Du er her

Galdhøpiggen 2469m.o.h – Norges tak

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Galdhøpiggen – 17.Mai feiring – Skitur – ToppturGaldhøpiggen er Norges tak og ruver majestetisk med sine 2469m.o.h. Fjelltoppen er geografisk plassert i Jotunheimen (Lom kommune). Dette var en tur som var planlagt på starten av året 2013, og toppen ble besteget på selveste 17.Mai. Turen gikk på ski fra Juvasshytta og opp over Juvflye og fortsatte videre over Styggebrean. Ved "piggura" gikk vi til fots opp til Galdhøpiggen. Absolutt en flott 17.Mai feiring som anbefales videre. Du blir guidet opp til toppen og turen tar ca 5t tur/retur. Lengden målt med GPS var 11,6km tur/retur.
 

 


 

Kommune:                  Lom
Tid:                                 5t tur / retur (ski)
Lengde:                        11,6 km tur / retur
Merket:                          Guide
Terreng:                        Skitur
Vanskelighetsgrad:  Middels (ski)
Høyde:                          2469m.o.

 

 


Parkering:

Juvasshytta – Parkering – Lom kommuneVi startet turen fra Hå kommune i Rogaland Fylke, estimert kjøretid var på ca 9t (55mil) i følge gulesider veibeskrivelses kalkulatoren. Vi brukte nærmere 13t med pauser, enkelte steder langs Vikafjellet og Sognefjellet var forholdene litt lite oversiktlig. Sognefjellet var i tillegg stengt i tidsrommet kl 20.00 - 08.00 selv i midten av Mai. Vår kjørerute var via Aksdal, Ølen, Odda, Voss, Vik, Balestrand, Sogndal, Gaupane, Skjolden, Galdbygde og til slutt inn på vei som tar deg opp til Juvasshytta. Piggdekk ble satt på bilen for å være sikre på at vi kom oss sikkert opp til hytta, i tillegg kunne det være glatt på fjellovergangene. GPS posisjon N61 40.387 E8 22.208

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:
Galdhøpiggen – 17.Mai – Skitur – ToppturTuren var som nevnt tidligere godt planlagt allerede i starten på året (2013). Noe usikkert var hvor mange som fikk anledning til å delta, vi ble totalt 3stk som var klar 17.Mai kl 10,00 ved Juvasshytta fra vår pulje. Silje har vært pådriveren for at det ble planlagt en tur i vennekretsen hennes opp til Galdhøpiggen. Juvasshytta står for selve turen og guiding til toppen av Norge. Totalt har jeg hørt "rykter" om at så mange som 250stk deltok på 17.Mai toget som hadde endestasjon ved Norges høyeste fjell, Galdhøpiggen.


Etter en lang 13t kjøretur med knappe 20min margin før bommen over Sognefjellet gikk igjen, var vi endelig fremme på Juvasshytta. Spenningen var stor opp siste etappe hvordan kjøreforholdene kom til å være og hvordan det så ut på toppen. Vell fremme blir vi ønsket velkommen på Juvasshytta og soveværelse ble tildelt. Etter en kort tur innom soveværelse med bagasje møttes vi i peisestua hvor vi koste oss med en pils etter en lang dag på reis. Etter en god natt søvn var endelig dagen kommet hvor vi skulle bestige Galdhøpiggen. Sola skimte inn mellom gardinene og forholdene så perfekte ut, jeg kom meg i turklærne og gikk ut for å ta noen bilder av terrenget. Etter en god frokost gjorde vi klar skiene og sto klar på parkeringsplassen utenfor Juvasshytta hvor guiden ville starte turen fra. Mange ivrige skigåere strømmet til og ville feire dagen på toppen av Norge. Vell, turen startet kl 10,00 og gikk 100-200m sør-øst for Juvvatnet, mange skulle inn i en dobbel rekke så litt start problemet oppstod naturligvis før vi fikk jobbet inn flyten. Guiden tok oss videre opp mot Juvflye hvor vi hadde enkelte pauser der folk fikk smurt om skiene og inntatt litt væske. Over Styggebrean fikk vi klar beskjed om at vi skulle deles inn i to rekker og følge guiden. Breføringen skjer normalt ved at en gruppe bindes sammen og krysser breen. Siden det fortsatt var mye snø som dekket eventuelle sprekker krysset vi uten tau. I enden av Styggebrean går vi opp til "piggura" hvor vi setter fra oss skiene og fortsetter turen opp mot Galdhøpiggen til fots. Været har så langt vært greit, vi har til og med fått glimt av sol igjennom de tette skyene som ligger som et teppe over deler av Jotunheimen. Turen fra "piggura" og opp til toppen av Norge har enkelte bratte partier som kan være krevende, vi gikk i et rolig tempo på linje opp siste etappe.
 

Galdhøpiggen – Toppen av Norge – 17.Mai feiringEtter en liten km fra piggura var vi oppe på Norges høyeste fjelltopp, Galdhøpiggen. Flere og flere strømmet til, selv om vi var litt uheldig med utsikten var stemningen på topp. Flere sang nasjonalsangen og enkelte hadde med 17.mai fløyter. Under flotte forhold tror jeg at du ser Hurrungane i sør-vestlig retning, Glittertind mot øst, Rondane mot nord-øst og Falketind i sørlig retning. Jeg har aldri vært her før og dagens forhold tilsier at jeg ikke får bekreftet dette, derfor skriver jeg "tror". Etter en kort visitt på toppen av Norge valgte vi å gå ned til "piggura" hvor vi hadde satt fra oss skiene. Turen ned til Juvasshytta gikk uten guide, sporene fra alle de ivrige ski / turgåerne var lette å følge. Men, tykk tåke gjorde det umulig å se hverandre på en avstand på ca 20-30m enkelte steder. Selve turen ned fra Galdhøpiggen gikk i et hurtig tempo, spesielt etter "piggura" når vi skulle renne ned nærmere 450 høydemeter før vi var nede ved Juvasshytta. Nede ved Juvasshytta var enkelte allerede klare for hjemturen og var fornøyd med at årets 17.Mai ble feiret på toppen av Norge også i år. For enkelte er dette en tradisjon, vi møtte personer som gikk år etter år så sant været tillater det.

Dette er absolutt en perfekt 17.Mai feiring etter mitt syn. Kjempemoro tur - Anbefales!

 

Bildegalleri
Dato: 17.05.2013

Feil ved visning? Klikk her

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer