Mjåvassknuten – Utsiktsrik topp og rundtur fra Ørsdalen

Mjåvassknuten - Utsiktsrik topp og rundtur fra Ørsdalen

Mjåvassknuten ruver høyt og nærmest rett opp av Ørsdalen. De stupbratte fjellsidene byr på en virkelig motbakketur. Men det er ikke bare motbakke, turen byr også på utsiktsrike øyeblikk, klassisk fjellterreng, skogkledde dalfører samt flere vann og tjern. I tillegg kan en også se gruveganger og rester av bygningene etter gruvedrift i fjellene her. Sett av 5 t på den totalt 13,7 km lange rundturen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
bjerkreim
6 t
rundtur
13,7 km
rundtur
843 moh
mjåvass-
knuten
991 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Krevende

Rundturen er merket Krevende, – og det er langt ifra uten grunn. En bør ha gått noen turer i fjellet fra før, om en har tenkt å begi seg ut på de stupbratte fjellsidene her. Rundturen er «åpnet og merket» i mai/juni.2016, enda er det flere steder hvor turen går direkte i terreng uten sti/tråkk, dette vil naturligvis endres utover i sesongen/årene. På klarværsdager med god sikt skal en ikke være nervøs for og ikke finne frem her. Alle stikryss er godt skiltet og de røde merkene er enkle å se. Men, på dager med dårlig vær og lite sikt kan det fort bli litt verre, særlig der hvor det ikke er god og opptråkket sti. For noen vil også stigningen opp fra Hovland (gruvene) bli for tøff og luftig. Det er montert tauer langs skaret på tre steder, i tillegg er det en liten stige til hjelp på et parti. Stien veksler mellom nakne fjellpartier, gressmarker, bratte skar og skogkledde lier. I tillegg litt asfalt og grusvei. Det er i tillegg enkle parti med ur/stein som må krysses et par steder.

Landskapet er variert og veksler mellom bratte skar, skogkledde lier, gressmarker langs elvebredden, nakent og utsiktsrikt fjellterreng i tillegg er turen omringet av flere bekker, tjern og vann. Landskapet og terrenget er meget variert og spennende. Noen steder kan det være litt fuktig og sleipt, ha derfor gode sko, helst vanntett etter regnfulle dager. Det er husdyr på beite i sesong (kyr, sau og hest), husk og lukk grindene etter deg. En bekk passeres på steinklopp og i tillegg må en over en gjerdeklyver. Rundturen veksler mellom traktorvei, sti, direkte i terreng, steinsatt kjerrevei og litt grus/asfaltvei på slutten, ca. 1 km.

 

 

Turstart & parkering

Mjåvassknuten - Parkering med Grendahus i Ørsdalen

Parkering ved Grendahuset i Ørsdalen, Bjerkreim kommune.

Med utgangspunkt fra Nærbø. Bilturen starter med å kjøre over Bue og videre mot E39 og Vikeså. Sving av med bensinstasjonen Statoil på Vikeså og fortsett opp mot Stavtjørn skitrekk. Følg vei 117 forbi skitrekket, igjennom tunnel og ned i Ørsdalen. I første veikryss, fortsett mot Bjordal/Hovland, men kun i noen få titalls meter. Det røde Grendahuset/skolehuset ligger på venstre side like etter veikrysset. Gratis parkering. GPS posisjon N58 40.455 E6 23.619.

Alternativt, kommer en kjørende fra Ålgård vil det være besparende å kjøre via Oltedal, Dirdal og over Gloppedalsura.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Turen er både rødmerket og skiltet, men med varierende kvalitet, – synes jeg. Velger derfor å dele rundturen inn i etapper og beskrive dem enkeltvis nedenfor.

  1. Fra Grendahuset til Hovland (gruvene)
    Første del starter med å gå tilbake på asfaltvei og bort til broa over til Vassbø (kun skiltet). Følg tur-skilting mot Mjåvassknuten, altså inn til venstre på grus/traktorvei. Det beiter husdyr (kyr, hest og sau) i dette området, så husk og lukk grinda etter deg. Traktorveien videre er rødmerket og det er greit å gå her. Første etappe går en del «oppe» fra elvebredden, siste etappe går nede langs elvebredden. Når en kommer ned fra «høyden» og ut på elvebredden, fulgte vi en kjerrevei ca midt i kulturbeitet videre mot gruvene, lengde ca 300m. Den rødmerkede stien gikk lenger ned mot elvebredden, men vi valgte og ikke forstyrre husdyrene og holdt derfor god avstand der de befant seg denne dagen. Det er normalt greit å gå begge stedene.
     
  2. Fra Hovland (gruvene) og opp det stupbratte skaret
    Her er det både sti, skilting og gode merker. Stien kan enkelte steder føles litt overgrodd, men det er enkelt å finne frem. En skal derimot være litt forsiktig for løse steiner, spesielt når flere går sammen. Det er ekstremt bratt opp hit, ta tiden til hjelp. Noen vil kanskje føle denne etappen som «luftig» og litt skremmende. Det er tilrettelagt med tauer på tre ulike steder, samt en liten stige på et parti. Vær ekstra forsiktig dersom fjellsiden er sleip og fuktig.
     
  3. Fra toppen av skaret og opp mot Gudlen (gruvene)
    Avstikkeren opp mot Gudlen, altså her hvor flere av gruvene er, er egentlig ikke en del av «rundturen». Men når en først er i dette området, så er det både spennende og kjekt å få et innblikk i hvordan gruvedriften tilbake i tid var. Avstikkeren vår er på 250m pr.vei, men en vil se ruiner av bygninger lenge før det, faktisk allerede etter bare 100m vest for stien. Denne etappen er ikke merket eller skiltet og følger heller ingen sti.
     
  4. Fra toppen av skaret, Mjåvassknuten og ned til Vassbø.
    Nede fra gruvebesøket fortsetter rødmerkingen bort til et stiskille øst for Mjåvassknuten. Her er det skiltet og merket opp til toppen, etter å ha vært på toppen må en ned til dette stiskillet igjen, ca 300m pr.vei. Videre er rundturen rødmerket helt ned til Vassbø. Stien i fjellterrenget er ikke mye «opptråkket» og noen steder går en direkte i terrenget, dette vil naturligvis endres ettersom turen er «nyåpnet» i 2016. Enkelte steder må en også kikke litt ekstra etter de røde merkene, men det byr ikke på nevneverdige utfordringer. På klarværsdager med god sikt er det greit å finne frem, – noe verre vil det bli med skodde, særlig der hvor det ikke er tydelig sti. Siste etappe fra stedet Klumpen er det godt skiltet og rødmerket, i tillegg er det steinsatt sti/traktovei helt ned til Vassbø. Det er husdyr (kyr) på beite også her, så husk og lukk grinda.
     
  5. Fra Vassbø til Grendahuset
    Grusvei ca 300m ut til bilveien, videre på asfalt tilbake til grendahuset, ca 1km. Det er godt skiltet og en er ikke i tvil om hvor en skal.

Kort oppsummert,
En kan generelt si at det er greit å følge både merking og sti for denne turen. I tillegg er alle stikryss godt skiltet.

Mjåvassknuten - Idyllisk rundtur fra Ørsdalen

Turen er gått sommeren 2016, dato 05. juli.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Aktivitetsmuligheter & informasjon

 

Aktivitetsmuligheter

Turbok * Fiske * Teltmuligheter
Bærplukking Historie * Infoplakat
Hengebru    

* Turbok: I kasse festet til varden på Mjåvassknuten
* Fiske: Kontakt grunneier.
* Historie: Det finnes informasjon fra gruvedriften på Internett, se Bjerkreim kommunes nettsider.
* Infoplakat: Ved start like ved grendahuset.

 

Informasjon

  • Om en vil unngå det bratte skaret opp til Mjåvassknuten (Fannafjelbakken), kan en isteden gå tur/retur grendahuset via Vassbø.
  • Vis hensyn til husdyr og hold hunden i bånd. Husk i tillegg og lukk alle grinder godt til.

 

Annonse

 

 

Turreferat

Mjåvassknuten er nok ikke så kjent for mange. Det er først etter at turen ble nyåpnet i år (2016) at turfolket har fått øyene opp også for denne turen. Rundturen er «ny-merket og skiltet» og er for første året med i arrangementet «På topp i Dalane». Det forventes at mange turgåere vil legge turen oppom til denne utsiktsrike fjelltoppen i månedene og årene fremover. I dag er det Henriette, Anders og jeg som er ute på tur sammen, faktisk er det vår første tur sammen utenom fellesturene.

Mjåvassknuten - Fotturen starter brått med høy stigning

Turen starter fra Grendahuset. Herfra tilbake på asfaltvei og over brua mot Vassbø. Videre langs lia og elvebredden bort mot gruvene i nærheten av Hovland. Til info er det husdyr på beite her.

Henriette og Anders har gått turen før, jeg har ikke. Vi er fremme ved «brytningspunktet», ja du leste riktig!

Mjåvassknuten - Brått starter en heftig stigning

En større forskjell i vanskelighetsgrad skal en lete lenge etter. Fra elvesletta og opp mot toppen ser denne traseen nærmest umulig ut å gå? Det føles godt å ha varmet opp litt i forkant på flat mark. Vell, med hendene og munnen funne av nyplukkede blåbær tar vi sats og kaver oss oppover i lia. Noen steder er det tilrettelagt med tauer i tillegg til en stige.

Skaret, eller Fannafjellsbakken har en stigningsprosent i snitt på hele 45-50% fordelt på 600 høydemeter, – så her snakker vi motbakke! Om en prøver og la vær å tenke på hvor lenge det er igjen, eller hvor sliten en er, så går det overraskede «lett» å komme seg opp til toppen, – det er hvert fall følelsen vi sitter igjen med. Trenger du litt «motivasjon» til turen? Ja da kan du tenke på gruvearbeiderne som bar opp mot 80kg malm på ryggen ned fra disse fjellsidene.

Med ny energi og vel overstått motbakke ønsker vi og utforske restene fra tiden med gruvedrift her oppe. En skal ikke langt ut fra stien før en kan se ruiner, slagghauger, gruver og ei hytte. Men hytta er kanskje oppført/restaurert i senere tid? Som tidligere nevnt er denne avstikkeren hverken merket eller skiltet og følger heller ingen sti. Allikevel anbefales det å ta turen opp hit, ta til høyre mot Gudlen (vest) like etter at en har kommet opp fra skaret. Allerede fra stien vil en kunne se noen ruiner og rester fra gruvedriften.

Siden turen opp til gruvene er en avstikker fra «rundturen», velger vi å gå tilbake samme vei for å gjøre GPS sporet «riktig». En kunne selvfølgelig gått i terrenget mot Mjåvassknuten isteden. De røde merkene fører oss videre og enda høyere i det nakne fjellterrenget. Her møtes vi av et nytt stiskille med enda et skilt som peker opp mot Mjåvassknuten. Ja du leste riktig, det er enda mer opp. Cirka 300m og 75 høydemeter gjenstår.

Mjåvassknuten - Endelig, vi er oppe!

Selv med mørbankede lår og legger angrer vi ikke på å ha tatt turen opp. Utsikten og opplevelsen er verd hver eneste kalori. De stupbratte fjellsidene som reiser seg rett opp av Ørsdalen leverer utsikt i massevis, – denne er ingen unntak! Vi setter oss i le for vinden og nyter nistepakken til det som kanskje er et av distriktets flotteste kjøkken? Husk og skriv deg inn i turboken.

Mjåvassknuten - Vi fortsetter på rundturen

Turen fra grendahuset startet noen timer senere enn først planlagt i dag, slik at dette nærmest ble en kveldstur for oss, men det gjorde absolutt ingenting. Dette er egentlig en dagstur, uten tvil. Men om en tråkker litt ekstra på, vil en kunne gjennomføre runden på vesentlig kortere tid enn det som er oppgitt på infotavla ved start. Vår tid ble 3,5 timer uten pausen på toppen. Men, da har vi gått litt på for hele rundturen, det gjelder også for etappen ned mot Vassbø hvor vi nå går.

Stien veksler mellom nakne fjellpartier, lett ur, bratte lier og idylliske myrdrag hvor den hvite myrullen står tett. Bekken mellom Mjåvatnet og Stopulvatnet passeres på veien mot Juvvatnet. Enkelte steder kan det her være nødvendig å ta en ekstra titt etter de røde merkene, men det byr normalt ikke på problemer. Det er heller ingen god sammenhengende sti mellom Mjåvassknuten og bort til Hellersbekken, eller nærmere bestemt like i nærheten av den røde hytta over Juvvatnet.

Mjåvassknuten

Stien slynger seg på nordsiden av Hellersbekken blant frodige bjørketrær. Noen av myrdragene her kan være litt fuktige, så vanntette fjellsko er absolutt et must. Hellersbekken passeres på steinklopp like ovenfor Klumpen. Det er i likhet med resten av turen også her godt skiltet. Vi følger både skilt og merkinger ned mot Vassbø.

Fra stedet Klumpen og ned til Vassbø går det husdyr på beite (kyr), husk og lukk grinda godt til etter deg. Stien er byttet ut med steinsatt vei, videre på grusvei og til slutt asfaltvei tilbake til grendahuset.

Har du ikke vært der? Ja da håper jeg virkelig at artikkelen frister og gir inspirasjon, – for dette er turen du absolutt vil ha med deg. God tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *