på å kjøre proviant og gass inn til hyttene for vinteren. Dette gjør turen ut mye lettere. Når vi kommer til oppoverbakken igjen, så blir vi tilbudt skyss av skuteren, men vi er jo tross alt her for å trene, så vi takker pent nei til tilbudet. På toppen velger vi på nytt å slå leir. Siden tilbakeveien gikk mye fortere enn turen inn til Middalsbu, har vi nå litt tid til overs. På søndagen våkner vi til vindstilt og overskyet vær. Vi velger å benytte søndagen til en topptur til Klentenuten. En fantastisk tur! Og på toppen var det ikke et eneste vindkast.

NB. Den løypa vi valgte til toppen vurderte vi som sikker i forhold til snøforhold og skred januar 2018. Det er ikke garantert at dette er en sikker rute under andre forhold!

 

 

 

 

 

 

 

Informasjon
Informasjon

Turen er gått vinteren 2018, dato 18.-21. januar.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

Tillegg,

  • Kryssing av islagte vann og elver er alltid forbundet med en viss risiko, denne må vurderes av hver enkelt til enhver tid. Det samme gjelder for skredfaren i terrenget.
  • Vær oppmerksom på at avvik kan forekomme fra GPS løype, fra år til år.
  • GPS spor på kart nedenfor følger vinterløypa, vær oppmerksom på at den avviker fra sommerløypa.

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

 

Turforslag i nærheten
Turforslag i nærheten

  Trolltunga – En fantastisk utsikt og fotturDronningstien - Fra Kinservik til Lofthus

 

 

Turbeskrivelsen er skrevet av;
Forfatter: Kine Vassbø

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer