Du er her

Melands Grønahei - Turisthyttetur fra Kleivaland

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Melands Grønahei – Turisthyttetur fra KleivalandMelands Grønahei er å finne i naturskjønne Hjelmeland kommune, og letteste adkomst til hytta er fra Kleivaland. Turen går i et spennende og variert terreng hvor en blant annet går gjennom den freda Øyestølsmyra og spektakulære Ritlandskrateret, og videre forbi flere flotte støler som pryder terrenget.

Sett av 3,5 - 4t en vei på den den totalt 11,2km lange turen.
 

 

 

Fakta
Fakta

Fylke:                          Rogaland
Kommune:                   Hjelmeland
Tid:                              3,5 – 4t en vei (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       11,2km en vei (Stigning 702m)
Høyde:                        Melands Grønahei 845m.o.h

 

 

Vanskelighetsgrad
Vanskelighetsgrad - Krevende

Basert på turens lengde og stigning er turen fra Kleivaland til turisthytta Melands Grønahei klassifisert som Krevende i vanskelighetsgrad. Stien er for det meste god, men flere steder veldig sørpete og fuktig – vil selvfølgelig variere noe fra årstid til årstid. Noen steder er det gjort gode tiltak (klopping) for å bevare naturen, men vi savner bedre stier igjennom naturreservatet. 

En må en passere enkle partier med ur/steiner, - husk at disse kan være sleipe/glatte etter fuktige perioder. Over større bekker er det bygget bro, de mindre hoppes det enkelt over. Det er etappevis høy stigning. Les mer om vanskelighetsgrad.

 

 

Landskap & Terreng
Landskap & Terreng

Fasinerende område med spor 500 millioner år tilbake i tid. Ritlandskrateret ble formet av en meteoritt som traff jorda og skapte et krater på 2,7 km i diameter, cirka 400m dypt.

Turen fra Kleivaland til Melands Grønahei er varierende og veksler mellom skogsområder, myrtraseer og fjellterreng. Stien er godt synlig på hele turen. Vi savner noen steder klopping for å bevare naturen, særlig i Øyastølmyra naturreservat. Det er flere tufter og husmannsplasser på distansen – bruk tiden og nyt turen!

Det er ei bro en må over, tre grinder, men ingen gjerdeklyvere. Landskapet er variert og traseen er for det meste åpen og oversiktlig – utenom første etappe som går igjennom skogspartiet ved Kleivalandsånå.

Anbefalt fottøy: Fjellsko (vanntett).

 

 

Merking & Skilting
Merking & Skilting

Hele turen er T-merket og skiltet.
Det er ei stor oppslagstavle ved parkeringsplassen på Kleivaland.

Vi velger å dele opp beskrivelsen;

 1. Fra Kleivaland til Øyestølmyra Naturreservat
  Følg grusvei opp mot Øvrabø, ved informasjonsskiltet. Gå ikke over brua, da går en mot Trodla-Tysdal. Ved Øvrabø, gå igjennom tunet (2 grinder) og opp mot skogsbeltet i nærheten av Kleivalandsåna. Følg tydelig sti og merkinger igjennom skogen og opp mot Lølia og Øyestølmyra Naturreservat.
   
 2. Fra Øyestølmyra Naturreservat til Bjørnabu og Stropastøl
  Det er tydelig sti igjennom naturreservatet. Ved Øyastøl er det bro over bekken, og det er her stiskillet opp til «utsiktspunktet» til Ritlandsskaret er. Følg sti opp igjennom kulturlandskapet – steingarder passeres på etappen. Det stiger bratt opp til både Bjørnabu og Stropastøl.
   
 3. Fra Stropastøl til Melands Grønahei
  Stropastølsvatnet (740moh) passeres på nordsiden, det er tydelig og god sti. Fortsett opp Austmannsskardet og videre mot Raudkleiv. Videre i relativt flatt, åpent og lettgått «høyfjellsterreng» - vekslende mellom gressflater og fjellpartier. Siste etappe, cirka 800-1000m går mer eller mindre på fjellgrunn, og noen steder «ser en ikke stien», naturligvis… Men, det er fortsatt godt merket!

 

 

Aktivitetsmuligheter
Aktivitetsmuligheter

Hyttebok*Vann/TjernElv/BekkTuristhytte*Toalett*
TeltmuligheterAttraksjon*SkogInfoplakater* 

* Hyttebok: I turisthytta Melands Grønahei.
* Turisthytte: Melands Grønahei – Selvbetjent.
* Toalett: Utedo ved Melands Grønahei.
* Attraksjon: Ritlandsskrateret.
* Infoplakater: Ved start på Kleivaland.

 

 

Parkering
Parkering

Melands Grønahei – Parkering ved Kleivaland i Hjelmeland kommune.Parkering på Kleivaland i Hjelmeland kommune.

Fra Tau Fergekai – Følg Ryfylkevegen og Rv13 i  45km, helt til du kommer til rundkjøring ved Hjelmeland Fergekai. Ta første avkjørsel i rundkjøringen og inn på Fv660 i Hjelmeland. Etter 17 km kommer du til et kryss hvor det er skiltet til høyre mot Kleivaland, sving inn her og følg veien til endes.

Kjørebeskrivelse – Google Maps
(Legg inn startsted)

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Turbeskrivelse
Turbeskrivelse

Melands Grønahei – På vei opp mot Øyestøl NaturreservatFem turglade mennesker står klare på parkeringsplassen på Kleivaland en lørdag tidlig i November. Flere av oss har vært her før – men da for å gå til Trodla-Tysdal. I dag går turen til Melands Grønahei, og her er det ingen av oss som har vært før. Turen starter på grusvei, og forbi garden Øvrabø, før det bærer videre i terrenget. Vi følger en gammel stølsvei gjennom bar- og løvskog langs Kleivalandsånå til vi kommer til Øyastølsmyra. På grunn av sine sjeldne plantesamfunn er myra fredet som naturreservat.

 


 

 

Melands Grønahei – Vi passerer Bjørnabu.Her var det mest sannsynlig en meteoritt som traff grunnfjellet for mange millioner år siden – og Ritlandskrateret ble til. Krateret er ca. 2 km i diameter, og 350 meter dypt. Det står skiltet mot et utsiktspunkt over Ritlandskrateret, men hit får vi gå en annen gang. Videre passeres elva på bro før det går bratt oppover Finnanslia - hvor mosen dekker både steiner og trær. Vi passerer Ottestølen, og lår- og leggmusklene får hvile litt når det flater ut forbi vakre Bjødnabu.

 

 

 

 

Melands Grønahei – Åpent og behagelig terreng å ferdes i.Så bærer det på ny oppover, og snart ligger nok en støl foran oss. Stråpastølen passeres og elva krysses. Vi fortsetter videre langs Stropastølsvatnet før det bærer bratt oppover Austmannskaret. Nå er det meste av høydemetre unnagjort og resten av turen går i et nydelig høstfarget høyfjellsterreng. Vi passerer gamle stølstufter på Raudkleiv, før Siri sjokkerende klarer å få en HEL fot til å forsvinne nedi myra – noe som selvfølgelig setter fart på lattermusklaturen hos oss alle!

 


 

 

Melands Grønahei – Vi koser oss med viltgryte til kveldsmat.Siste del av turen går på grunnfjellet til vi omsider er fremme ved dagens turmål. Kjell Arild og jeg skal sove i telt, vi finner en egnet plass med passe avstand fra hytta og slår opp teltet før vi går inn til de andre. I hytta er det lite varme å skryte av, så her er «førstepri» å få varme i hytta! Gradestokken stiger gradvis oppover, og vi kan endelig begynne på matlagingen. Vi har nemlig med oss hjortekjøtt, og er klar for å lage et skikkelig festmåltid! Resten av kvelden går blant annet med på å spille «kast grisene» og å le av tørre vitser fra vitseboka Siri har tatt med.

 

 

 

Melands Grønahei – Heidi beundrer utsikten!Stemninga er god på Melands Grønahei, men det kommer en dag i morgen, og sengene må etter hvert inntas. Etter en god natts søvn spiser vi en god frokost – takk Siri for de deilige karbonadene du hadde med! Så gjør vi unna hyttepliktene før vi litt vemodige starter på returen. Det er alltid litt «kjibt» å gå mot slutten av slike kjekke turer. Vi følger samme rute tilbake, men opplevelsen blir allikevel en helt annen. På tilbakeveien får vi nemlig både strålende sol, snø, hagl og regn – men vi er like blide likevel. Tusen takk for turen!

 

 

Informasjon
Informasjon

Turen er gått høsten 2017, dato 04-05.november.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

Tillegg,

 • Turisthytta Melands Grønahei er av typen selvbetjent og har proviantlager. Det er totalt 22 sengeplasser fordelt på tre rom og hems. Hytta står ulåst hele året.

 

 

Bildegalleri
Bildegalleri

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Turforslag i nærheten
Turforslag i nærheten

Stakken Turisthytte - Fottur fra Nes via Viglesdalen Skomakarnibbå - Dramatisk fjellegg ved Høgeheia Viglesdalen Turisthytte - På driftevei inn i fjellheimen Trodla-Tysdal – Et fantastisk sted og turmål Trodla-Tysdal - Et eldorado for småbarnsfamilier Trodla-Tysdal – Kajakktur fra Årdal

 

 

Turbeskrivelsen er skrevet av;
Forfatter: Kjell Arild Nummedal & Heidi Bjerre.

 

 

Kommentarer

Kommentar: 
Hei Har nettopp flytta til Strandalandet og lurer på om det er mulig å gå på ski opp. Var en tur i Lyngsheia på søndag og det var nok snø der til å gå på fjellski (iallfall der snø ikke var blåst bort). Hvordan er terrenget mtp ski, ser det er skrevet om krevende partier med ur osv. Tenker ikke nå, men senere i vinter når det er litt mer stabilt med snø og vintervær. Har ikke fått anledningen til å ta turen opp tidligere i høst og på barmark. Er det bare å vente til snøen har smelta eller bør det være mulig. Er rimelig stabil på ski og går med feller. Ikke noe stress om jeg må ta skiene på sekken noen steder. Lurer på det samme når det gjelder Stakken og Nilsebu etc.

Kommentar: 
Hei Mikko, Jeg må være ærlig med deg å si at jeg vet lite om skitur til Mælands Grønahei, men mener å huske at denne etappen ikke kvistes på vinterstid - og er nok av den grunn ikke mye brukt på den årstiden. Oppe på flaten mot hytta, der er nok forholdene gode, men lenger ned mot skogspartiene vil det nok kunne være litt lite snø, og vanskelig å ta seg frem (ur, skog og smale stier). Det er en del bratte partier som kan være utfordrende på ski, særlig for den "normale skigåer". Når det gjelder Stakken og Nilsebu er dette kanskje en trasee som er noe mer brukt, men også her kvistes det ikke, mener jeg. Du vil nok få et godt svar og gode råd om du ringer Stavanger Turistforening :) Lykke til! Hilsen Kjell Arild Nummedal

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer