Du er her

Skibufjellet - Topptur i umerket terreng

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Foto: Berit Grøtteland Helland, bildet er tatt fra Skibufjellet 843moh i Bjerkreim kommune.Skibufjellet er et av mange dominerende og store fjell i Bjerkreim kommune, nærmere bestemt i Stavtjørn området. Turen til toppen starter fra skitrekket og går i et umerka, men idyllisk og nakent fjellterreng. Øverst i Kaldrassheia får en utsikt utover vakre Ørsdalen, men kun som en smakebit, det er først når en når toppen en virkelig får oppleve utsikten.

Sett av 2t tur/retur på den totalt 5,7km lange turen.
 

 

 

 

Kommune:                 Bjerkreim
Tid:                              2t tur/retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       5,7km tur/retur (Stigning 519m)
Merket:                        Nei (Noen få nødlinger og tråkk)
Terreng:                      Terreng (Godt fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Middels
Høyde:                        Skibufjellet 841m.o.h.

 

 

 

Parkering:

Skibufjellet – Parkering ved Stavtjørn skitrekk.Parkering på Stavtjørn ved skitrekket.

Med utgangspunkt fra Nærbø. Bilturen starter med å kjøre over Bue og videre mot E39 og Vikeså. Sving av med bensinstasjonen Statoil på Vikeså og fortsett opp mot Stavtjørn skitrekk. Like før skitrekket er det skiltet inn til venstre ved Stavtjørna, på skiltet står det "P Støle". Fortsett istedenfor og ta andre opp til høyre, det er en stor og romslig parkeringsplass ved skitrekket. Gratis parkering. GPS posisjon N58 42.017 E6 22.002.

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Skibufjellet – Et lite tilbakeblikk ned mot starten av barneskitrekket.Å bestige Skibufjellet har ikke bare vært «enkelt». Vi har ikke vært heldig med været på noen av turene opp hit. Første tur, ja da ble det riktignok så ille at vi rett og slett valgte å snu og følge den åttende fjellvettregel som lyder; «Vend i tide – det er ingen skam å snu». Vi prøver igjen og er ved godt mot. Det er foreløpig opphold og brukbar sikt. Ole-Kristian og jeg setter «føttene i lavgir» og tråkker i vei opp mot Kaldrassheia, vi får en tøff start.

 

 

 

 

 

Skibufjellet – Utsikt lengst sør i Kaldrassheia mot Eikeknuten 720moh.Kaldrassheia er åpen og stor. Det oversiktlige terrenget tar oss godt i mot. Vi oppdager noen enkle tråkk rundt om i terrenget, men ikke alle går i retning dit vi skal. Heia er til dels fuktig, og ettersom jeg har blitt fortalt, skal dette være et godt sted for å plukke multe. Lengst sør på Kaldrassheia, akkurat før en brekker opp mot Skibufjellet, får vi en nydelig utsikt ned mot Ørsdalen. Svære fjell som Eikeknuten 720moh dominerer like fremfor oss.

 

 

 


 

Skibufjellet – Stor og flott varde på toppen.Det er på ingen måte over med å stige brått, for på nytt går det både bratt og til dels kronglete oppover. Retningen vi går i er nordøstlig. Et større tjern passeres innpå Gryteheia, det er åpent og greit å gå, selv uten sti. Derimot har det startet å regne/sludde, noe som i seg selv ikke byr på problemer. Men med på «lasset» får vi i tillegg dårlig sikt. Vi bestemmer oss for å fortsette. Desto lenger vi går, desto dårligere blir sikten. Den store varden blir først synlig 15-20m fra oss, og det føltes godt.

 

 

 

 

Skibufjellet – Et lånt bilde fra Berit Grøtteland Helland.Bildet av Berit og hunden Tanja, er selvfølgelig tatt ved en annen tur. Dette flotte bildet som hun har tatt er lagt ved for å vise hvordan det «skal» se ut fra toppen, en solrik høstdag. Skibufjellet ruver hele 841moh, og normalt ville jeg kunne sakt fra slike topper at; «herfra er det rå panoramautsikt så langt øyet kan se». Men med flere turer opp hit, derav alle med dårlig sikt kan jeg dessverre ikke uttale meg. Men, la oss si det slik; det er høyst sannsynlig en enorm utsikt fra toppen!

 

 

 

 

Skibufjellet – En kjekk tur avsluttes med et lite bål og kokekaffe hører til.Fra toppen og ned følger vi samme sti, det er i vårt tilfelle både enklest og greiest med dagens føre og sikt. Nede i Kaldrassheia fyrer vi oss et lite bål og koker litt kaffe. Nistepakken nytes til en kopp med rykende fersk kokekaffe. Vi blir enig om å bestige toppen på nytt, men at vi da ikke «gambler» med været, og venter istedenfor til det er klarvær og gode utsiktsmuligheter i sikte. Siste rest av turen går ned barneskitrekket og bort mot parkeringsplassen. Takk for turen!

 

Merk!
Det er stedvis noen enkle tråkk og nødlinger å se, men på langt nær nok til å danne en «sammenheng» for hvor en skal gå. 

 

Bildegalleri
Dato: 22.11.2014
Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer