Du er her

Store Skykula - Utsiktsrik rundtur i nydelig terreng

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Store Skykula 906m.o.h – Utsiktsrik rundtur i nydelig terrengStore Skykula eller ofte bare omtalt Skykula er Bjerkreims nest høyeste fjelltopp med hele 906m.o.h, kun slått av Vinjakula med en høydemeter. På godværsdager er utsiktsmulighetene enorme fra varden. En rundtur som anbefales på det varmeste!

Sett av 4t på hele rundturen, totalt 11km.

 

 


 

Kommune:                 Bjerkreim / Eigersund
Tid:                              4t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       11,0km rundtur
Merket:                        Ja (Rødmerket – Asfaltert vei er ikke merket)
Terreng:                      Sti / Asfaltvei (Vanntett fottøy er en fordel, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Krevende
Høyde:                        Store Skykula 906m.o.h og Bjørnvatnet 681m.o.h

 

 

Parkering:

Store Skykula – Parkering ved SkineldvatnetParkering på opparbeidet plass ved Skineldvatnet, like ovenfor Lauperak.

Fra Nærbø, følg Opstadvegen181 forbi Åna Kretsfengsel i sørlig retning, sving opp mot Tvihaug på Bjorheimsvegen 150, for øvrig første til venstre etter innkjørsel til fengselet. Videre opp mot vindmølleparken og Karlsbu ved vatnet Storamoset. Følg Buevegen 504 til E39 og hold til høyre i kryss mot Bjerkreim. Fortsett forbi Vikeså, sving ned mot Byrkjemo (Covent AS) å ta over bru som går over den populære lakseelva. Fortsett forbi barneskolen og kirken mot Odland, sving opp til høyre mot Lauperak. Følg veien opp og forbi tidligere folkehjelphytta, på veien ned mot Lauperak går det en asfaltert vei opp til høyre. Følg veien til endes og du er fremme, kjør forsiktig på veien pga telehiv. GPS posisjon N58 36.671 E6 16.260

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3


 

Informasjon:

Store Skykula – Thomas og Egil på vei opp HestesteganeEtter noen gode fridager i påsken bærer det i vei opp mot Store Skykula, påskeaften byr på strålende sol og nærmest skyfritt og vindstille vær. Thomas og jeg har lenge snakket om å gå til toppen, faktisk så lenge som i et halvt år om ikke lenger?
Vell, det sies at en god tur skal planlegges nøye, og jaggu stemte det ikke. Hyggelig var det også at Egil ønsket å bli med oss på tur, han er godt kjent i området og har vært på Skykula ved flere anledninger, det har forøvrig også Thomas som bor like nedenfor.


 


 

Store Skykula – Thomas på truger mot toppen.Vi følger "På Topp i Dalane" stien som er rødmerket opp Hestestegane mot Bjørnvatnet, terrenget er bratt og stigningen starter nærmest momentant fra parkeringsplassen. Kjentmannen Egil anbefalte oss å skrå nordøst opp mot Store Skykula fra Bjørnvatnet, dette fordi store snøfonner blokkerer for videre ferdsel langs den rødmerkede stien. Men, inntegnet rute nedenfor følger rødmerket sti. Thomas har pakket ut trugene fra sekken, og er klar for å teste de ut så fort snøforholdene bedres mot toppen.
 

 


 

Store Skykula – Små og store snøskavler passeres med god marginForholdene er på topp, og akkurat slik at vi ikke synker for mye nedi både med og uten truger. Flere små og store snøskavler passeres, alle med god margin. Vi bytter litt på trugene, og det er Egil sin tur og teste ut nymotens utstyr. Thomas og jeg mente de gamle og tøffe bambus trugene hans hadde gjort jobben, og passet best som hyttepynt på veggen, Egil var ikke uenig i våres konklusjon. Gaupelemfjellet like i nærheten hvor ei kommunikasjonsmast står er passert og vi fortsetter mot vårt mål for dagen.

 

 

 

Store Skykula – Perfekt skiføre så langt øyet kan seVi tar en pust i bakken og smiler fra øre til øre, det er langt mellom slike dager som dette. Utsikten er allerede svimlende og ulike topper pekes ut på rekke og rad, ferske skispor fra toppen og ned røper at vi ikke er de første til å nå utsiktspunktet for dagen. De massive og stupbratte fjellformasjonene i nordvest danner en stor dal hvor Ørsdalsvatnet ligger idyllisk til, mange nedlagte fjellgårder og stedsnavn pekes ut på veien mot toppen.

 

 

 

 

Store Skykula – Egil og Thomas like nedenfor vardenVi har for lengst sett toppen og plutselig står vi alle tre under varden, i tillegg til våres firbente venner selvfølgelig. Nå skal det bli godt med en lang pause, det er varmt i påskesola og Egil, Thomas og jeg nyter tilværelsene. Tur boka signeres på rundgang mens kaffe og nistepakken nytes, og selvfølgelig også litt sjokolade. Jeg peker ut et par fjelltopper som utmerker seg i terrenget, og med hjelp av Bjerkreim tur kartet får vi bekreftet enda flere topper. Solbjørgnipa med sin runde og spesielle form blir plutselig svært liten, mens Vinjakula dominerer i nordlig retning.

 


 

Store Skykula – Militært anlegg på toppenDet er på tide og pakke sammen og komme oss videre. Vi går over toppen og ned på veien på motsatt side.

 På vei ned fra toppen møter vi på en blid hytteeier som har tatt turen opp på ski, og han kunne fortelle oss at det ikke var første gong i løpet av påsken.

 

 

 

 

 

 

Store Skykula – Vi tar asfaltveien ned på østsiden for å danne en rundturVi fortsetter ned mot parkeringsplassen, flere utsiktslystne turgåere passeres langs veien. Enkelte steder kommer autovernet til syne og snøen begynner å avta desto lenger ned vi kommer, men det er fortsatt mulig å renne på ski nedover. Egil peker ut over Skinelddalen og gir en anbefaling om å se nærmere på stedet, det skal jeg selvsagt gjøre. Vi nærmer oss slutten på en fantastisk rundtur, og i det vi runder svingen ser vi ned på parkeringsplassen.

Takk for en vellykket tur Egil og Thomas.

 

Obs!

  • Inntegnet rute på kartet nedenfor følger rødmerket rute til Store Skykula, men ettersom vi gikk en annen vei grunnet snøforhold er ruta tegnet istedenfor sporet og små avvik kan forekomme. Det er kun etappen fra Bjørnvatnet og opp til toppen som er tegnet, resten av sporet er sporet med GPS.

 

Bildegalleri
Dato: 19.04.2014

Feil ved visning? Klikk her

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer