Du er her

Sandvatn Turisthytte - Skitur fra Lortabu

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Sandvatn Turisthytte – Skitur fra Lortabu.Sandvatn Turisthytte ligger idyllisk til ved det svære Sandvatnet i Sirdal kommune. Kort avstand fra vei og godt tilrettelagt sti i en idyllisk natur, gjør hytta svært populær og ofte besøkt, også av mange barnefamilier. I tillegg er hytta et viktig knutepunkt for flere av DNT hyttene i området. I vintersesong kvistes turen fra Lortabu.

Sett av 2,5t tur/retur på den totalt 15km lange turen.
 

 

 

 

Kommune:                 Sirdal
Tid:                              2,5t tur/retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       15km tur/retur (Stigning 547m)
Merket:                        Ja* (Kvistet i sesong)
Terreng:                      Ski (Godt fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Middels (Noen bratte partier)
Høyde:                        Sandvatn Turistforeningshytte 910m.o.h

 

 

 

Parkering:

Sandvatn Turisthytte – Parkering ved Lortabu, vest for Valevatnet.Parkering ved Lortabu, ovenfor Hunnedalen.

Fra Ålgård i Rogaland fylke, sving av E39 med skilt opp til Sirdal og Oltedal. Følg veien forbi Oltedal, Dirdal, Gilja og fortsett videre mot Hunnedalen. Fylkesgrensa passeres og en kjører inn i Vest-Agder fylke og inn i Sirdal kommune. Du skal fortsette forbi parkeringsplass til Tomannsbu, og helt opp til østlig ende av Hunnedalen. Parkering vest for Valevatn ved Lortabu. GPS Posisjon N58 54.655 E6 43.781.

 


 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Sandvatn Turisthytte – Leidulf og jeg er på vei opp det bratte skaret ved start.Det er lørdag og påskeaften. Sola skinner og det er blå himmel på denne vakre vårdagen. I skyggesiden ved Lortabu er det lite som minner om vår derimot. Det er kaldt, men heldigvis er det ingen vind. Skiene er smurt med VR40 (lilla) og vi er klare til å sette kursen nord-vestover. Det starter nærmest umiddelbart med å stige, og det er bratt. Opp skaret ved Lysebekken kan enkelte kanskje synes det er litt for bratt. Men, ta av skiene om det passer deg bedre.

 

 

 


 

Sandvatn Turisthytte – Sol og blå himmel en herlig påskedag.Det går ikke lenge før både Leidulf og jeg tar på fellene. Vi har slike «kort-feller» som settes inn i et spor på skiene, da blir alt mye enklere i motbakkene. Jakkene er for lengst av, vi nærmer oss en 850m høyde og endelig begynner det å flate noe ut i terrenget. Skisporene er både gode og tydelige. I tillegg er det kvistet godt og det er heller ikke langt mellom hver kvist. Leidulf og jeg nærmer oss Blaudevatn 887moh.

 


 

 


 

Sandvatn Turisthytte – Vi nærmer oss turisthytta ved Sandvatnet.Kvistmerkingen avviker noe fra sommerruta, spesielt omkring Litle Sandvatn. Men ellers er de tilnærmet parallelle innover i det vakre og mektige terrenget. Det er viktig at kvistene følges, disse blir satt ut av eksperter på «trygge» steder hvert år. Dette er personer som kjenner terrenget! Men, en må alltid vurdere hver enkelt situasjon selv (islagte vann, snøskred osv). Ved Sandvassåna skal en være ekstra oppmerksom, her kan det være åpne oser som en skal passe seg for.

 

 

 

 

Sandvatn Turisthytte – Det er fortsatt mye snø og hytteveggene er godt isolerte.Ved det store Sandvatnet ser vi hytta. Det er massevis av snø og hytteveggene er godt isolerte enda. Det er gravd en egen trase for å komme til ytterdøra. I nærheten av utløpet har noen slått opp telt, andre sitter og koser seg i solkroken på hytta. Det er uansett utrolig stille, urørt og nydelig her oppe. Vi kommer raskt i kontakt med flere. En hadde vært ute på måneskinnstur midt på natta. Mens vi sitter og spiser kommer et Sea King helikopter over oss.

 

 

 

 


Sandvatn Turisthytte – Leidulf speider utover det mektige terrenget.Det kommer ekstremt lavt over oss, men gjør brått en helomvending og fortsetter videre nedover mot parkeringsplassen. Vi satt mange i solkroken på hytta etter hvert. En av dem hadde vært lege og hatt mange av sine yrkes år i redningstjenesten. Selv om det var mange folk i løypene, var det kun syv som hadde overnattet ved hytta. Vi gjør oss klar for hjemturen, den går i samme skispor ned til Lortabu igjen. Det gikk med 1,5t opp og 1t ned, i tillegg kommer eventuelle pauser.

God tur!


 

Viktig!

  • Kryssing av islagte vann og elver er alltid forbundet med en viss risiko, denne må vurderes av hver enkelt til en hver tid. Det samme gjelder for skredfaren i terrenget. Ta kontakt med Stavanger Turistforening for løypeinformasjon.
  • Vær oppmerksom på at avvik kan forekomme fra GPS løype, fra år til år. Følg de godt synlige kvistene turistforeningen setter ut for sesongen. Det er normalt kvistet fra uke 9 (vinterferien) til ut april måned.
  • GPS spor på kart nedenfor følger vinterløypa, vær oppmerksom på at den avviker fra sommerløypa.

 

 

Bildegalleri - Skitur våren 2015
Dato: 04.04.2015
Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer