Du er her

Store Skykula - Fra Skineldvatnet til Vassbø

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Store Skykula – Fra Skineldvatnet til Vassbø.Store Skykula 906moh er Bjerkreims neste høyeste fjelltopp, kun slått av selveste Vinjakula med en høydemeter. Er du ute etter en lang og spennende «fjelltur»? Ja da er turen fra Skineldvatnet til Vassbø via Store Skykula midt i blinken for deg. Her får en virkelig en følelse av å være på «høyfjellet» i et åpent og utsiktsrikt terreng.

Sett av 6t en vei på den totalt 16,1km lange turen.
 

 

 

 

Kommune:                 Bjerkreim
Tid:                              6t en vei (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       16,1km en vei (Stigning 727m)
Merket:                        Ja (Skiltet og rødmerket)
Terreng:                      Sti / Terreng* (Godt fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Krevende
Høyde:                        Store Skykula 906m.o.h

 

 

 

Parkering:

Store Skykula – Parkering ved Skineldvatnet ovenfor Lauperak / Tjørn.Parkering ved Skineldvatnet ovenfor Lauperak.

Fra Nærbø, følg Buevegen 504 opp mot spisestedet Karlsbu. Videre til høyre og inn på Undheimsvegen og deretter videre til E39 over «Bue». Sving til høyre mot Bjerkreim ved E39. Fortsett forbi Vikeså, men sving ned mot Byrkjemo (Covent AS) å ta over bru som går over den populære lakseelva i sentrum. Fortsett forbi barneskolen og kirken mot Odland, sving opp til høyre mot Lauperak. Følg veien opp og forbi tidligere folkehjelphytta, på veien ned mot Lauperak går det en asfaltert vei opp til høyre. Sving av til høyre og følg veien til endes ved vatnet. Kjør forsiktig på veien opp mot vatnet pga telehiv. GPS posisjon N58 36.671 E6 16.260.

 

Store Skykula – Parkering ved Vassbø i Ørsdalen.Parkering ved Vassbø i Ørsdalen.

Fra Nærbø, følg Buevegen 504 opp mot spisestedet Karlsbu. Videre til høyre og inn på Undheimsvegen og deretter videre til E39 over «Bue». Sving til høyre mot Bjerkreim ved E39. Sving av med bensinstasjonen Statoil på Vikeså og fortsett opp mot Stavtjørn skitrekk. Følg vei 117 forbi skitrekket, igjennom tunnel og ned i Ørsdalen. Følg skilt mot Vassbø. Etter brua, kjør inn på 4 avkjørsel på grusvei, helt til informasjonstavla. GPS posisjon N58 40.201 E6 22.804.

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Store Skykula – Det flotte Bjørnvatnet kommer til syne.Det er endelig ny helg og nok en nydelig høstdag i vente. Turen fra Skineldvatnet og ned til Vassbø har vi snakket om lenge, og endelig passet det for oss alle tre, samt «værgudene». For å gå dette turforslaget må en ha en bil i hver ende, og det er langt mellom dem på bilvei. Bilen i Vassbø ble parkert kvelden i forveien. Turstart var kl 09,00 ved Skineldvatnet. Fra vatnet stiger det både brått og bratt opp mot Bjørnvatnet 681moh. Det er herfra og opp til Store Skykula turens høyeste stigning er, så spar på kreftene å ta deg tid til og snu deg for å få et glimt av den vakre utsikten.

 

 

 

Store Skykula – Stien går helt i vannkanten av Bjørnvatnet.Det er ingen hemmelighet at høsten er en vakker årstid. Stien slynger seg i et nakent og oversiktlig heiaterreng, omringet og prydet av høstens vakreste farger. Små og mellomstore tjern glinser i solens varme stråler. Det er stille, helt stille. Små bølgeskvulp som slår inn mot steinene langs Bjørnvatnet kan høres langveisfra. Fra nordlig ende av vatnet går stien videre opp mot Store Skykula i et kupert og stigende terreng i østlig retning. Det er rødmerket helt opp til toppen.

 

 

 

 

Store Skykula – May Kristin skriver seg inn i turboka.Cirka 600m nedenfor toppen i nordlig retning kommer vi til et stiskille. Avstikkeren opp hit må en gå tur/retur dersom en vil til topps, men det anbefales virkelig! Det skiller kun en høydemeter fra Store Skykula og Vinjakula, slik at de begge er nærmest «Bjerkreims tak». Utsikten er svimlende uansett og må egentlig oppleves. Uansett hvor varmt jeg beskriver den, vil det aldri bli det samme. Hit må en bare! Det er en egen turbok i kassen festet til varden.


 

 

 

 

Store Skykula – Flere små og mellomstore tjern passeres på turen.Vi har fått i oss litt nytt «brennstoff» og sjeldent har litt niste smakt så godt. Det er viktig å fylle på med næring «jevnt og trutt» i slike stigninger. Vi har passert samme stiskillet nedenfor toppen og er nå på vei mot Vassbø. Det er ingen sammenhengende sti i dette heiaterrenget, en finner kun enkle dyretråkk. Men, la oss si med en gang; Etappen mellom Store Skykula og ned til Vassbø er veldig godt rødmerket, og selv uten sti er det behagelig å gå her. Terrenget er småkupert og fast å gå på.

 

 

 

 

Store Skykula – Det er viktig å kose seg litt ekstra på tur.Retningen er mer eller mindre konstant mot nordøst. De røde merkene slynger seg mellom et klassisk heiaterreng, omringet av små og mellomstore tjern samt fjellknauser, lyng og gresstufter. Nedenfor Benkjehommane, mellom et smalt parti som nesten skiller to tjern fra hverandre, tar vi en velfortjent pause. I sekken har vi med oss litt ved, kokekaffe, sjokolade og niste. Det blåser ikke mye i dag, men akkurat her er det tilnærmet helt vindstille. Vi senker skuldrene og sluker til oss noen varme solstråler mens kaffen er på kok.

 

 


 

Store Skykula – Kan det friste med en kjølig dykkert?Vi blir sittende en god stund, men innser at vi må videre, det er cirka halvparten av turens lengde igjen. Det er ingen dominerende stigninger igjen, heller flere små knauser i det småkuperte landskapet. Ikke langt fra det store Fiskeløysvatnet sildrer Rindabekken. Vannet er krystallklart på sin vei nedover skaret, akkurat der vi skal. I Rinnaskaret ovenfor Klumpen kan en se ruiner etter det som trolig er ei gammel høyløe? Vi har lenge gått rett i terrenget, men her nede kommer vi inn på en sti. Det er også her godt rødmerket.

 


 

 

Store Skykula – To hytter passeres på turen ned Rinnaskaret mot Vassbøbrekka.Nede ved Stedsnavnet Klumpen, like ovenfor Vassbøbrekka ligger det to flotte hytter. Disse går vi uforstyrret forbi og følger de røde merkene videre ned på den steinete «traktorveien». Vær forsiktig når en går her, dette er ingen god vei å gå på. Noe lenger nede tar en god grusvei deg helt ned til parkeringsplassen ved Vassbø. På turen så vi fem turgåere, to jegere og 8 ryper fordelt på to kull langs stien.

Denne turen anbefales!

 

 

Sti / Terreng:

  • Fra Skineldvatnet (Lauperak/Tjørn – siden) er det god sti og gode røde merker helt opp til stiskillet, ca 600m nedenfor selve Store Skykula. Dette stiskillet er i nordlig retning av Store Skykula. Fra stiskillet her og opp oppleves det som noe dårligere sti og merking, men absolutt ingenting å være bekymret over. Retningen er enkel og distansen er kort. I tillegg ser en stedvis røde merker og tråkk også her.
     
  • Etter å ha vært på toppen av Store Skykula må en ned igjen til samme stiskillet, altså opp til selve toppen er en avstikker fra turen over heia. Fra stiskillet og videre til Vassbø går en direkte i terreng / snaufjell. Det er et stort sett godt terreng og gå i og det byr ikke på problemer her oppe i høyden. Selv om det ikke er noen sti, så er traseen meget godt merket. De røde merkene er godt synlige og en er ikke i tvil hvor en skal. Fra Rinnaskaret og siste rest ned til Vassbø er det først sti og deretter traktor/grusvei. 

 

 

Bildegalleri
Dato: 04.10.2015
Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer