Du er her

Månafossen - En bratt men kort tur for selv de minste

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Månafossen – En bratt men kort tur som passer for selv de minste.Månafossen er et kjent og populært turmål i Rogaland og regnes som et av fylkets mektigste og vakreste fossefall. Fossens elleville fallhøyde er på hele 92m i fritt fall. Det er bratt opp til fossen, men stien er utbedret og på mange måter har dette blitt en familietur for mange. En kan også besøke friluftsgården Mån og overnatte i telt på den frodige gressletta langs elvebredden.

Sett av 0,5t en vei på den totalt 0,5km lange turen.
 

 

 

 

Fakta
Fakta

Fylke:                          Rogaland
Kommune:                   Gjesdal
Tid:                              0,5t en vei til Månafossen (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       0,5km en vei til Månafossen (Stigning 125m)
Høyde:                        Månafossen 260-270m.o.h

 

 

Vanskelighetsgrad – Barnevennlig turforslag!
Vanskelighetsgrad - Barnevennlig turforslag!

Barnefjellstøvelen - Kategori Enkel / Middels.Tur/retur fra Eikeskog i Frafjord til Månafossen er klassifisert som Enkel/Middels i vanskelighetsgrad. Til tross for turens lengde har vi valgt å merke turen med Middels kategori også, dette er fordi det stedvis er bratt og en må holde seg i kjettinger. Det er gjort gode utbedringer på stien både for å øke fremkommeligheten samt skåne terrenget. Allikevel kan det være sleipt og utfordrende ved vått føre. Vi mener allikevel at denne turen egner seg godt som familietur, men ta tiden til hjelp!

Forlenger en turen videre til fjell / friluftsgården Mån må en regne med og doble tiden.
Les mer om vanskelighetsgrad – Barnefjellstøvelen.

 

 

Landskap & Terreng
Landskap & Terreng

Landskapet er bratt og terrenget er stigende fra Eikebrekka og opp til Månafossen / Mån. I terrenget er stien tilrettelagt med tanke på og både skåne terrenget, men også selvfølgelig for å øke fremkommeligheten. Selv i et bratt terreng er det greit å gå her, også for barnefamilier, derimot kan det oppleves litt sleipt og «ekkelt» etter regnfulle dager. Det er ingen grind eller gjerdeklyvere på turen. Hjelpemidler langs stien er «steintraper», tretrapper og kjettinger i fjellveggen.

Anbefalt fottøy: Fjellsko (God støtte på foten).

 

 

Merking & Skilting
Merking & Skilting

Fra Eikeskog og opp til Månafossen er det både T-merket og skiltet. Det er enkelt å finne frem og traseen er godt synlig. Det samme gjelder om en ønsker å fortsette litt til for og komme til fjellgården Mån.

 

 

Aktivitetsmuligheter
Aktivitetsmuligheter

Elv*Fiske*Teltmuligheter*Bålplass*Toalett*
Historie*Sove uteAttraksjonFjellgård 


 

* Elv: Nede ved parkeringsplass og ved fjell / friluftsgården Mån.
* Fiske: Fiskemuligheter som DNT medlem langs T-merket sti.
* Teltmuligheter: Oppe på elvebredden langs fjellgården Mån.
* Bålplass: Utenfor innegjerdet område på Mån. Benytt de som allerede er «laget».
* Toalett: Både på parkeringsplass og ved fjellgården Mån.
* Historie: Infoplakat utenfor og i varmestua nede i kjelleren på Mån. Her er det åpent året rundt.

 

 

Parkering
Parkering

Månafossen – Parkering på Eikeskog innerst i Frafjord.Parkering på opparbeidet p-plass innerst v/ Eikeskog og Månafossen i Frafjord.

Fra Ålgård i Rogaland fylke, sving av E39 med skilt opp til Sirdal og Oltedal. Du skal kjøre forbi Oltedal og Dirdal men, ved Gilja svinger du av og kjører igjennom tunnel til Frafjord. Mektige fjellformasjoner viser vei videre mot Molaug og til Eikeskog på vei 281. Skiltet til Månafossen ved Gilja. Parkeringsavgift 20,- pr.dag (År 2014). GPS posisjon N58 51.532 E6 22.708.

Tips!
Til tross for en romslig parkeringsplass fylles denne fort opp på godværsdager, møt derfor tidlig på «utfartsdager» og godt vær!

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under)
Annonse: Månafossen Opplevelser AS - Kombiner klatre- og fottur!

 

 

Turbeskrivelse
Turbeskrivelse

Månafossen – Første del av turen går i god steintrapp.Det er 5. mai 2016, torsdag og Kr.Himmelfartsdag. Vi vil nytte den ekstra fridagen til å komme oss ut på tur, noe vi er langt i fra alene om. Når vi parkerer er vi en av de siste bilene som får plass på den opparbeidede parkeringsplassen på Eikeskog. Mens vi gjør oss klar til tur, strømmer bilene til, og må nå begynne å parkere langs veien. Vi får fylt opp flaskene med deilig kaldt fjellvann, og er nå klar til å gå. Plutselig var alle andre også klar til å gå. Vi starter med å gå i kø opp den flotte trappa som sherpaene har laget for å gjøre starten på turen mer overkommelig.

 

 

 

Månafossen – Iris og Eivind går sammen med far Svein Ove.Det stiger konstant opp til fossen, her er ingen flate partier, og om en gir på kan en virkelig få pulsen opp. På de bratteste og glatteste partia er det satt opp trapper og kjettinger. Turen opp til fossen er overkommelig for de fleste, for selv om det stiger godt, er det ikke en lang tur. Med Eivind som snart fyller 5, og Iris som nærmer seg 7, bruker vi nøyaktig 23 min i følge appen på mobilen.

 

 

 

 

 

Månafossen – Ellevill fallhøyde på hele 92m i fritt fall.Vel fremme ved fossen koser vi oss med brødmat og frukt. Kaffekoppen fylles gjentatte ganger, og sikten til den mektige fossen nytes. Iris har høydeskrekk, men etter en stund stoler hun på at hun er trygg når jeg holder godt rundt henne. Iris trosser frykten, og blir med helt bort til stupet, slik at også hun får nyte synet av fossen i sin fulle prakt.

 

 

 


 

 

Månafossen – En populær turistattraksjon i fylket.Med et fall på hele 92 meter, er Månafossen en av Rogalands mektigste fosser, og et svært populært turistmål. På en godværsdag i høysesongen, treffer du garantert en god blanding av allslags folk. Her møter vi flere som har full oppakning, og som skal sove i fjellet på den ene eller andre måten. Vi møter mange turister med forskjellige språk, og ikke minst i forskjellige klær. Her er nok dongeribuksa mer vanlig en Gore-Tex buksa!

 

 

 


 

Månafossen – Elva nede ved parkeringsplassen.Om en vil, så kan en gå videre i ca. 30 min, for å komme til fjellgården Mån. Denne etappen er mye mer lettgått, for her flater det mer ut. I dag levde vi etter mottoet «Det enkle er ofte det beste», vi velger å gå ned igjen, og bruker heller god tid på lek ved elva på parkeringsplassen. Her nede er det også godt tilrettelagt for bål og grilling, og pølselukta kjennes på god avstand på vei ned.

Nok en hyggelig og vellykket tur er over:)

 

 

 

Informasjon
Informasjon

Turen er gått våren 2016, dato 05.mai.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

Tillegg,

  • Møt i god tid på klarværs og «utfartsdager». Selv om parkeringsplassen er romslig og stor fylles den fort.
  • Det er mulig å fortsette til Friluftsgården Mån fra Månafossen, en må da regne med å benytte ca 30min ekstra på turen opp. På friluftsgården er det åpent i varmestua nede i kjelleren. Det er toalett på Mån og nede ved parkeringsplassen.
  • Den flate gressletta på Mån egner seg godt for telting.

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

OBS – Nytt kart kommer!
GPS sporet på kartet strekker seg helt opp til Fidjavatnet i Fidjadalen. Om en skal gå tur/retur Månafossen eller Mån er etappen lik «opp til hit». På kartet er det både merket for hvor Månafossen er og friluftsgården Mån er.

Leaflet Kart: 


 

Bilder
Bilder

Bilde 1, Iris holder seg godt fast til kjettingene på det blankskurte fjellet.
Månafossen – Iris holder seg godt fast til kjettingene på det blankskurte fjellet.

 

 

Bilde 2, Far Svein Ove med Iris og Eivind på vei opp til Månafossen.

Månafossen – Far Svein Ove med Iris og Eivind på vei opp til Månafossen.

 

 

Bilde 3, Eivind og Svein Ove på vei opp de mange trappetrinnene.

Månafossen – Eivind og Svein Ove på vei opp de mange trappetrinnene.

 

 

Bilde 4, Elva nede ved parkeringsplassen på Eikeskog.

Månafossen – Elva nede ved parkeringsplassen på Eikeskog.

 

 

Barnevennlige turforslag i nærhetenBarnevennlige turforslag i nærheten

Uburhedlaren – En spennende familietur for store og små.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tusen takk til Heidi for flotte bilder og kjekk turskildring, veldig bra!

Turskildring og foto:
Heidi Bjerre

Tilrettelagt og publisert av:
Kjell Arild Nummedal

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer