Du er her

Langavatn Turisthytte - Skitur fra Lortabu

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Langavatn Turisthytte – Skitur fra Lortabu.Langavatn turistforeningshytte er å finne i vakre Frafjordheiene.  Hytta ligger idyllisk til like ved Langavatent, men også rett ovenfor Rundavatnet. Stien inn langs Langavatnet er enkel og lettgått og gjør dette til ei populær hytte på sommerstid. På vinteren tar mange turen på ski fra Lortabu via Sandvatn. I vintersesong kvistes løypa fra Lortabu til Langavatn.

Sett av 4t en vei på den totalt 13,5km lange turen.
 

 

 

 

Kommune:                 Gjesdal, Forsand og Sirdal
Tid:                              4t en vei (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       13,5km en vei (Stigning 541m)
Merket:                        Ja* (Kvistet i sesong – Normalt fra uke 9 - Vinterferien)
Terreng:                      Ski (Godt fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Middels (Noen bratte partier)
Høyde:                        Sandvatn turisthytte 910m.o.h og Langavatn turisthytte 940m.o.h

 

 

 

Parkering:

Langavatn turisthytte – Parkering ved Lortabu langs bilveien.Parkering ved Lortabu, ovenfor Hunnedalen.

Fra Ålgård i Rogaland fylke, sving av E39 med skilt opp til Sirdal og Oltedal. Følg veien forbi Oltedal, Dirdal, Gilja og fortsett videre mot Hunnedalen. Fylkesgrensa passeres og en kjører inn i Vest-Agder fylke og inn i Sirdal kommune. Du skal fortsette forbi parkeringsplass til Tomannsbu, og helt opp til østlig ende av Hunnedalen. Parkering vest for Valevatn ved Lortabu. GPS Posisjon N58 54.655 E6 43.781.

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Langavatn turisthytte – Det starter bratt opp skaret ved Lysebekken.I tradisjonen tro er det duket for ny skitur med «gjengen». Ikke helt tilfeldig denne gang til Langavatn turistforeningshytte, det er nemlig meldt om stor skredfare i distriktet. En kan selvfølgelig ikke utelukke skred på denne, eller andre etapper helt, så det gjelder å vise stor varsomhet uansett. Alt er pakket og klart og vi setter kurs mot Langavatn. Det starter nærmest umiddelbart med å stige, og det er bratt. Opp skaret ved Lysebekken kan enkelte kanskje synes det er litt for bratt. Men, ta av skiene om det passer deg bedre.

 


 

 

Langavatn turisthytte – Heidi og Wenche på vei mot Sandvatn.Det er god stigning et godt stykke oppover, faktisk nesten helt opp til Blaudevatnet som ligger 887moh. Det går ikke lenge før skifellene tas på. Flere av oss har slike «kort-feller» som settes inn i et spor på skiene, da blir alt mye enklere i motbakkene. Uansett, spar på kreftene og fokuser på å holde et jevnt tempo som er behagelig å gå i. Skisporene er både gode og tydelige. I tillegg er det kvistet godt og det er heller ikke langt mellom hver kvist. Fra Lortabu til Sandvatn har kvistene også refleks.

 

 

 

 

Langavatn turisthytte – Vi er kommet frem til Sandvatn turisthytte.Det er viktig at kvistene følges, disse blir satt ut av eksperter på «trygge» steder hvert år. Dette er personer som kjenner terrenget! Men, en må selvfølgelig alltid vurdere hver enkelt situasjon selv (islagte vann, snøskred osv). Ved Sandvassåna skal en være ekstra oppmerksom, her kan det være åpne oser som en skal passe seg for. Vi nærmer oss turisthytta Sandvatn. De fleste av oss har godt grep og god gli, det er som vi nærmest «flyr» over Blaudevatn og Litle Sandvatn. Turisthytta Sandvatn kommer til syne nede ved det store Sandvatnet.

 


 

 

Langavatn turisthytte – Jippi!Etter en god pause på turisthytta bærer det i vei over det store Sandvatnet. Det er åpent og oversiktlig her, i tillegg har det blåst opp og vi kjenner naturens krefter rett mot oss. Etter Sandvatnet går kvistmerkingen opp til Blesevatnet og videre ned mot Rundavatnet. Fra Rundavatnet, eller kanskje litt lenger opp i skaret nord for vatnet, ser en hytta. Etappen inn fra Sandvatn til Langavatn er grei å følge og en går for det meste over vann.

 

 

 


 

Langavatn turisthytte – Hytta er i "sikte", vi nærmer oss!I dag er vi ei gruppe på 10 stykker som skal overnatte på Langavatn. To av oss, Heidi og jeg har valgt å sove ute under åpen himmel. Det er meldt stjerneklart og iskaldt, helt ned mot -12 grader. Vi har pakket med oss nødvendig utstyr og gleder oss til dette. Men først av alt skal det bli godt å komme seg opp til hytta. Mens de andre sitter varmt og godt inne, spar Heidi og jeg ut stedet hvor vi skal sove. Vi prøver å finne et sted hvor vi vil være i live for vinden hele natta.

 

 


 

 

Langavatn turisthytte – Det ble felles middag på kvelden.Inne på hytta har de fleste funnet seg godt til rette i sofakroken. Det er varmt og godt, nesten litt for varmt? Vi har brukt dagen ute i det fine været og kommer litt sent inn til hytta. Flere av oss begynner å bli sultne, så vi går like greit i gang med maten. På menyen står kjøttdeig og spagetti, det er både lettvint og godt. På hytta er vi 14 stykker, vi er 10 stk, i tillegg til to kamerater og et par. Han ene hadde vært turleder for DNT, og kunne gi både Heidi og meg gode råd for overnattingen ute.

 

 

 

 

Langavatn turisthytte – Heidi og jeg skal sove ute under åpen himmel.Det begynner å nærme seg leggetid. Ungdommen hopper til sengs så tidlig som kl 22.30, så det er tydelig at skituren må ha tatt på. Vi andre blir sittende litt til, og litt til og enda litt til. Klokka tikker og mens vi har sittet inne i hytta har de tunge skyene lettet. Månen titter frem og stjernene skinner langt der oppe. Vi har alle hatt en fin kveld, men nå er det på tide å legge seg. Heidi og jeg går ut som planlagt for å sove under åpen himmel. Fra temperaturer opp mot 30 varmegrader i hytta, til minus 12 og iskaldt, så går Heidi og jeg ut med hver vår sovepose.


 

 

 

Langavatn turisthytte – Kan en få en bedre start på dagen?Natta var god og ingen av oss ble kalde. Vi hadde gode underlag, noe som er svært viktig for å overnatte ute. Får en isolert godt fra bakken, ja da «er mye gjort». Soveposene henges opp til lufting mens Heidi og jeg går inn. Det er fortsatt fyr i ovnen, men vi legger på noen vedskier til. Kaffen står og koker mens frokosten står klar på bordet. En etter en drar seg opp fra dvale og våkner omsider til. Vi deler på oppvasken og hyttepliktene. Vi setter kursen tilbake over Rundavatnet.

 

 

 

 

Langavatn turisthytte – Bobby og Vegard på vei over det store Sandvatnet.Nok en dag med strålende sol. For et fantastisk vær! Tenk at det skulle «klaffe» slik etter å ha satt datoen for lenge siden? Vi kan ikke annet enn å være takknemlige, utnytte dagen og ta skituren tilbake til Lortabu i et rolig tempo. På Sandvatn spiser vi nistepakken og slapper av i solsteken. I tradisjonen tro avslutter vi turen med en god middag på Byrkjedalstunet.

Takk for nok en kjekk og minnerik ski og hyttetur!

 

 

Viktig!

  • Kryssing av islagte vann og elver er alltid forbundet med en viss risiko, denne må vurderes av hver enkelt til en hver tid. Det samme gjelder for skredfaren i terrenget. Ta kontakt med Stavanger Turistforening for løypeinformasjon.
  • Vær oppmerksom på at avvik kan forekomme fra GPS løype, fra år til år. Følg de godt synlige kvistene turistforeningen setter ut for sesongen. Det er normalt kvistet fra uke 9 (vinterferien) til ut april måned.
  • GPS spor på kart nedenfor følger vinterløypa, vær oppmerksom på at den avviker fra sommerløypa.

 


Bildegalleri
Dato: 27-28.02.2016
Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer