Du er her

Kalvatoknuten 805m.o.h – Fjelltopp opp av vakre Ørsdalen

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Kalvatoknuten – Fjelltopp – Tur – Bjerkreim

Kalvatoknuten er å finne i østlig ende av Ørsdalen, nærmere bestemt sør for Bjordal. Fjelltoppen ligger 805m.o.h og med denne høyden får du utsikten du er ute etter. Turen starter fra Bjordal og går opp Bjordalsbrekka, følger så dalen østover. Etter Kalvatolegå (myrlendt parti) er passert går stien vestover og opp skaret. Turen er en av de 21 turene som er plukket ut i arrangementet "På Topp i Dalane 2013" og gir 30 poeng. Du bør sette av 3t tur / retur i tillegg kommer pauser. Turen er 8,1km tur/retur og går på sti hele turen med unntak av etappen fra parkeringsplass ved Loni og bort til Bjordal. Kjempeflott tur!

 

 

 

Kommune:                 Bjerkreim
Tid:                                 3t tur / retur (Pauser kommer i tillegg)
Lengde:                         8,1km tur / retur
Merket:                          Ja (Rødmerket)
Terreng:                        Sti
Vanskelighetsgrad:  Middels (God stigning)
Høyde:                          Kalvatoknuten 805m.o.h

 

 

 

Parkering:

Kalvatoknuten – Loni – Støle – Parkering – Bjerkreim

Opparbeidet parkeringsplass i østlig ende av Ørsdalen, nærmere bestemt ved elva Loni like i nærheten av Bjordal (Bjerkreim kommune). Vårt utgangspunkt for turen var fra Nærbø, turen startet med og kjøre over Bue og følge E39 mot Vikeså. Sving av med bensinstasjonen Statoil på Vikeså og fortsett opp mot Stavtjørn skitrekk. Følg vei 117 forbi skitrekket, igjennom tunnel og ned i Ørsdalen. Du skal nå fortsette innover i dalen i østlig retning, mot Bjordal. Første del av veien i Ørsdalen er asfalt mens, siste etappe går på grusvei. Parkeringsplass er godt merket og det er vanskelig å kjøre feil. Se kart under for mer informasjon, du bør sette av ca 45min fra Vikeså. GPS posisjon N58 41.399 E6 29.931

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:Kalvatoknuten – Topptur – Bjerkreim
Turen til Kalvatoknuten ble besteget lørdag 22.06.2013, planen denne dagen var egentlig og bestige Vinjakulå 907m.o.h som også ligg i Bjerkreim kommune. Men, grunnet litt varierende vær bestemte vi oss for å reise til Bjordal og bestige Kalvatoknuten som er en god del kortere i tilfelle dårlig vær. Da vi kjørte nedover til Ørsdalen lå skodda som et teppe og sperret for all sikt over ca 500m.o.h, vell fremme ved elva Loni hvor det også er en opparbeidet parkeringsplass bestemmer vi oss allikevell for å starte turen. Ferdig pakket og klar starter vi på grusvei og følger denne mot Bjordal i ca 700m, merkepinnene viser veg til høgre like før gården og inn langs dyrket mark (vis hensyn). Følg merkepinnene langs jordet til ei lita betong bru kommer til syne. Det er nå stigningen starter, vi skal nemlig opp fra 200 til 600m.o.h i en stigning uten antydning til flate partier. Det gikk ikke mange titalls meterne opp i Bjordalsbrekka før stemningen ble fantastisk, omringet av trær og lyden av fossefall fra Bjørnestadbekken påvirker kreftene i positiv retning. Bjordalsbrekka og området rundt var veldig fuktig grunnet mye nedbør dagen før og natta, dette i lag med lett tåke fikk oss på følelsen av å være i en liten regnskog. Utsikten er fantastisk mellom enkelte bjørketrær og kratt, sikten ned mot Bjordal bedres for hver høydemeter.

 

 

Kalvatoknuten – Kaffeblomst – BjerkreimPå toppen av Bjordalsbrekka forsvinner skodda og sola begynner å skimte igjennom skydekket. Det er tid for å fylle vannflaskene fra det rennende vatnet i Bjørnestadbekken. Dalen vi har fremfor oss virker endeløs og kaffeblomstene blomstrer langs stien. Vi fortsetter videre oppover i sørlig retning mot Kalvatolegå som er et myrlendt parti. Deler av området er myrlendt så vanntette sko / støvler anbefales for denne turen, det samme gjelder for kryssing av Bjørnestadbekken som må gjøres i Bjordalsbrekka. Det føles godt med litt flatt terreng før neste stigning som er på knappe 200 høydemeter. I sørlig ende av Kalvatolegå er det satt opp tre skilt, det ene viser veg ned mot Bjordal hvor vi kom fra. Det andre peker i retning opp mot Kalvatoknuten og det siste ned mot Bjørnestad hvor turen også kan bestiges fra.

 

 

Kalvatoknuten – Bjerkreim – TurStigningen opp mot Kalvatoknuten er godt i gang, Fiskeløysvatn i sørlig retning kommer til syne med fjelltopper som dominerer i bakkant. Utsikten som møter oss på toppen i østlig og nordlig retning er formidable, avstandene er så store og fjelltoppene så mektige. Vell oppe på toppen er det tid for å skrive oss inn i gjesteboka som Dalane Friluftsråd har lagt ut, det er kun 3 dager siden sist gang toppen ble besøkt. Kalvatoknuten er med i arrangementet "På Topp i Dalane 2013" så husk og klipp i arket eller skriv ned turkoden for registrering på Internett. Etter å ha studert utsikten på toppen til en kaffekopp fortsetter turen nedover på samme sti.

 

Dette er absolutt en flott tur som bør bestiges, området rundt Ørsdalsvatnet er kjempeflotte og turmulighetene er mange. Enkelte kan kanskje synes stigningen i starten er noe tøff forståelig nok med over 400 høydemeter som skal bestiges, ta derfor dette partiet i rolig tempo og nyt utsikten og fuglekvitter opp Bjordalsbrekka.

 

 


Bildegalleri
Dato: 22.06.2013

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer