Du er her

Grautheller Turisthytte - Skitur

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Grautheller Turisthytte – Skitur langs kvistet løypeGrautheller Turisthytte er å finne i Forsand kommune. Den mye besøkte og populære turisthytta er plassert idyllisk på sørvest siden av Grauthellervatnet i bakkeskråningen. På vinterstid følges kvistet løype igjennom vinterlandskapet, om sommeren kan en sykle om ønskelig på anleggsveien som fører nesten helt frem til hytta. Grautheller er selvbetjent og barnevennlig med hele 30 sengeplasser.
Sett av 3-4t på skituren fra Ådneram, 14,4km en vei.
 


 

Kommune:                 Forsand
Tid:                              8t tur/retur (Vanskelig skiføre førte til lang tid)
Lengde:                       28,8km tur/retur
Merket:                        Ja (Kvistet normalt fra 1.februar til 1.mai)
Terreng:                      Ski (Husk varme klær)
Vanskelighetsgrad:   Middels
Høyde:                        Grautheller Turisthytte 770m.o.h

 

 

Parkering:

Grautheller turisthytte – Parkering langs veienParkering ved stengt anleggsvei opp langs Flatstølåna i Ådneram.

Fra Ålgård i Rogaland fylke, sving av E39 med skilt opp til Sirdal og Oltedal. Følg veien forbi Oltedal, Dirdal, Gilja og fortsett videre mot Hunnedalen. I Hunnedalen passeres fylkesgrensa og vi kjører inn i Vest-Agder fylke og videre opp mot Ådneram i Sirdal kommune. Sinnes og Fidjeland passeres før vi er fremme i Ådneram, fortsett forbi avkjørselen til Suleskard og like bak svingen er det skiltet "Skiløype" opp til høyre. Et gråfarget lagerbygg blir passert på veien opp mot den stengte anleggsveien. Parkering langs veien, vis hensyn. GPS posisjon N59 01.373 E6 56.771.

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Grautheller turisthytte – Leidulf viser teknikkTuren til Grautheller startet med at jeg tok initiativet til å arrangere en skitur med overnatting til ei turisthytte med jobb, det ble en bra oppslutning med hele syv ivrige og turlystne kollegaer, Siri og Torbjørn valgte å ha med følge og vi var totalt ni stykker på skitur.

Vi hadde avtalt å møtes på Rema1000 Ålgård, Leidulf var først på plass og benyttet anledningen til å kjøpe seg et Flax-lodd. På ansiktsuttrykket leste vi fort at det ble dårlig med premie. Vell, de mest nødvendige matvarene ble plukket ut og fordelt i poser på den ivrige gjengen. Etter 1,5t kjøretur var vi endelig klar, skiene er påspent og sekkene lastet med så alt for mye.

 

 


Grautheller turisthytte – På vei opp BronebakkaneVi gikk ikke mange meterne før samtlige måtte smøre om skiene, blå skismurning var tydeligvis ikke ideelt i dag. Skiløypa er normalt oppkjørt frem til Stølstjødn/Flatstøl, noe den også var i dag. Mange var ute på ski i det flotte og vindstille været, noen kun for å trene, andre for å besøke de populære turisthyttene Grautheller, Taumevatn og Storevatn. Vi følger Flatstøåna like ved anleggsveien mot Flatstøl, kvistet løype fører oss opp Bronebakkane like vest for det store Ørnefjellet.

 

 


 

Grautheller turisthytte – Idyllisk stemning på vei mot hyttaPå toppen tar vi oss en liten pause, de første gnagsårplastrene tas ut av førstehjelp skrinet. Videre går kvistet løype over Kregdetjødna istedenfor å følge anleggsveien, mest sannsynlig pga skredfaren. Terrenget er stigende og med samtlige ski som klabber er vi nødt for å smøre om igjen, Kristina har smørefrie ski og slipper foreløpig fra med all smøringen.

Ved Elsvatn går kvistet løype ned mot vatnet i sørlig ende istedenfor å følge anleggsveien videre, minnesmerke fra år 1980 da fem skoleungdommer mistet live i snøskred passeres på skiløypa mot Holmevatn.

 

 


Grautheller turisthytte – Ellen Marie er fornøyd med dagens skiturIsen på Holmevatn var trygg og kvistet løype førte oss i vestlig lende inn på anleggsveien igjen. Skiløypa går opp i dalen mot Grauthellervatnet, til nå har vi gått i innlandskommunen Sirdal som er i utstrekning fylkets største, kommunen grenser til Lund, Bjerkreim, Gjesdal og Forsand i Rogaland fylke. De vanskelige smøreforholdene vil ingen ende ta, det smøres om for å redusere klabbingen under skiene igjen. Men, da hytta kommer til syne glemmer vi både gli og feste.
 

 

 


Grautheller turisthytte – Hyttekos med god mat og drikkeFremme ved hytta tar Torbjørn seg av vedfyringen, Ole Andre og jeg henter vann, mens andre finner soveplasser som er fordelt på de mange rommene samt to hemser. Ved ankomst var vi alene på hele hytta, men det varte ikke lenge. Totalt ble vi 18 stykk som overnattet, drøset gikk på kryss og tvers utpå kvelden.

Med noe godt i glasset ble det servert gryterett til middag, jubelen etter å ha fått i seg litt god mat vitner bildet om. Kvelden gikk videre med til kortspill, snø bading samt at vi fikk fortalt mange gode historier hver.

 

 


Grautheller turisthytte – Ole Andre i snødrev på hjemturenEtter å ha fått i oss litt frokost og en kopp kaffe gikk tiden med på og gjøre hytta i stand, ulike oppgaver ble fordelt på gjengen. Vi er snart klar for hjemturen, noen er mer ivrige med skismøring enn andre, det legges ned mye tid i smøringen for å unngå reprise av gårsdagens dårlige forhold. Jeg tar ingen sjans og legger på "kortfeller" i festesonen på fjellskiene, det viste seg å være lurt.

Ole Andre er på vei mot Ådneram i snødrev og stedvis sterk vind, men humøret er alltid på topp.

 

 

 

Grautheller turisthytte – En liten pause på tur hjem legges innLike ovenfor Holmevatn hører jeg lyden av ryper, og like oppi lia får jeg øye på et lite rypekull i snødrevet. Vi nærmer oss minnesmerket igjen, løypa over Elsvatn er forblåst før vi igjen er inne på anleggsveien som tar oss videre ned mot Ådneram. En liten pause blir tatt noen hundre meter nord for Ørnefjellet.

Vell nede ved bilen er vi slitne og forholdet har vært tøffe, nå skal det smake med en god middag på Byrkjedalstunet.

Takk for en fantastisk tur og følge!

 

 

 

Bildegalleri
Dato: 01-02.03.2014

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer