Straumsfjellet – Norges lengste Via Ferrata løype

Lyst til å utfordre deg selv litt? Samtidig som du er glad i høyder og stupbratte fjellkanter? Kort fortalt, liker du «luft» under skoene, ja da er denne turen for deg. For å klatre Via Ferrata løypa her trenger en hjelm, klatresele og Via Ferrata-slynger. Selve Via Ferrata ruten er på imponerende 1500 m og byr på 550 høydemeter med ren glede! Sett av 5 t på den totalt 7,1 km lange rundturen.

 

 

agder
valle
5 t
rundtur
7,1 km
rundtur
797 moh
straums-
fjellet
550 m
stigning
Fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Krevende (Gradering = D)

Via Ferrata Straumsfjell er Nord-Europas lengste og tøffeste Via Ferrata. Løypa er gradert til D (krevende) på den Europeiske Via Ferrata-skalen fra A-E. En må være fysisk sterk på grunn av løypas lengde, samt takle høyder og luftige partier – for de er det mange av! Via Ferrata løypen er 1500m lang og høydemetrene er på hele 550m.

Det er boret inn jernstiger i fjellveggen til å tråkke/holde seg i, men flere steder må en også nøye seg med å klatre «lett» i fjellveggene også. Wiren er festet med bolter på behagelige avstander, og her må en klippe en og en slynge over til neste steg.

Det er IKKE anbefalt å klatre her ved fuktig fjellvegg / vått føre. Rådfør deg alltid med Helle Camping før turen, det kan gjøres før turen tar til, da en alltid skal registrere både ankomst og slutt-tid på campingplassen.

Det er ikke anbefalt å klatre turen uten guide dersom en ikke har klatreerfaring fra før. Guidet tur kan bestilles på Helle Camping.

Vi vil også nevne at nedfarten, altså etter at Via Ferrataen er klatret, går i et svært bratt og til dels ulendt terreng ned mot Straume og Otra. Samtidig blir dette på mange måter «barnemat» etter hva en har gjennomgått i timene i forveien, men det er «lett å se for enkelt» på denne fottur-etappen. Vær forsiktig!

 

 

Annonse
Annonse: Månafossen Opplevelser AS - Kobiner en fottur med klatretur

 

 

 

Turstart & parkering

Via Ferrata Straumsfjellet - Parkering på Helle Camping

Parkering på Helle Camping (Rysstad) i Valle kommune.

Veibeskrivelse fra Ådneram (Vest-Agder). Kjør over Suleskard og videre inn i Aust-Agder fylke. Bilveien heter Fv337 (Suleskardvegen) og passerer parkeringen til den kjente turisthytta Øyuvsbu, før Brokke Alpinsenter og nedfarten ned mot Rysstad i Valle kommune er et faktum. Ta til høyre inn på Rv9 ned mot Rysstad. Sølvgården Hotell & Feriesenter passeres, og en kort kjøretur deretter kommer Helle Camping til syne på samme side. Kjør forbi skiltet «0,5 Straume».

 

 

 

Turbeskrivelse

Vi velger å dele turen inn fire etapper;

  1. Fra Helle Camping til innsteget av Via Ferrata løypen.
    Alle betaler og registrerer seg ved ankomst hos Helle Camping. Deretter blir en kjørt med motorbåt opp til Monen / Furenes på Otra-elva. Fra elvebredden til innsteget må en gå til fots cirka 10-15minutt og gjøre unna 100 høydemetre. Turen er merket med røde bånd i trærne.
     
  2. Fra innsteget til toppen av Straumsfjellet (gapahuken).
    Når en er tilkoblet wiren med slyngene, så har en på en måte ingen vei å kunne gå feil. Denne etappen er ikke merket. Total lengde 1500m og 550 høydemeter. Når en har koblet seg av wiren, altså når klatreetappen er over og en er kommet til toppen. Følg stien opp i terrenget og drei mot nordlig retning. Da kommer en til både gapahuken og varden, altså toppen av Straumsfjellet.
     
  3. Fra Straumsfjellet til Børrebolten.
    Blåmerket løype som går i et behagelig og lettgått terreng på toppen av fjellet. Det kan være noe fuktig på denne traseen, særlig etter nedbørsrike dager.
     
  4. Fra Børrebolten til Helle Camping (slutt).
    Det er sti og merket løype ned fjellsiden. Men jeg vil på nytt presisere, ta tiden til hjelp her – det er veldig bratt og «krøkkete» noen steder, og i tillegg må en over noe urete partier. Siste rest av turen, altså etter at en ny «kabeltrasee» og elva er passert er ny-merket med røde bånd i trærne. Følg grusveien nede på Straume over elva (bru) og fortsett langs elvebredden tilbake til Helle Camping (se kart).

Via Ferrata Straumsfjellet - Turbeskrivelse

Turen er gått våren 2017, dato 25. mai.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

Annonse
Annonse: Månafossen Opplevelser AS - Kobiner en fottur med klatretur

 

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Informasjon

Besøk Helle Camping sine nettsider for mer kontakt og løypeinformasjon – www.hellecamping.no. Helle Camping skal kontaktes for booking, uavhengig om en skal gå med eller uten guide. Det gjelder også de som har eget klatreutstyr. En må betale for å klatre Via Ferrata Straumsfjell, betaling skjer i kiosken på campingplassen.

 

Husk og les deg opp på informasjonsskiltene ved start, det kan gjøre en forskjell både for deg selv, men også alle andre som er her og klatrer.

 

 

Turreferat

Straumsfjellet er Nord Europas lengste Via Ferrata løpye! Det gikk mange tanker oppi hodet mitt dagene før turen, men samtidig viste jeg ikke hva jeg gikk til, – og det fikk jeg erfare var like greit…

Via Ferrata Straumsfjellet - Vi blir kjørt over elva i båt

Og hva i alle dager skulle jeg opp i denne fjellveggen å gjøre? Enkelt og greit, en god kamerat med navn Bjørn Tore inviterte meg med, og her hadde han vært flere ganger fra før, og det betydde litt for en uerfaren klatrer som meg. Ellers sier jeg sjeldent nei til tur, så da står vi her. Vil legge til at jeg ikke har angret et eneste sekund på at jeg ble med hit – turen anbefales!

Vi har fylt ut risikoskjemaet, registrert starttid, betalt og lånt noe utstyr fra Helle Camping. Arne, eieren av campingplassen og stedet kjører oss med motorbåt opp til Monen på Otra-elva. Her fortsetter vi til fots bort til innsteget til Via Ferrata Straumsfjell-løypa.

Via Ferrata Straumsfjellet - Vi er "klare"

Turen fra elvebredden og bort til innsteget i fjellveggen tar cirka 10-15minutt og går i lett kupert terreng, men med noe steinur mot slutten. Stien er merket med røde bånd i trærne.

I det vi når frem starter noen å klatre, mens andre gjør seg klar i det vi kommer opp på «platået». Det er tydelig at løypen er populær og at mange vil utfordre seg litt. Det er av sikkerhetsmessige hensyn satt begrensninger på 60stk per dag. I tillegg skal det alltid være 1 times mellomrom mellom gruppene som starter.

Via Ferrta Straumsfjellet - Høyt opp!

Via Ferrata løypen startet lett med enkel klatring, og det er heller ikke for bratt. En klatrer også turen «etappevis» med gode muligheter for å hvile mellom «øktene».

Da første «etappe» i fjellveggen var over husket jeg at jeg sa; Dette var da ikke så verst, blir det verre enn dette Bjørn Tore? Svaret jeg fikk var at; «det blir nok litt verre enn dette ja…». Okei, suget etter å oppleve enda mer, presse meg, og utfordre meg enda mer var absolutt tilstede – så vi fortsatte!

Straumsfjellet - Norges lengste Via Ferrata løype

Ordet Via Ferrata er Italiensk og betyr jernsti, med andre ord en fastlagt klatrerute med wire i fjellveggen, denne følges helt til topps. I tillegg er det boret inn jernsteg/klatretrinn i de bratteste partiene. For å klatre må en være utstyrt med sikkerhetsutstyr som hjelm, klatresele og Via Ferrata-slynge – alt utstyr kan leies hos Helle Camping. Fottøy som er anbefalt er fjellsko, i tillegg kan det være lurt å ha med gode hansker.

Via Ferrta Straumsfjellet - Høyt opp!

Til tross for jernsteg, sikkerhetsutstyr og en solid stålwire i fjellveggen må en vise aktsomhet og være forberedt på ei tøff klatrerute. Dette er Nord-Europas lengste Via Ferrata løype som er gradert til bokstaven D av A-E, der sistnevnte bokstav er mest krevende.

En går ikke denne turen uten guide dersom en ikke har klatreerfaring, – enkelt og greit! Husk også at det alltid skal være avstand mellom klatrerne, minimum fallhøyde til personen ovenfor, samt kun en stykk per innfestning i fjellveggen (mellom boringene hvor wiren er festet).

Flere ganger på veien opp spurte jeg Bjørn Tore gjentatte ganger; «Blir det verre nå?» Svaret var konstant og akkurat det samme hver gang; «det blir nok litt verre enn dette ja» – betryggende og greit svar…

Jeg husker på et tidspunkt, da vi satt på ei fjellhylle alle tre, Bjørn Tore, Halvard og jeg, at jeg tenkte at nå var det «nok»… Men allikevel, «suget» etter noe mer, enda brattere og enda mer krevende var alltid tilstede – det hadde jo gått bra?

Via Ferrata Straumsfjellet - Endelig på toppen!

Siste og tøffeste etappe står for tur, nemlig der hvor fjellveggen går utover, altså vi er nødt til å klatre med «overheng», så her gjelder det å være sterk både i armer og sinn. Vi har hatt en pause og hvilt oss litt i forkant av siste etappe, ikke fordi vi ønsket det, for aller helst ville jeg nå den toppen, men fordi vi har klatret «innpå» ei guidet gruppe. Det ropes «stein!» gjentatte ganger fra «oven», og da må vi søke ly og gjøre oss «små» i fjellveggen for å unngå å bli truffet av småstein. Vi bestemmer oss for å vente litt…

Endelig, jeg trenger ikke sitte og «grue» meg lengre, nå kan vi fortsette på siste etappe og gripe fatt på overhenget. Jeg trekker pusten dypt, konsentrerer meg samtidig som jeg klatrer sakte oppover. Slyngene klippes over til en ny streng, trinn for trinn bestiges på veien mot toppen! Belønningen har vi lenge sett noe av på veien opp, men det er først når en topper fjellet at en virkelig får en enorm utsikt – Kanskje blant det beste Norge har å by på?

Via Ferrata Straumsfjellet - Børrebolten

Der wiren slutter og en kobler seg av, er det merket sti videre til toppen av Straumsfjellet. Her er det også en gapahuk som en kan nyte nistepakken i.

Etter en god pause går vi videre ned langs fjellryggen. Bjørn Tore vil vise oss Børrebolten, en kilt stein som på mange måter kan minne om Kjeragbolten. Steinen passeres på den blåmerkede løypa som går ned i dalen.

Via Ferrata Straumsfjellet er laget av Børre Bergshaven, og hva er vel mer naturlig en å kalle denne «bonus – Via Ferrata» løypen for Børrebolten? Bjørn Tore og Halvard tar på seg klatreutstyret igjen og bestemmer seg for å gå ned, jeg blir stående oppe for å fotografere og synes det er «nok klatring for i dag». Jeg er fornøyd, og behovet for klatring er dekket til de grader – det har vært en fantastisk «reise fra bunn til topps» som jeg ikke ville vært foruten.

Via Ferrata Straumsfjellet - Bjørn Tore firer seg ned i tauet

Vær oppmerksom på at stien videre går i et bratt og ulendt terreng ned til grusveien, eller kabelgrøfta som var der når vi gikk turen. Det er nymerket fra traseen på andre siden av bekken, og videre ned i skogen på gjengrodde kjerreveier/stier. Nede i dalen ved Straume følger en grusveien mot Otraelva og videre over brua, men like etter tar en til venstre og følger elvebredden bort og tilbake til campingplassen.

Turen går mot slutten og med dette bildet sier vi farvel til Via Ferrata Straumsfjellet.

For meg har dette vært en spesiell opplevelse som ikke vil bli glemt! Jeg har fått utfordret meg både psykisk og fysisk, i tillegg til og satt høydeskrekken på prøve. Timene og dagene etter gikk jeg rundt og følte at mestringsfølelsen var på topp!

Tusen takk til Helle Camping for fantastisk service og kjekk Via Ferrata løype!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *