Flørlitrappene – Fra Vinddalen via Skåpet og Flørlistølen

Turen opp Flørlitrappene er blitt svært populær, og letteste adkomst på sommerstid er med båt fra Stavanger/Oanes. Vi pakket sekkene med telt og soveposer, og gikk fra Vinddalen via Skåpet og Flørlistølen. På denne turen får du med så mye mer en bare trappene, og sesongen kan strekkes lenger når en ikke er avhengig av båttransport. Sett av 6-7 t en vei på den totalt 17,4 km lange turen.

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

rogaland
sandnes
6-7 t
en vei
17,4 km
en vei
744 moh
høyeste punkt
1283 m
stigning
Fjellsko
Fottøy

 

* Tidsbruk og lengde
Gjelder fra Vinddalen til Skåpet, videre til Gamle Skåpet, over fjellet og ned til Flørlistølen. Derifra ned til Flørli, videre opp trappene og ned Rallarstien til Flørlistølen igjen. Cirka 6-7 timer og 17,4 km distanse.

Fra Flørlistølen og tilbake «samme vei» til Vinddalen via Skåpet er avstanden 10,7km. Stigningen er på cirka 500 høydemeter.

 

 

Vanskelighetsgrad – Krevende

Basert på turens lengde og stigning velger vi å klassifisere denne turen som krevende i vanskelighetsgrad. Om en skulle tatt hele turen under ett ville den gått under kategorien ekspert, men her tar vi utgangspunkt i en overnatting på veien. Slik vi har valgt å gå turen, vipper den første dagsetappen mellom krevende og ekspert, men ettersom de fleste høydemetrene går i trapper, velger vi å gradere som krevende. Turen går i varierende terreng der deler av turen er lettgått med god sti og lite stigning – mens det andre deler av turen går i mer krevende terreng med mye stigning både opp og ned. Dette er med andre ord ingen tur for ferskinger i fjellet.

 

 

Turstart & parkering

Skåpet turisthytte - Parkering i Vinddalen

Parkering øverst i Vinddalen innenfor Norsk Folkehjelp hytta i Sandnes kommune.

Kjør mot ferjeleiet ved Lauvika og ta båten over til Oanes. Fra ferjekai ved Oanes sving av til høyre og over brua som tar deg til Forsand. Fortsett forbi Forsand kulturhus og videre opp mot Øvre Espedal. Ta ikke av til Røssdalen, men følg istedenfor skilt opp til Vinddalen. Kjør forsiktig i de mange hårnålsvingene. På toppen passeres Norsk Folkehjelps hytte, til info parkerer enn her når en skal gå til Fossjuvet. Men for å komme til p-plass for Skåpet må en fortsette ca. 1km til innover i dalen. Det er flere dyrkede jorder og sauer i området.

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Turen er både merket og skiltet, men med varierende kvalitet (for det meste god), – synes vi og velger derfor å dele rundturen inn i etapper og beskrive dem enkeltvis nedenfor.

  1. Fra Vinddalen til Skåpet
    Godt T-merket og skiltet – også tydelig sti / kloppinger. En må på denne etappen krysse enkelte partier med ur og glatte skogspartier. I tillegg til flere bekker, de små hoppes enkelt over, de større krysses på broer.
     
  2. Fra Skåpet til Flørlistølen
    Skiltet og T-merket sti. Stien går forbi hytta på «Gamle Skåpet», videre over «fjellterrenget» v/ Kvernavatnet og deretter mot Sauatjørna. Vi opplever litt dårligere merkinger ned mot Flørlistølen, fra stedet hvor det begynner og «brekke» nedover etter å ha krysset bekken (øst for foten av Stegafjellet 758moh). På kart kan en også skimte to stier her, som igjen møtes lenger nede ved Flørlistølen, men vi velger altså å krysse bekken og følge T-merket sti ned til Flørlistølen. Denne etappen besto av flere våte og myrlendte partier, flere av dem godt opptråkket.
     
  3. Fra Flørlistølen til Flørli
    Kort etappe på knappe 30 minutter, men ta ikke nedoverbakke «forgitt», de er tøffere og brattere enn forventet. I tillegg består stiene av mye løs stein på siste del av turen.
     
  4. Fra Flørli til toppen av trappene (Ternevatnet)
    Både merket og skiltet. Trappene leder en vei, så denne etappen trenger neppe noen beskrivelse.
     
  5. Fra toppen av trappene v/ Ternevatnet til Flørlistølen
    T-merket og skiltet sti. Noen steder er det relativt bratt, i tillegg til løs stein og ur. For det meste behagelig og greit terreng. Grus/bilvei krysses i dalen, og videre går turen over Flørliåna og ned til Flørlistølen. Det er broer over større kryssinger.

Flørlitrappene - Fra Vinddalen via Skåpet og Flørlistølen

Turen er gått høsten 2017, dato 7-8. oktober.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

 

Informasjon

  • Teltforslag
    Det finnes flere gode teltforslag «oppe på fjellet», men en må huske på at det også kan være en del mer værhardt her. Flørlistølen kan leies – hytta står låst.
  • Turisthytter
    Nye Skåpet og Flørli turiststasjon står ulåst og åpen. Derimot er Gamle Skåpet og Flørlistølen låst, her trenger en nøkkel for å overnatte.

 

Annonse

 

 

Turreferat

Det var tid for månedens utenatt i oktober, og denne gangen ønsket vi ikke å ta den «enkle utveien» med en lavterskel tur. Vi var innom mange idéer, men når Kjell Arild foreslo å gå Flørlitrappene med start fra Vinddalen, da var jeg ikke i tvil – dette måtte bare bli bra!

Flørlitrappene - Vi starter i Vinddalen

Med full oppakning trasket vi av gårde fra parkeringsplassen i 11-tiden, vel vitende om at vi hadde en lang og krevende dag foran oss. Ingen av oss hadde gått trappene før, så dette gledet vi oss til. Det hadde nettopp vært ekstreme nedbørsmengder, og kun dager før ble det frarådet å gå til Skåpet. Vi var spent på hvordan vannstanden og terrenget var etter all nedbøren.

Flørlitrappene - Fotturen går forbi Skåpet

Forholdene var gode fra Vinddalen til Skåpet, og dette er også en lettgått etappe i relativt flatt terreng. Vi tok oss litt niste på Skåpet, før skilting og røde T’er tok oss videre i retning Flørli.

Flørlitrappene - På telttur med full oppakning

Det var vått opp mot Gamle Skåpet, men snart ble det sørpete underlaget byttet ut med ur og fjellgrunn. Vi spiser noen høydemetre før det åpner seg opp og flater mer ut. Vi fortsetter videre i nydelig høyfjellsterreng malt i høstens farger, og flere vann og tjern passeres på veien.

Flørlitrappene - Heidi drikker godt fjellvann

Turkoppene henger lett tilgjengelig, og det smaker deilig med litt iskaldt fjellvann fra bekkene som krysses. Skyene som dekket himmelen de første par timene, er nå byttet ut med sol fra nærmest skyfri himmel. Vi holder oss på høyfjellet en stund før vi plutselig får et glimt av Lysefjorden i det fjerne – helt ned dit skal vi, for så å gå flere hundre høydemeter opp igjen i trappene. Det begynner å gå slakt nedover, vi krysser bekken og kommer over i et betydelig våtere terreng.

Flørlitrappene - Vi ser Lysefjorden

Her er terrenget tydelig preget av de store nedbørsmengdene som har vært. Det svært vått og sørpete, og vi holder begge på å falle flere ganger på grunn av den glatte sørpa. Det er deilig å komme ned til skogen og litt tørrere grunn! Stien gjennom skogen tar og ned til Flørlistølen, hvor vi legger fra oss de tunge sekkene og pakker kun det mest nødvendige i en dagstur sekk. Vi får i oss litt mat før vi nærmest jogger videre nedover mot Flørli, en befriende følelse uten tung sekk.

Flørlitrappene - Kjell Arild på vei opp

Det kjennes på knærne at vi går ned mange høydemetre på kort tid, og det er deilig å komme ned til Flørli. Vi hilser på hyttefolk før vi følger grusveien ned til fjorden, vi går forbi kraftstasjonen, og endelig er trappa foran oss! Vi ser opp på den lange trappa, her er det bare å sette i gang og ta et skritt om gangen! Det kjennes i føttene at vi har gått flere timer i ulendt terreng, jeg puster og peser meg oppover, mens Kjell Arild ser irriterende sprek ut bak meg… Det er en glede å se trappetrinn 1000 – kun 3444 igjen!

Flørlitrappene - Cafè på vei opp

Det er en rasteplass et godt stykke oppe i trappa, her får vi i oss litt energi, vann og ikke minst salt. Så er det bare å fortsette oppover, og jammen får vi belønning for hver høydemeter, for her blir utsikten bare vakrere og vakrere! Vi passerer café 4444, som for øvrig er åpen en sjelden gang – men ikke i dag! Her er det postkasse med bok som vi skriver oss inn i, og har står også den enorme vinsjen som har trukket vogna opp banen i sin tid. På det bratteste har trappa en helning på 45-50 grader, og det er deilig når det flater ut mot toppen.

Flørlitrappene - Fra Vinddalen via Skåpet og Flørlistølen

Godt fornøyde kommer vi oss til topps, og har fullført 4444 trappetrinn – Norges lengste trapp, og verdens lengste tretapp! Turen går videre over Ternefjellet, der en flott varde pryder toppen. Kveldssola sender sine nydelige stråler over fjellet, og det er obligatorisk å ta bilde i et slikt øyeblikk! Vi følger rallarstien videre, det er bratt og mye løse stener nedover fjellet. Vi kommer oss hele ned, krysser grusveien og følger rallarstien videre. Her er det for det meste skogsterreng, og vi når frem til Flørlistølen i skumringen.

Flørlitrappene - Fullmåne og kaldt

På Flørlistølen er det røyk i pipa, og vi blir bedt inn av en gjeng hyggelige jenter som er på tur. Men, vi må hente sekkene og komme oss videre. Vi går et stykke oppover skogen og finner en passende teltplass. Teltet slås opp før vi lager mat og rigger oss godt til i telet. Så er det tid for litt hygge med kortspill og litt godt å både tygge og drikke på. Vi våkner opp til en nydelig klar og kald morgning, pakker sammen sakene, og går opp til elva der vi spiser frokosten i sola. Så går turen tilbake over høyfjellet, forbi Skåpet og til bilen som venter i Vinddalen. Det har vært en uforglemmelig tur, og vi sitter igjen med minner for livet. Absolutt en tur å anbefale!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *