Du er her

Rågeloni - Kanotur via Øyarvatn til den hvite sandstranda

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Rågeloni – Kanotur via Øyarvatn til den hvite sandstrandaDen kritthvite sandstranda ved Rågeloni ligger idyllisk til i Sirdal kommune i Vest-Agder, stranda kan nås både til fots og til vanns. Vi har padlet kano over Øyarvatnet og videre til vannet Rågeloni, hvor denne perlen av et turmål ligger gjemt. Rågeloni egner seg godt for telting, gjerne på sommerstid så en kan bade på den flotte stranda.

Sett av 2 t en vei på den totalt 7 km lange turen.
 

 

 

Fakta
Fakta

Fylke:                         Vest-Agder/Aust-Agder
Kommune:                  Sirdal/Valle
Tid:                              2 t en vei (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       7 km en vei (Stigning 1-18m – regulert vann)
Høyde:                        Øyarvatn 820-837 moh., Rågeloni 838 moh.

 

 

Vanskelighetsgrad
Vanskelighetsgrad - Middels

Vi har valgt å klassifisere padleturen til Rågeloni som Middels i vanskelighetsgrad. Selve padleturen er ikke særlig lang, men Øyarvatnet er stort, og selv på en dag med minimalt med vind kan det være en del krusninger på vannet. Et så stort vann anbefaler vi kun å padle på godværs dager, om du ikke er en erfaren padler. Fra Øyarvatnet til Rågeloni må kanoen bæres gjennom et urete terreng. Etappen er ikke mer enn 50-100 m, alt etter hvordan vannstanden i Øyarvatnet er (vannet er regulert).

Ettersom kanoen må bæres anbefales det å være to voksne. Les mer om vanskelighetsgrad.

 

 

Landskap & Terreng
Landskap & Terreng

Padleturen til Rågeloni går på vann som er omringet av et klassisk høyfjellsterreng, med en blanding av snaufjell og frodige grønne fjell og daler. På Øyarvatnet padler en forbi flere holmer og øyer. Det er flere små sandstrender på turen, men den kritthvite stranda ved Rågeloni skiller betydelig ut fra de andre. Etappen der en må bære kanoen er urete, og grunnet regulert vann vil lengden på etappen variere.

Anbefalt fottøy: Vanntett.

 

 

Merking & Skilting
Merking & Skilting

Turen til Rågeloni er hverken merket eller skiltet. Fra kraftstasjonen ved Øyarvatn padler en først rett sør og forbi Hestesundet til en kommer ut på åpent vann. Hold venstre og padle i sør-østlig retning til sundet som binder Øyarvatn og Rågeloni sammen. Kanoen bæres forbi stryket, det går en sti på venstre side når en har kommet seg over gjerdet. Nå er en fremme med vannet Rågeloni, og i andre enden av vannet (øst) ligger den lange kritthvite sandstranden.

 

 

Aktivitetsmuligheter
Aktivitetsmuligheter

Bade           TeltmuligheterPadle            Fiske*            Turmuligheter

* Fiske: Etter avtale med grunneier eller ifølge skilt om fiskekort ved parkeringen.

 

 

Parkering
Parkering

Rågeloni – ParkeringParkering nær kraftstasjonen ved Øyarvatnet i Sirdal kommune.

Kjørebeskrivelse fra Byrkjedalstunet ved Fv45. Kjør nordover på Fv45 i retning Sirdal. Ved endes av Fv45 kommer du til et kryss, sving til venstre og inn på Fv975 mot Setesdal og Ådneram. Veien følges i 15,7 km, forbi Sinnes, Fidjeland og Ortevatnet. Avkjørselen mot Lysefjorden passeres, og herfra er det en kilometer til en skal svinge av til høyre og følge skilting mot Setesdal og Valle. Fv987 følges i 9,6 km, forbi Heimre Flogvatn og Indre Flogvatn. Ved Monstjødn går en navnløs vei inn til høyre, sving av her og følg veien til endes. OBS! Parkering skal ikke skje på området foran kraftstasjonen, parker på gress-sletten ved siden av Øyarvassbu. GPS posisjon N59 01.534 E7 05.048.

Kjørebeskrivelse – Google Maps.
(Legg inn startsted)

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Turbeskrivelse
Turbeskrivelse

Rågeloni – Padleturen er i gang, og forholdene er gode!Rågeloni, den kritthvite sandstranda midt på fjellet, har lenge vært et turmål på lista. Rågeloni kan nås både til fots og til vanns, og for vår del var drømmen å padle inn. Vi har ferie og ledige dager, og været ser bra ut både med tanke på temperatur og vindforhold. Vi har pakket lett, og for denne gang blir det bare en dagstur, i morgen er nemlig meldt tordenvær! Ally kanoen «sjøsettes» , det er halvskyet og lite vind. De første åretakene tas, og vi blir raskt enige om at dette blir en bra dag!

 


 

 

Rågeloni – Kanoen bæres mellom Øyarvatnet og RågeloniVi padler forbi en liten øy, og når vi kommer hjem ser vi at øyen egentlig er en halvøy som nå er dekket av vann på begge sider på grunn av den høye vannstanden. Sauene som står og breker utpå øya har nok gått ut ved lavere vannstand, vannstanden kan nemlig variere med hele 17 meter på  Øyarvatnet. Vi padler forbi flere små Holmer, og Sigurdshelleren kommer til syne i den ene fjellsiden. «Minner om Heibergtunet Storevatn» er vi enige om, og jammen var denne hytta også en av Heiberg sine blir vi fortalt i ettertid!

 

 

 

Rågeloni – 2 kilometer padling gjenstår før vi er fremme ved sandstrandaVi kommer til sundet som tar oss videre opp til Rågeloni, men først må kanoen bæres ca. 50 meter i urete terreng. Vi bærer på venstre side av stryket, men ser etterpå at på høyre side går det sti. Med en forholdsvis lett Ally kanoen går det greit å bære, og vi er glade for at vi ikke har en tyngre kano. Det gjenstår fortsatt ca. 2 km padling, men den kritthvite sandstranda er synlig på lang avstand. Det er et fantastisk flott syn med en stor sandstrand midt på fjellet! Sauene ønsker oss velkomne, og er kanskje litt vel innpåslitne?!

 

 

 

Rågeloni – Absolutt helt nydelig!Vi møter flere andre som er her både på dagstur, og for å campe. Vi har med oss stormkjøkken, og har i dag gjort det enkelt med en real turmat. Det smaker deilig med et varmt måltid etterfulgt av en kopp (og to!) med rykende varm kaffe. Vi tar innover oss de nydelige omgivelsene, før vi tar årene fatt og starter med returen. Heldigvis gjenstår et par timer på vannet før turen er over. På tilbakeveien blåser det litt mer, ikke så mye, men nok til at vi kjenner at det store Øyarvatnet kun bør padles under gode forhold. Nok en fin tur arkiveres i minneboken, neste gang kommer vi kanskje hit til fots?! Å padle inn kan i alle fall uten tvil anbefales!

 

 

 

Informasjon
Informasjon

Turen er padlet sommeren 2019, dato 5. august.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

Tillegg,

  • Øyarvatnet er regulert, vannstanden varierer fra 820-837 moh. Vannstanden var nesten på topp når vi padlet. Det var stedvis ganske grunt gjennom sundet frem til der vi måtte bære kanoen, det er derfor tenkelig at bære-etappen kan bli en del lengre om vannstanden er lavere.
  • Enkelte steder vi padlet var det ganske grunt selv om vi var et lite stykke fra land, dette gikk helt fint ved så høy vannstand, men vær obs på de grunne partiene om vannstanden er lav.
  • Øyarvassøyna og andre steder langs Øyarvatnet kan innby til telting, men husk at vannet er regulert og at vannstanden kan stige i løpet av natta. Rågeloni derimot er ikke regulert.

 

 

Bildegalleri
Bildegalleri

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

 

Turforslag i nærheten
Turforslag i nærheten

Hilleknuten - Topp og rundtur fra Fidjeland skitrekkTaumevatn Turisthytte – Sommerrute fra ÅdneramTaumevatn – Telttur langs Taumevatnvassdraget

Taumevatn Turistforeningshytte – Skitur fra Ådneram.Øyuvsbu - Populær og familievennlig turisthytteturØyuvsbu Turisthytte - Fottur via Håhellerhytta

 

Relevant innhold

 

 

Turbeskrivelsen er skrevet av;
Forfatter: Heidi Bjerre

 
 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer