Du er her

Grønåsen & Smøråsen - Topp- og rundtur fra Ogna

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Grønåsen & Smøråsen – Topp- og rundtur fra OgnaGrønåsen og Smøråsen er to flotte, utsiktrike og passelig overkommelige topper å besøke, enten som kveldstur eller en behagelig søndagstur. Terrenget er variert, og en går for det meste direkte i terreng med kun enkle tråkk som veiviser. Blomsterdalen må alle igjennom, men da er det mai måned som normalt gjelder! Fotturen er hverken skiltet eller merket.

Sett av 2t på den totalt 5,7km lange rundturen.
 

 

 

Fakta
Fakta

Fylke:                          Rogaland
Kommune:                  
Tid:                              2t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       5,7km rundtur (Stigning 213m)
Høyde:                        Grønåsen 164moh. og Smøråsen 155moh.

 

 

Vanskelighetsgrad
Vanskelighetsgrad - Middels

Vi har valgt å kvalifisere fotturen som Middels, og det av flere årsaker.
Det er på ingen måte mye stigning eller fysisk utfordrende å ta seg frem hit, men derimot må en gå deler av turen uten ledetråder, tråkk eller sti.

Vi finner det allikevel greit å finne frem i dette turterrenget, men det forutsetter at du har tatt en titt på kartet og lest vår beskrivelse. I tillegg kan det være lurt og GPS-sporet liggende på en enhet.

Noen steder er det også vått, så husk gode fjellsko! Terrenget kan på enkelte steder fremstå noe gjengrodd på sommerstid. Les mer om vanskelighetsgrad.

 

 

Landskap & Terreng
Landskap & Terreng

Fotturen starter i idyllisk terreng med et bredt hyttenettverk. Deretter ut i mer variert kyst-hei terreng. Enkle tjern og myrområder passeres. Det er i tillegg omliggende fjell og knauser, samt småkupert langs traseen.

Generelt kan en si at landskapet er variert og traseen er for det meste åpen og oversiktlig, men det er også noe småskog.

Anbefalt fottøy: Fjellsko (vanntett).

 

 

Merking & Skilting
Merking & Skilting

Turen er hverken merket eller skiltet, og det er heller ingen sammenhengende sti til toppene. Etappene er ulike og derav velger vi å dele fotturen inn og beskrive dem enkeltvis nedenfor.

 1. Fra parkering v/ bom til stistart
  Følg asfaltveien forbi bommen og opp bakken. Vannet på venstre side passeres, og cirka 600m etter start skal en ta av og inn til høyre, fortsett forbi lekeapparatene, men gå ikke ned, følg opp til venstre like etter. Følg asfaltveien videre i cirka 350m, og gå ned bakken til høyre mot to-tre hytter.
   
 2. Fra stistart til Grønåsen
  Passer hyttene og fortsett opp i terrenget langs berg, knauser og terreng. Det er delvis tråkk å se oppover lia. Fra hyttene er det cirka 500m opp til et tjern, dette skal passeres på venstre side (nord). Deretter opp et lite høydedrag, så ned i et dalføre, og der gjør vi en helomvending mot venstre (nord) og følger terrenget naturlig og stigende opp til et stikryss. Når en har «nådd topp terreng», så skal en ikke fortsette ned i skogsholtet, men isteden vri om til høyre og fortsette opp på vest/sørsiden av Grønåsen. Det er noe sti og tråkk å se på veien opp til Grønåsen. Blant annet så ligger det en Geocatch-skatt her.
   
 3. Fra Grønåsen til Smøråsen
  Siste etappe, altså fra krysset v/skogholtet er lik, og en må ned hit igjen. Fortsett da videre langs skogholtet og myrdraget. Først ned litt, så bratt opp og videre opp på flaten mot Smøråsen. Det er flatt og lettgått mot Smøråsen. Her mener vi at det er synlig sti og greit å følge traseen. Men, en skal være litt oppmerksom på at i måneder av året så kan vegetasjonen ha vokst litt over, men ta tiden til hjelp og du finner frem!
   
 4. Fra Smørsen til Smøråsen-hytta
  En må også her litt tilbake igjen på samme sti, cirka 250m. Deretter går det sti ned til høyre, altså i sørvestlig retning inn i skogen, og få titalls meter senere får en øye på den koselige hytta i skogen.
   
 5. Fra Smøråsen-hytta til hyttegrend og v/bom (parkering)
  Følg sti og tråkk videre ned i blomsterdalen. Deretter ut på tråkk ned og forbi «Smøråsbolten», som for øvrig er noe vi fant opp på en fellestur... Men, riktignok ligger det en kilt stein mellom to fjellsider. En bekk passeres, terrenget åpner seg opp og en kommer inn på en bedre og større sti som vanligvis fører opp til Smøråsen, tror jeg? Men, den går i så fall direkte opp, uten å gå til hverken hytta eller Grønåsen.

  Følg stien videre ned og på venstre side skal det være et lite tjern, en skal ikke ned hit, men ser en tjernet er en på rett spor. Følg stien videre inn i en «plantetrasee», men det er skoget og greit å gå her, og vipps så er en ute på asfalttraseen igjen – og følger samme vei tilbake.

 

 

Aktivitetsmuligheter
Aktivitetsmuligheter

Turbok*TjernHytte*

* Turbok: Kun på Smøråsen
* Hytte: Smøråsen-hytta i skogholtet mellom Smøråsen og Grønåsen

 

 

Parkering
Parkering

Grønåsen & Smøråsen – Parkering v/ bom på Ogna/Helgå hyttegrend.Parkering v/ bom på Helgå/Ogna hyttegrend, like innenfor Ognatun i Hå kommune.

Fra Bryne, følg Fv44 forbi Nærbø, Varhaug, Vigrestad og til Brusand. Like før Ogna, mellom golfbanene skal en svinge inn på Mjølhusvegen. Fra Fv44 er det skiltet til Ognatun, ta inn til venstre her. Følg veien innover, fortsett forbi Ognatun og hold til høyre når veien svinger. Parkering v/ bom før hyttegrend. GPS posisjon N58 31.862 E5 48.189.

Kjørebeskrivelse – Google Maps.
(Legg inn startsted)

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Turbeskrivelse
Turbeskrivelse

Grønåsen & Smøråsen – Fotturen starter først på asfalt, men går raskt ut i terrenget.I dag er det duket for ny fellestur, og denne uten Terje Helleren som guide, slik som da vi tok fotturen i mai måned. Det er ikke uten grunn at Terje ønsket å vise oss fotturen i mai, det var nemlig helt bevist og et ønske fra han at vi skulle få se «blomsterdalen» hvor kusymren stod i full blomst ned i lia – for et nydelig syn!

Et par måneder senere arrangerer vi ny tur hit, og vi følger tidligere gått rute. Først forbi bom, deretter opp bakken og videre på den asfalterte veien oppover i hyttegrenda. Se mer detaljert beskrivelse under «Merking & Skilting».


 

 

Grønåsen & Smøråsen – Idyllisk og fint terreng på vei opp til Grønåsen.Vi gir oss ut i terrenget og følger tråkk opp mellom knauser, berg og knusktørt terreng – så langt har sommeren vært fantastisk!

Det stiger oppover, men ikke mye før det flater ut. Hele rundturen har egentlig ganske liten stigning, hvert fall i forhold til hvilken utsikt en får på toppene!

Et lite tjern passeres på høyre side, og vi følger tråkk på venstre siden og videre ned i et dalføre som tar oss opp mot Grønåsen.

 


 

 

Grønåsen & Smøråsen – Terje beskuer den nydelige utsikten Grønåsen gir!Det er riktignok ingen god, eller sammenhengende sti/tråkk her. Det kan i sesong med høyt gress være noe vanskelig å se hvor en skal gå/tråkke for å finne frem, men allikevel mener vi det er greit å gå for det meste av fotturen. Følg terrenget oppover i dalføret, men på topp, før det går ned i skogholtet, dreier en opp i retning sørøst og videre opp til Grønåsen. Det er greit og oversiktlig å finne frem til denne toppen, synes vi.

 


 

 

 

Grønåsen & Smøråsen – En glad gjeng samlet på toppen av Smøråsen!For å komme til Smøråsen som er neste fjelltopp, må en ned og tilbake samme vei – helt til stikrysset. Deretter ned i skogen, langs myra og opp på flaten sørøst for Smråsen. Det er også sti/tråkk å se for denne etappen, og vi opplever det som greit å finne frem også her.

Utsikten er upåklagelig. Vi setter oss ned, spiser litt og nyter synet utover sørlig ende av Jæren.

 


 

 

 

 

Grønåsen & Smøråsen – Terje og Lillian inne i hyttaJeg er blitt forklart at fra Smøråsen, går det en enklere sti ned i skaret like ved «oppstigningen». Velger enn denne, kommer en hverken innom hytta eller blomsterdalen. Derfor har vi valgt å gå tilbake noen titalls meter, for å fortsette ned i skogholtet mot hytta.

Hytta står i dag åpen, og jeg antar at den står åpen for at turfolk skal kunne ta en titt inn, men vis hensyn, vær forsiktig og lukk døren godt inntil etter deg.

 


 

 

 

Grønåsen & Smøråsen – Kusymra står tett i tett ned i blomsterdalen.Blomsterdalen – hit MÅ du bare i mai måned!
Da Terje viste oss denne dalen, ble vi alle begeistret og blitzen gikk varm fra flere av våre fotoapparater i gjengen!

Kusymren, eller Primula Vulgaris som den også på fint heter står tett i tett nedover lia!

Videre følges tråkk og sti ned til asfaltveien, og derifra til bom v/ start for fotturen. God tur!

 

 

 

Informasjon
Informasjon

Turen er gått sommeren 2018, dato 27.juni.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

Tillegg,

 • Les vår beskrivelse Merking & Skilting nøye!
 • Det er lite muligheter for å fylle vannflasken, ta med nok vann til hele fotturen.

 

 

Bildegalleri
Bildegalleri

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Turforslag i nærheten
Turforslag i nærheten

Homsevatnet - Til fjellgården Homse fra HerredsvelaLaugarvika - Telttur i idylliske omgivelser på OgnaHomse fjellgård - Fottur fra Herredsvela til MatningsdalBjørndalsnibå - Topptur fra Søra Hetland (Ogna)Bjørndalsniba - Fra Ogna til Matningsdal via HomsevatnJærkysten - Ogna til BrusandStem Holmavatn - Familietur i idyllisk terrengJærkysten - Rundtur ved OgnasandenUaland - Fottur via Rabali NaturreservatVedafjellet - Kveldstur til festningsanleggetDen Vestlandske HovedveiMusahålå - Spennende fottur fra Herredsvela

 

 

Turbeskrivelsen er skrevet av;
Forfatter: Kjell Arild Nummedal.

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer