Du er her

Homse fjellgård - Fottur fra Herredsvela til Matningsdal

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Homse fjellgård – Fottur fra Herredsvela til MatningsdalFjellgården Homse er å finne like ovenfor Homsevatnet. Her ligger en av mange nedlagte fjellgårder i distriktet. Gården blir i dag brukt som «avkobling og feriested». Turen går for det meste i et åpent og kupert terreng, men det er også noe småskog i terrenget. Området byr på flere idylliske små og mellomstore tjern langs stien.

Sett av 2,5t en vei på den 7,5km lange turen.
 

 

 

 

Kommune:                 Hå
Tid:                              2,5t en vei (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       7,5km en vei (Stigning 319m)
Merket:                        Ja / Nei* (Blåmerket – Se kommentar)
Terreng:                      Sti / Grusvei (Godt fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Middels
Høyde:                        Homsevatnet 136m.o.h og Fjellgården Homse 150m.o.h

 

 

 

Parkering:

Homse fjellgård – Parkeringsplass på Herredsvela i Hå kommune.Parkering på Herredsvela i Hå kommune.

Fra Nærbø, følg Skjerpevegen mot Vigrekrossen og Nordsjøvegen (Rv44). Varhaug og Vigrestad passeres. Ved Brusand, sving av til venstre mot Kartavoll og inn på Fuglestadvegen. Følg veien videre og fortsett over jernbanebroa, og sving deretter av etter et lite stykke ved skilt opp til Herredsvela på høyre side. Følg veien til endes, og kjør igjennom tunet og ned til høyre langs løa. Parkeringsplassen er da godt synlig. GPS posisjon N58 33.565 E5 48.897.


 

Homse fjellgård – Parkering i veilomme mellom Matningsdal og Råneheia i Hå kommune.Parkering ved «veilomme» mellom Matningsdal og Rånaheia i Hå kommune.

Fra Nærbø, følg Opstadvegen181 forbi Åna Kretsfengsel i sørlig retning, sving opp mot Tvihaug på Bjorheimsvegen 150, for øvrig første til venstre etter innkjørsel til fengselet. Videre opp mot vindmølleparken og Karlsbu ved vatnet Storamoset. Ta til høyre inn på Buevegen 504, og neste til høyre ved skilt mot Brusand. Følg veien mot Matningsdal, ta av ved skilt ned til Rånaheia og Stadion og fortsett igjennom gårdstun og forbi fotballbanen. Følg grusveien til veilomme / parkeringsplass. GPS posisjon N58 34.932 E5 49.944.

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Homse fjellgård – Grusvei frem til Jotjørna og sti videre langs Revtjørna.Det er en nydelig vårdag, sola skinner og det er tilnærmet vindstille. Vi har akkurat parkert bilen og står klare til å gripe fatt på turens første «etappe». Det er grusvei et godt stykke innover i det småkuperte terrenget, men så langt skal ikke vi i dag. Like etter at brua over Jotjørna og Hundsvatnet er passert, går de blåmerkede trepinnene inn i et lite skogkledd område og ned mot Revtjørna. Åpningen ned til stien er stor, men til tross for det er det fort gjort å gå forbi når «flyten» er god. Se nøye etter, stiskillet er ikke skiltet.

 


 

 

Homse fjellgård – Kloppet sti langs Revtjørna.Silje og jeg har gått her mange ganger, og enda flere ganger har vi vært ved fjellgården. Det er nemlig også mulig å gå turen fra Matningsdal. Langs Revtjørna går stien i et småkupert og oversiktlig terreng, stien er på et parti langs tjernet kloppet, slik at en enkelt kommer seg tørrskodd over de verste partiene. Men, på fuktige dager bør en ha vanntette fjellsko på denne turen. Terrenget er stigende opp mot en liten høyde i østlig ende av Revtjørna, men ikke mer enn at en akkurat rekker å bli litt varm.

 

 

 

 

Homse fjellgård – Ei solid trebro tar oss over bekken mellom Homsevatnet og Røyrtjørni.Litt småskog passeres før ei stor trebro må krysses. Brua er stabil og kraftig, så dette byr ikke på problemer selv med høy vannstand. Men, det hender jo selvfølgelig at elva går over sine egne bredder, og da må en regne med å kunne måtte «hoppe» litt fra stein til stein på andre siden. Turens blåe merker stopper like etter for denne turen, det er fordi disse kun går til Musahola. Avstikkeren tar knappe 5-10minutter opp hit og anbefales.

 

 

 

 

 

Homse fjellgård – Et idyllisk sted på solsiden av Homsevatnet.Følg stien oppover i terrenget, istedenfor å ta til venstre ved stiskillet til Musahola. Ei lita myr passeres og herfra er det knappe 15minutter til Silje og jeg er fremme. Et skogkledd parti passeres før terrenget åpner seg og gir god sikt ned mot både Homsevatnet og fjellgården. Gården er både fint restaurert og vedlikeholdt, og blir i dag benyttet som «feriested». Men, respekter stedets private grenser og følg stien.

 

 

 


 

 

Homse fjellgård – Sola skinner og vi er på vei til Matningsdal.Det hører sjeldenheten til at vi ikke tar oss tid til en kaffepause og litt niste på turene. Vi blir sittende på ei «fjellhylle» ovenfor det oppdemmede Homsevatnet. Utsikten er absolutt ikke til å klage på. Fremfor oss ser vi Bjørndalsniba, toppen ruver hele 275moh. Selv en varm vårdag kan det være kaldt å sitte for lenge i ro, og dessverre må vi også videre før det blir kveld. Vi trasker tilbake til gårdstunet og finner stien som leder til Matningsdal. Det er ikke skiltet eller merket her, men den ene stien kom du fra, og da er valget litt enklere når det kun er to stier.

 


 

 

Homse fjellgård – Stien går helt nede i vannkanten av Bjørnsivatnet.Det er i tillegg «skoget» litt i området og stien er gjort ren for kvister og større grener. Ved det idylliske Bjørnsivatnet, går stien helt nede i vannkanten. Mellom områder dekket av skog, går vi i et åpent men kupert og frodig landskap. Videre møter vi ei solid trebro mellom Bjørnsivatnet og Klemmavatnet, denne tar oss trygt over bekken.

 

 


 

 

 

 

Homse fjellgård – Terrenget er småkupert, men lettgått og åpent.Fra Bjørnsivatnet går det unna. Likt som for hele turen er også terrenget her lettgått og greit å ferdes i. Men en skal være klar over at selv om stien for det meste god å følge, kan det være enkelte partier som er mindre synlige ved ulike årstider. Retningen er nordvestlig for hele turen. Traseen går mellom Rosselandsvatnet og Podladalen til parkeringsplassen mellom Rånaheia og Matningsdal.

God tur!

 

 

Merking:

  • Fra Herredsvela til fjellgården Homse,
    Turen er ikke merket eller skiltet i sin helhet. Men, det er blåmerket til Musahola fra Herredsvela. Stiskillet til Musahola er like etter at trebroa er passert mellom vatnene Homsevatnet og Røyrtjørni. En skal her følge terrenget oppover mot skogholtet istedenfor å følge de blå merkene mot Musahola. Men om en ønsker å legge turen innom hola er avstikkeren på knappe 5-10minutt. Stien videre er godt synlig og det byr ikke på problemer å finne frem til fjellgården, på tross av at det ikke er merket. Men vær oppmerksom på at enkelte partier kan være mindre synlige ved ulike årstider.
     
  • Fra fjellgården Homse til Matningsdal,
    Turen er ikke merket eller skiltet. Mot slutten av turen kan en se noen blå merker i terrenget, disse går riktignok i riktig retning, men de starter ved ei eiendomsgrense ikke mange meterne etter parkeringsplassen om en starter fra Matningsdal. En skal følge disse ned til parkeringsplassen. Fra fjellgården er stien for det meste god å følge, men vær oppmerksom på at enkelte partier kan være mindre synlige ved ulike årstider. Retningen fra fjellgården til parkeringsplassen er nordvestlig fra start til slutt.

 

Andre turalternativer til Homsevatnet?


 

Bildegalleri
Dato: 02.04.2015
Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer