Du er her

Frafjordhatten - Utsiktsrik og spennende rundtur

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Frafjordhatten – Utsiktsrik og spennende rundturFrafjordhatten byr på en svimlende utsikt i et spennende og variert terreng. Turen starter brått opp kjærlighetstien og slynger seg videre blant flere idylliske tjern og vann. Selve etappen er krevende, men med drøssevis av minneverdige og naturrike opplevelser er det bare å ta tiden til hjelp. Turen starter fra Molaug, litt før p. plass til Månafossen.  

Sett av 5t på den totalt 13,5km lange rundturen.
 


 

 

Kommune:                 Gjesdal
Tid:                              5t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       13,5km rundtur (Stigning 1012m)
Merket:                        Nei * (Se beskrivelse i bunn av artikkel)
Terreng:                      Sti *(Vanntett fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:    Krevende
Høyde:                        Frafjordhatten 815m.o.h

 

 

Parkering:

Frafjordhatten – Parkering ved MoluagParkering ved "bygda huset" på Molaug

Fra Ålgård, sving av E39 med skilt opp til Sirdal og Oltedal. Følg Rv45 og fortsett forbi Oltedal og Dirdal. Ved Gilja er det skiltet til Frafjord, følg Giljastølveien 281 igjennom den lange tunellen. Fortsett forbi Frafjord, men ikke langt. Like før Molaug er det et hvitt Bygda hus på høyre side, her parkerte vi og startet turen fra. GPS posisjon N58 50.532 E6 20.956.

 

 

 

Frafjordhatten – Parkering på Øyren ved campingplassen på Frafjord.Parkering ved campingplass på Øyren.

Fra Ålgård, sving av E39 med skilt opp til Sirdal og Oltedal. Følg Rv45 og fortsett forbi Oltedal og Dirdal. Ved Gilja er det skiltet til Frafjord, følg Giljastølveien 281 igjennom den lange tunellen. Like etter er det skiltet ned til Frafjord Spa, samt til campingplass. Sving av til venstre og fortsett over brua til Frafjordåna. Tilrettelagt parkeringsplass, kroner 50,- i parkeringsavgift. GPS posisjon N58 50.764 E6 16.982.

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under)
Annonse: Månafossen Opplevelser AS - Kombiner klatre- og fottur!

 

 

 

Informasjon:

Frafjordhatten – Høstfarger pryder det vakre terrenget.Det er et flott turvær og tilnærmet vindstille. En av bilene er satt igjen på Øyren ved campingplassen, mens vi nå står ved bygahuset på Molaug. Alternativt kan en gå/sykle på asfalt de fem kilometerne fra Øyren til Molaug. Sekken er godt festet til ryggen, og vi følger brua mot Molaug over elva. Her passeres et par gårdstun, før kjærlighetsstien (Norddalen) tar oss opp i lia ved fossen og Stølsvatnet. Turen starter tøft og bratt, men på god sti, ta tiden til hjelp og spar på kreftene.


 


 

 

Frafjordhatten – Heidi og jeg tar en velfortjent pause før siste rest mot toppen skal bestigesStølsvatnet er passert og det er ingen hemmelighet at vi setter pris på det noe mer lettgåtte, og flatere terrenget som er å finne her. Flere hytter er å se i området, noen av dem passeres. Ved Murtedalstjørna går vi over ei trebro utformet som en stige, det idylliske terrenget rundt oss faller vi pladask for. Her tar vi en velfortjent rast i høstkledde lier og sletter omringet av svære fjellformasjoner, tjern og vann.

 

 

 


 

 

Frafjordhatten – Vi nærmer oss den utsiktsrike toppenStien opp fra Murtedalstjørna går i ei skogkledd li, men avtar brått ved tregrensa. Bjørketrærne sammen med vegetasjonen rundt byr på en uforglemmelig fargekombinasjon, og pryder det hele, høsten har for lengst inntatt fjellheimen. Siste rest opp mot Frafjordhatten er et faktum, det er enkelt å "lese" på det bratte terrenget hvor dette er. I tillegg er det nødlet fra foten av fjelltoppen og helt til topps. Selv nå, langt uti løypa er det ingen grunn til å gi alt, vi er "bare" halvveis på rundturen.

  

 

Frafjordhatten – Jeg leser og skriver oss inn i turbokaHeidi og jeg har nådd toppen og vi har også sett den store varden en god stund, ettersom den vises langveis fra. Utsikten er svimlende og nærmest enorm, vi blir stående og måpe. Heidi liker å klatre, og da er det bare en ting som gjelder, hun må nemlig helt til topps av Frafjordhatten. Jeg tar det hele klinkende med ro fra bakkenivået, og skylder som vanlig på at "jeg må fotografere" samt "skrive oss inn i turboka".

 


 

 

 

 

Frafjordhatten – Heidi studerer utsiktenÅ la seg rive bort fra den enorme utsikten er ikke lett. Heidi klyver helt utpå kanten, mens jeg selvfølgelig må stå noen meter unna for og, ja fotografere. En må være klar over at det går stupbratt ned på nordsiden, hold litt avstand og studer utsikten fra trygge omgivelser er mitt råd. Det er på tide å fortsette, det er nå stien til tider kan være noe vanskelig å følge, men retningen er enkel ned mot vatnet Dypingen.

 

  

 

Frafjordhatten – På vei ned mot vatnet Dypingen.Vi kan se både tråkk og ulike traseer i terrenget, men dessverre ingen god og tydelig sti. En må ned i skaret mellom tjernet Flæetjørn og Valevatnet, akkurat her som Heidi er på vei ned. Når en først er nede, er retningen selvforklarende bort mot vatnet Dypingen, og da er det rødmerket ned til Frafjord / Øyren. Det er myrlendt bort til Dypingen, og på regnfulle dager kan det være greit å gå litt høyere i terrenget på østsiden av inntegnet spor.

 

 


 

 

 

Frafjordhatten – Solstrålene presser seg igjennom skydekketFør vi gir oss ut på den bratte og skogkledde lia ovenfor Frafjorden, er det tid for en pause. Heidi finner frem kaffepulver mens jeg henter vann og setter til koking. Nå skal det bli godt med en god og velfortjent pause. De mørke skyene henger over oss, men det gjør også sola som presser seg igjennom, og lyser opp fjorden nedenfor oss. Det hele skaper flotte motiver i en ellers vakker og enorm natur.

 

 

 

 


 

Frafjordhatten – Utsikt ned mot campingplassen og FrafjordenEtappen ned mot Frafjord fra Dypingen er rødmerket, det kommer godt med, for det er rett og slett virkelig bratt ned hit. Men, aldri noe vi blir skremt av. Det var ikke bare Heidi og jeg som hadde tenkt oss ned, dessverre var det ikke enkelt i dette terrenget å komme oss forbi en saueflokk, men det gikk etter litt gange utenfor stien. I lia passeres flere flotte, men små fossefall og det glimtes stedvis til med utsikt utover Frafjorden i det vi går mot campingplassen. Takk for en fin tur Heidi!

 

OBS!

  • Det er kun nødlet sti opp siste rest fra foten til Frafjordhatten, like ovenfor skaret ved Murtedalstjørna.
  • Det er kun rødmerket fra vatnet Dypingen og til Frafjord.
  • GPS spor nedenfor har to små avvik, disse er;
    - Stien går ikke ned til Stølsvatnet, men istedenfor opp til ei rød hytte. Det er snakk om noen få titalls meter utav den originale stien.
    - Stien går i samme skaret som inntegnet ovenfor Murtedalstjørna, men kun få titalls meter mot vest. Det er nærmest selvforklarende å finne stien. Vi gikk på vinterstid (da GPS sporet ble sporet) og da var det snø. Derfor er turen sporet med GPS to ganger, nettopp for å kvalitetssikre vår første tur i snø. 

 

Bildegalleri
Dato: 21.09.2014

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer