Du er her

Øyuvsbu Turisthytte - Fottur via Håhellerhytta

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Øyuvsbu Turisthytte – Fottur via Håhellerhytta.Øyuvsbu er ei populær og familievennlig turisthytte med kort avstand fra Suleskarvegen. Hytta ligger idyllisk til på et lite høydedrag nordøst for Øyuvsvatnet. Det er mange kjekke aktiviteter både for små og store i og rundt hytta, noe som gjør stedet til en favoritt for mange turgåere. Hytta er av typen selvbetjent og har proviantlager.

Sett av 2,5t en vei på den totalt 8,4km lange turen.
 

 

 

 

Fakta
Fakta

Fylke:                         Aust-Agder
Kommune:                  Valle
Tid:                              2,5t en vei (I tillegg kommer eventuelle pauser)*
Lengde:                       8,4km en vei (Stigning 322m)*
Høyde:                        Håheller 894m.o.h og Øyuvsbu 933m.o.h

Avstand gjelder for hele strekning mellom parkeringsplass Håheller og parkeringsplass Øyuvsbu. Mellom Håheller og Øyuvsbu er distansen 5,7km. Inn til Håheller er det 1,7km. Ned til Øyuvsbu fra Suleskarvegen er det 1km.

 

 

Vanskelighetsgrad - Middels
Vanskelighetsgrad - Middels

Oppgitt turforslag har i sin helhet vanskelighetsgrad Middels etter Nasjonal merkestandard. Går en direkte fra Suleskarvegen til enten Håheller eller Øyuvsbu har turen Enkel i vanskelighetsgrad, - en kan kanskje si svært enkel også. Det er for det meste god sti, synlige merker og lettgått høyfjellsterreng, men allikevel må en ha godt og vanntett fottøy over våteste partiene. I tillegg må en være forberedt på et par høydedrag som må bestiges på denne turen. Les mer om vanskelighetsgrad.

 

 

Landskap & Terreng
Landskap & Terreng

Stien går igjennom et åpent, oversiktlig og lettgått høyfjellsterreng. Allikevel kan været gjøre bråe helomvendinger i disse høyder, så vær forberedt! På turen passeres flere vann, tjern og bekker. Det er en gjerdeklyver på turen, denne er plassert noen få meter unna parkeringsplassen for Håhellerhytta. Ellers ingen grind eller gjerdeklyvere videre i terrenget. Landskapet er variert og spennende med flere ruvende fjelltopper!

Vær oppmerksom på lite synlig sti over enkelte myrdrag, men dette gjelder kun for korte etapper og det er greit å finne frem.
Anbefalt fottøy: Fjellsko (vanntett).

 

 

Merking & Skilting
Merking & Skilting

Turen mellom parkeringsplassene for Håhellerhytta og Øyvsbu kan deles inn i ulike etapper;

 1. Fra parkeringsplass til Håhellerhytta (Suleskarvegen) og inn til Håhelleren.
  Fra bilveien er det skiltet til Håhellerhytta. Følg anvisningen over gjerdeklyveren og videre over bekken/elva. Det er lite rødmalte T-er å se for første del av turen, men det trengs heller ikke da en går på grus- og traktorvei. Noen hundre meter før Håheller stopper traktorveien og sti overtar, denne er T-merket rundt «fjellnabben» og opp til turisthytta. Denne etappen er 1,7km lang.
   
 2. Mellom turisthyttene Håheller og Øyuvsbu.
  Mellom turisthyttene er det både skiltet og T-merket. Stien er for det meste lettgått og enkel å følge, men for enkelte partier, særlig over myrdrag kan det være litt utfordrende å se stien. Allikevel følger etappen god «DNT-standard» og det er greit å finne frem på denne turen. Denne etappen er 5,7km lang.
   
 3. Fra Øyuvsbu til parkeringsplass ved Suleskarvegen.
  Kort etappe med god sti og merking. Allikevel starter en her brått og det går så å si kun oppover til parkeringsplassen. Denne etappen er 1km lang.

 

 

Aktivitetsmuligheter
Aktivitetsmuligheter

HyttebokVann/TjernElv/BekkFiske*Turisthytte
TeltmuligheterKano*Bade*Toalett*Bærplukking*
Proviantlager*Hund*   

 

 

* Fiske: Gratis for DNT medlemmer i Øyuvsvatn. Se UT.no for flere fiskemuligheter i området.
* Kano: Det er to kanoer til utlån for overnattingsgjester ved Øyuvsbu turisthytte. Det er også årer og redningsvester.
* Bade: Merket på hytteveggen, «Drikkevann» på ene siden og «Badeplass på andre siden. Det er fin sandstrand like nedenfor hytta.
* Toalett: Utedo både på Håheller- og Øyuvsbu hytta.
* Bærplukking: Stedvis gode forhold for å plukke molter langs stien.
* Proviantlager: Øyuvsbu er utstyrt med proviantlager (matlager).
* Hund: Det er hunderom både på Håheller og Øyvuvsbu.

 

 

Parkering
Parkering

Øyuvsbu Turisthytte – Parkeringsplass ved Håhellerhytta.Håhelleren - Parkering langs Fv337 ved Sandvigvatnet. Skilt til Håhelleren langs bilveien.

Fra Ålgård, sving av E39 med skilt opp til Sirdal og Oltedal. Følg veien forbi Oltedal, Dirdal, Gilja og fortsett videre mot Hunnedalen. I Hunnedalen passeres fylkesgrensa mellom Rogaland og Vest-Agder fylke. Fortsett videre forbi Sinnes og Fidjeland, men ta av til høyre mot Setesdal / Valle like før Ådneram. Følg Fv987 opp til fylkesgrensa mellom Vest- og Aust-Agder fylke. Fv987 stopper her, men Fv337 overtar langs Sandvigvatnet. I nordøstlig ende av vatnet er det skiltet «Håhelleren», det er vanskelig å unngå å se skiltet. Parkering langs veiskulder (bred veiskulder). GPS posisjon N59 02.378 E7 09.385.


 

Øyuvsbu Turisthytte – Parkering for Øyuvsbuhytta.Øyuvsbu – Parkering langs Fv337 på opparbeidet parkeringsplass. Skilt til Øyuvsbu langs bilveien.

Fra Ålgård, sving av E39 med skilt opp til Sirdal og Oltedal. Følg veien forbi Oltedal, Dirdal, Gilja og fortsett videre mot Hunnedalen. I Hunnedalen passeres fylkesgrensa mellom Rogaland og Vest-Agder fylke. Fortsett videre forbi Sinnes og Fidjeland, men ta av til høyre mot Setesdal / Valle like før Ådneram. Følg Fv987 opp til fylkesgrensa mellom Vest- og Aust-Agder fylke. Fv987 stopper her, men Fv337 overtar langs Sandvigvatnet. Følg bilveien videre i ca 5,6km fra p.plass ved Håhelleren, også ved Øyuvsbu er det skiltet til «Øyuvsbu» langs bilveien og det er vanskelig å unngå å se parkeringsplassen. GPS posisjon N59 01.810 E7 14.725.

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Turbeskrivelse
Turbeskrivelse

Øyuvsbu Turisthytte – Turen starter fra Suleskarvegen ved Sandvigvatnet.Det er midt-sommer og sol. Temperaturen er god og det er uten tvil t-skjortevær, - selv i tusen meters høyde og i åpent høyfjellsterreng. Med på turen er Hilde, Marikken og Kjell Arild. Vi har valgt å starte fra p-plass for Håheller turisthytta. Ikke fordi dette er det korteste eller mest «praktiske» alternativet, - nei for det er det definitivt ikke, men fordi vi ønsker oss en noe lenger tur i dag. Fra bilveien er turen inn til begge hyttene i korteste laget for oss voksne, derfor syntes vi at dette var et greit alternativ.

Fra bilveien, altså i nordøstlig ende av Sandvigvatnet 868moh starter turen. Turens første og eneste gjerdeklyveren må passeres før elva er et faktum. Med små enkle «hopp» er vi over og turen begynner inn til Håhellerhytta.


 

 

Øyuvsbu Turisthytte – Vi er kommet frem til Håhellerhytta.Turen inn til hytta er ikke lang, snarere tvert om og kanskje litt i korteste laget? For det meste er det god traktor- og kjerrevei nesten helt frem, - det er kun de siste 3-400m som går på sti. Alternativt kan en også starte fra vestsida av Sandvigvatnet og gå inn på sti. Håheller turisthytta ligger idyllisk til oppe i lia, men også dramatisk til under en stor fjellvegg/heller. Hytta er ubetjent (uten proviantlager) og totalt er det 9 sengeplasser. Se mer under Informasjon.

 

 


 

 

Øyuvsbu Turisthytte – Stien er T-merket og skiltet.Fra Håhellerhytta går stien ned mot de grønne, frodige og store gressvollene nede langs vassdraget. Flotte sauer og lam nyter godt av det frodige terrenget her oppe. Det er skiltet flere steder på turen, et av disse er i nærheten av turisthytta. Stien er for det meste tørr og fin bort til Løkjedalen. I tillegg er det også godt merket med synlige T-er.

 

 


 

 

 

 

Øyuvsbu Turisthytte – Utsikt utover Øyuvsvatnet.Terrenget er småkupert og samlet for hele turen er stigningen lav. Allikevel må en over et par høydedrag, men det tyngste er nok det opp Løkjedalen som vi akkurat har passert. På toppen er det god utsikt utover det store Øyuvsvatnet, så ta gjerne en velfortjent pause her. De rødmalte T-ene står tett ned mot Øyuvsvatnet. Videre går stien langs vatnet og over flere myrdrag fulle av molter, - men ingen modne enda.

 

  

 

Øyuvsbu Turisthytte – Fra et høydedrag ovenfor hytta får en god utsikt ned.Øyuvsbu turisthytta ligger idyllisk til på et høydedrag nordøst for Øyuvsvatnet. Selv om hytta ligger i kloss hold til vannkanten, så må en gå nesten hele langsida av vatnet før hytta kommer til syne. Et par små høydedrag «sperrer» for utsikten, men fra disse er utsikten god når en først har besteget dem. Vi stabber oss nedover lia og holder kurs mot hytta. Nå gleder vi oss til å sette fra oss både sekker og bæremeis.

  

 

 

Øyuvsbu Turisthytte – Populær og familievennlig turisthytte.Øyuvsbu er ei stor og populær turisthytte med hele 34 sengeplasser. Hytta er mye brukt av turgåere og egner seg godt for barnefamilier som vil ut på tur. Kort avstand fra bilvei gjør dette til en bankers, selv for de aller minste! Hytta er av typen selvbetjent og står ulåst hele året. Derimot stenger Suleskarveien mellom ca 1.nov til 20.mai, da er det ikke lenger adkomst med bil til hytta. Det er proviantlager (mat) på hytta.

 

  

 

Øyuvsbu Turisthytte – Marikken leker på sandstranda like nedenfor hytta.Det er egne kanoer, årer og redningsvester til utlån for overnattingsgjester. I tillegg er det like nedenfor hytta ei flott sandstrand. Øyuvsbuvatnet egner seg godt til fiske og her fisker medlemmer av DNT gratis. I tillegg er det gode turmuligheter i kloss hold fra hytta.

Vi har vært ute og lekt hele dagen / ettermiddagen og nå nærmer det seg kveld. Marikken (18mnd) sovnet like etter middagen og var nok trett etter en lang dag i fjellet. Hilde og jeg koser oss med litt sjokolade og kortspill sammen med flere andre på hytta før det er kveld.

Fra Øyuvsbu og opp til bilveien er det en knapp kilometer å gå, men det går oppover fra start til slutt. En rekker akkurat å bli varm før turen er over. Også her er det sti og merket slik at det er enkelt å finne frem.

God tur!

 

 

Informasjon
Informasjon

Turen er gått sommeren 2016, dato 24-25.juli.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 • Turisthytta Øyuvsbu er av typen selvbetjent, står ulåst og har proviantlager. Drikkevann hentes fra Øyuvsvatnet, men  kokes før bruk! Det er skiltet på hytteveggen til «Badeplass» og «Drikkevannplass», - respekter skiltingen. Suleskarvegen er stengt mellom 1.nov til 20.mai hvert år, det er ikke adkomstmuligheter med bil i dette tidsrommet.
 • Turisthytta Håheller er av typen ubetjent, står ulåst og har ikke proviantlager. Drikkevann hentes fra bekk like nedenfor. Suleskarvegen er stengt mellom 1.nov til 20.mai hvert år, det er ikke adkomstmuligheter med bil i dette tidsrommet. I tillegg er også hytta stengt for overnatting i tidsrommet 1.nov til 23.mai, men fungerer som nødbu!

 

 

Bildegalleri
Bildegalleri

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

GPX fil: 
Leaflet Kart: 


 

 

Turforslag i nærheten
Turforslag i nærheten

Hilleknuten - Topp og rundtur fra Fidjeland skitrekk.Grautheller Turisthytte - Skitur.Taumevatn Turistforeningshytte – Skitur.Rågeloni – Kanotur via Øyarvatn til den hvite sandstranda

 

 

 

 

Turbeskrivelsen er skrevet av;
Forfatter: Kjell Arild Nummedal.

 

 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer