Du er her

I Sabotørenes Fotspor til Vemork

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

I Sabotørenes Fotspor – Vemork – Rjukan

I Sabotørenes Fotspor mot Vemork, historien om hvordan de verdensberømte Norske sabotørene tok seg frem til Vemork for å sprenge Tungtvannsfabrikken. Turen er godt merket og informasjonstavler langs ruten er det mange av. Turen er populær og i høysesongen er det mulig å få en guidet tur i sabotørenes fotspor.

Sett av 2,5t på den totalt 8,7km lange rundturen.
 

 Kommune:                 Tinn
Tid:                              2,5t tur / retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       8,7km tur / retur
Merket:                        Ja (Pinner i trær / Skilt)
Terreng:                      Sti / Vei (Vanntett fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Middels
Høyde:                        Høyeste punkt 990m.o.h

 

 

 

Parkering:
I Sabotørenes Fotspor – Rjukan Fjellstue – ParkeringVi parkerte ved Rjukan Fjellstue, like i nærheten av Fossoveien 37. Fra Rjukan sentrum følger du Sam Eydes gate 37 vestover, like etter sentrum heter veien Fossoveien 37. Fortsett mot Vemork og videre forbi Krokan Turisthytte, like etter er det godt skiltet opp mot Rjukan Fjellstue. Fra sentrum bruker du 10-15minutt med bil. GPS posisjon N59 51.437 E8 26.720.

 

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:
I Sabotørenes Fotspor – Informasjonstavler – RjukanTuren "I Sabotørenes Fotspor" er populær, i høysesongen forteller Rjukan og Tinn Guideservice om den verdensberømte historien om hvordan de norske sabotørene tok seg frem over Hardangervidda under andre verdenskrig, videre ned juvet mot Vemork for å sprenge Tungtvannsfabrikken. For påmelding kontakt Rjukan Turistkontor eller Rjukan og Tinn Guideservice. 
Men, det er selvfølgelig fult mulig å gå turen uten guide dersom en ønsker det. 


Vår start på den historiske reisen var fra Rjukan Fjellstue, jeg hadde "googlet" litt noen dager før vår reise til Rjukan og funnet ut at dette måtte være en grei startplass. I tillegg gikk vi innom Rjukan Turistkontor dagen før og forhørte oss litt om turen. Ei hyggelig dame anbefalte oss å følge ruten som vist på kart nedenfor pga ombygging av veien. Derfor går ikke denne turen helt ned i det bratte juvet, vi ble heller anbefalt å kjøre bil den siste etappen og i etterkant ser jeg absolutt hva hun mente!

Vell, vi starter turen som nevnt tidligere fra Rjukan Fjellstue og følger grusvei oppover mot Hjerdalen hvor vei går over i sti. Vi går inn i en frodig og vakker natur, blant tett bjørkeskog og tilrettelagt sti. Bergsnuten med sine 1040m.o.h passeres på nordsiden, like oppe i lia på andre siden ligger enkelte hytter idyllisk til. 


 

Vemork – I sabotørenes Fotspor – RjukanStien tar oss videre mot Fjosbudalen, vi går inn i tett vekslende skog hvor Krokanbekken kan høres sildrende nedover. Det er på tide å gå noen meter ned etter å ha kommet oss på turens høyeste punkt. Spenningen er stor for hva som kommer til å møte oss, vi fortsetter nedover mot dagens mål. Etter å ha knipset vekk et par plagsomme mygg kommer endelig Vemork til syne, langt langt der nede. 
Aksjonen på Vemork var en militær alliert sabotasjeaksjon for å sprenge Norsk Hydros fabrikk under andre verdenskrig. Det var viktig å få stoppet tyskerne i produksjonen av tungtvann som var en viktig ingrediens for produksjon av eventuelle atomvåpen og videre forskning. Anlegget ble sprengt av norske fallskjermjegere 27.feb 1943. Troen på å lykkes med oppdraget var stor blant sabotørene, men troen på og komme unna i live var ikke like stor.
Anlegget ble bygget opp igjen og produksjonen ble igangsatt. 16.Nov 1943 ble Kraftstasjon og anlegg i nærheten bombet og ødelagt av amerikanske fly, produksjonen av tungtvann var umuliggjort.

 

 

Krokan Turisthytte – Vemork – I Sabotørenes FotsporStien ledes ned til Fossoveien 37 hvor en kan fortsette ned i det bratte juvet mot Vemork dersom det er ønskelig. Vi ble anbefalt av Rjukan Turistkontor og følge veien tilbake langs Rjukanfossen og innom Krokan Turisthytte og tilbake til Rjukan Fjellstue pga vei arbeid. Langs ruta tilbake er det skiltet mot Rjukanfossen som forøvrig ligger på kloss hold fra stien vi nå skal gå på. Fossen har en total fallhøyde på 238m, høyeste loddrette fall er 104m. Dessverre men nødvendig er fossen lagt i rør ned mot Vemork kraftstasjon. Men, ved enkelte anledninger som Marispelet og etter perioder med mye nedbør slippes fossen "fri". Vi fortsetter tilbake mot bilen, enkelte steder må vi dessverre gå litt på asfalt. Etter Krokan Turisthytte som forøvrig er Den Norske Turistforening sin første hytte er det sti like ovenfor veien bort til Rjukan Fjellstue avbrutt av et lite parti med asfalt igjen. 

Ved Rjukan Fjellstue bestilte vi oss hver sin kjøttsuppe m/brød, det smakte godt etter en gåtur.

Innholdsrik og fantastisk tur I sabotørenes Fotspor, er du i Rjukan området er dette en kjekk tur. Legg gjerne turen innom muset ved Vemork.

God Tur!

 

 


Bildegalleri
Dato: 30.07.2013

Feil ved visning? Klikk her

For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer