Du er her

Vinjakula 907m.o.h – Bjerkreim`s høyeste fjelltopp

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Vinjakula – Bjerkreim – ToppturVinjakula er Bjerkreim kommune`s høyeste fjelltopp. Fjelltoppen viser majestetisk igjen i terrenget med sine 907m.o.h, fra toppen har du blandt annet utsikt ut over Jæren og fjelltopper som Vådlandsknuten, Urdalsnipa og Solbjørgnipa for å nevne noen. Vi var dessverre ikke fult så heldig og hadde knapt 15m siktlinje. Det ble hurtig besluttet at Vinjakula må bestiges på nytt men, fra Veen istedenfor parkeringsplass mellom Byrkjedal og Maudal. Du bør sette av 4t tur/retur, i tillegg kommer eventuelle pauser. Total lengde er 10,9km. Enkelte parti langs stien er myrlendte så godt fottøy er en nødvendighet.

 

 


Kommune:               Bjerkreim / Gjesdal (Helt på grensen)
Tid:                              4t tur / retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       10,9km tur / retur
Merket:                        Nødlet (Stein på stein merket)
Terreng:                      Sti (Godt fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad: Krevende
Høyde:                        Vinjakula 907m.o.h

 

 

 

Parkering:

Vinjakula – Parkering – Byrkjedal – Maudal

Det finnes to parkeringsmuligheter for topptur til Vinjakula, disse er Veen og Maudalsbrekka (like før). Sistnevnte valgte vi og derfor velger jeg å forklare reiseruten hit. Utgangspunkt fra Ålgård i Rogaland fylke, sving av E39 med skilt opp til Sirdal og Oltedal. Følg veien forbi Oltedal, Dirdal, Gilja. Ved Byrkjedalstunet svinger du av til venstre mot Maudal og Gloppedalsura. Sistnevnte stedsnavn skal vi ikke til og derfor svinger vi venstre opp mot Maudal like etter. Følg veien videre oppover, etter to-tre hårnålsvinger er vi på toppen hvor det er tilrettelagt parkeringsplass. GPS posisjon N58 46.408 E6 19.769.

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Vinjakula – Bilder – Kart – ToppturDet er som nevnt tidligere i artikkelen flere turmuligheter for Vinjakula, min beskrivelse er fra parkeringsplass mellom Byrkjedal og Maudal (på toppen). Vi har lenge snakket om å bestige Bjerkreim`s høyeste fjelltopp, men ved et par anledninger har vi valgt bort turen pga dårlig vær og fare for liten eller ingen sikt. I dag var nemlig dagen, dagen som skulle være tilnærmet perfekt. Tursekken ble pakket og GPS løypa ble på forhånd tegnet inn ved hjelp av dataprogrammet BaseCamp som Garmin tilbyr. Som vanlig har jeg alltid med kart og kompass, i dag var det ekstra viktig at dette ble med for å lettere kunne "peile" meg inn på nærliggende fjelltopper fra den fantastiske utsikten vi skulle få.

Turen starter rolig på andre siden av veien i forhold til parkeringsplassen, faktisk går det litt ned de første 300 meterne. Men, det er stort sett det hele også for stigningen opp de første 250 høydemetrene går mer eller mindre i ett uten antydning til flatere terreng. Samtidig som stigningen får føttene til å jobbe og enkelte svetteperler i pannen kommer til syne ønsker vi oss mer av den fantastiske utsikten, før vi får tenkt tanken på hvor lenge det er igjen er vi allerede på veg ned igjennom skaret som fører oss til et tjern like i nærheten. 

 

 

Vinjakula – Varde – Bjerkreim – Gjesdal

Ved tjernet ser vi skodda flere hundre meter i nordlig retning opp av Gloppedalsura, frem til nå har ikke skodda vært en utfordring og sikten har vært bra så langt. Vi velger å fortsette i håp om at det ikke skulle bli verre selv om det så rimelig tykt ut i retningen vi skulle. Opp av tjernet fortsetter stien på nordsiden av fjelltopp 828m.o.h langs små fantastiske tjern. Her er det mange muligheter for en liten rast og en liten dykkert i fjellet dersom det passer seg. For vårs del tykner skodda til og fuktigheten fra en hurtigvandrende skodde nærmer seg med storsprang. Jeg ba Hilde om å finne frem kartet og kompasset fra ryggsekken, det kan være greit å orientere seg på kartet før sikten forsvinner helt. Vi er nå like i nærheten av dagens mål, kanskje knapt 800-900m fra i luftlinje og bestemmer oss for å fortsette. Håpet om god sikt hadde forsvunnet, men med så mange flotte turopplevelser og godværs dager i 2013 kan vi ikke klage. Toppen bestiges fra sørsiden og er nødlet helt til toppen av Bjerkreim kommune. 
 
 
 
 
Vinjakula – Giljajuvet – Tur – ByrkjedalNaturlig nok med siktlinje opp mot 15m bruker vi minimalt med tid på toppen. Etter tur boka er signert og turkoden for Vinjakula er notert går vi i samme fotspor tilbake. Vi var ikke alene om å bestige toppen i tidsrommet vi var på topptur, 4 andre hadde allerede skrevet seg inn i tur boka, og i tillegg møtte vi 10 andre turgåere på vei ned. Jeg er ikke imponert over enkelte turgåere som hverken har med seg sekk, kart eller kompass på turen, på det verste var det ikke mulig å se fra nødling til nødling.
 
Vi setter oss ned like i nærheten av stien ca halvveis på tilbaketuren og spiser litt niste til en varm kopp kaffe. Enkelte passerer oss på vei tilbake og andre er på vei opp, de er nærmest umulig å få øye på selv om de bare går 15-20m fra oss. Vell, vi må videre og fortsetter ned mot tjernet 613m.o.h på kartet. Plutselig ser vi antydning til glimt av sol igjennom en himmel dekket av først skyer og deretter tåke. Været endret seg på knappe 45minutter fra overskyet og tykk skodde til sol og is vær på Byrkjedalstunet. Siste del av turen var solfylt og vi fikk nøye oss med utsikten ned mot Byrkjedal, Giljajuvet og Gloppedalsvatnet.
 
Flott tur tross været, flere bilder kommer etter turen er besteget fra Veen i Bjerkreim kommune.
 
God Tur!
 
 
 
Bildegalleri
Dato: 07.07.2013

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer