Du er her

Trollakyrkja - Topptur fra Maudal

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Trollakyrkja - Topptur fra MaudalGlad i utsikt, frodige lier og urørt natur, men også stigninger? Da er turen til Trollakyrkja noe for deg! Fra Maudal varierer fotturen med alt fra bratte og skogskledde lier, til et mer åpent og frodig heiaterreng – og mot slutten klassisk fjellterreng med enorm utsikt! Fotturen er ikke merket eller skiltet. I tillegg er det kun sti for deler av turen.

Sett av 4t tur/retur på den totalt 9,7km lange turen.
 

 

 

Fakta
Fakta

Fylke:                          Rogaland
Kommune:                  Gjesdal
Tid:                              4t tur/retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       9,7km tur/retur (Stigning 635m)
Høyde:                        Trollakyrkja 764moh

 

 

Vanskelighetsgrad
Vanskelighetsgrad - Krevende

Basert på turens lengde og stigning er turen fra Maudal til Trollakyrkja klassifisert som Krevende i vanskelighetsgrad. Der hvor det er sti, er den godt synlig, men for det meste går fotturen i enkle tråkk og direkte i terrenget. Flere steder er det bratt, og etter fuktige perioder kan det være sleipt i den skogkledde lia.

En må en passere enkle partier med ur/steiner, - husk at disse kan være sleipe/glatte etter fuktige perioder. Det er etappevis høy stigning. Vi mener at dette er en fottur en bør ha et litt godt «værvindu» på før en starter. Les mer om vanskelighetsgrad.

 

 

Landskap & Terreng
Landskap & Terreng

Turen fra Maudal til Trollakyrkja er varierende og veksler mellom bratte skogsområder, heiaterreng, myrtraseer og naken fjellgrunn. En går for det meste i urørt natur uten sti, tråkk eller nødlinger/merking. Det er mulig å fylle vannflaska fra vannføringen opp i lia, like ved «Kvilestokkjen». Det er ei grind på fotturen og ingen gjerdeklyvere. Landskapet er variert og traseen er for det meste åpen og oversiktlig.

Anbefalt fottøy: Fjellsko (vanntett).

 

 

Merking & Skilting
Merking & Skilting

Turen er hverken merket eller skiltet, og det er heller ingen sammenhengende sti til toppen. Etappene er ulike og derav velger vi å dele fotturen inn og beskrive dem enkeltvis nedenfor.

 1. Fra Nedre Maudal til Brekka/Skaret
  Følg bilvei til fots over brua og bort til busskur. Ta til venstre og følg veien cirka 120m. Ta deretter inn til høyre igjennom grinda og følg uforstyrret utmarka bort til den skogkledde lia.
   
 2. Fra Brekka/Skaret til tregrensa slutt
  Det er god sti, men terrenget er bratt og noen steder ligger det en del løs stein, så vær forsiktig! Opp i lia passeres et skilt hvor det står «Kvilestokkjen», deretter passeres ura før stien går bratt videre opp mot tregrensa slutt.
   
 3. Tregrensa slutt til kanten av Nedre Bleiavatnet 615moh
  Kun enkle tråkk å følge, og vi klarer ikke å finne noe sammenhengende trase. Det er derimot oversiktlig og enkelt å finne frem bort til vannet. Og med etappevis gode tråkk, så får en «bekreftelsen» om at en er på rett sted.
   
 4. Fra kanten av Nedre Bleiavatnet 615moh til Trollakyrkja (varden)
  Ingen sti og mindre tråkk å følge. Nakent og oversiktlig fjellterreng overtar, og det er stigende opp mot varden og platået mot toppen. En «god huskeregel» kan være at en skal følge kanten opp, men selvfølgelig med en god margin.
   
 5. Fra Trollakyrkja (varden) til Trollakyrkja (stein-utspringet)
  Ingen sti og mindre tråkk er kun å følge. Derimot er Trollakyrkja svær og relativt enkel å få «øye på», det lover vi deg! Fra varden og ned til utspringet er det cirka 650m å gå.

 

 

Aktivitetsmuligheter
Aktivitetsmuligheter

Vann/TjernBekkFiske*
BærplukkingSkog 

* Fiske: Etter avtale med grunneier.

 

 

Parkering
Parkering

Trollakyrkja – Parkering i Nedre Maudal.Parkering ved Nedre Maudal i Gjesdal kommune.

Fra Bryne, kjør mot Ålgård og deretter videre mot avkjørsel til «Sirdal / Oltedal». Sving av E39 med skilt opp til Sirdal og Oltedal. Følg veien forbi Oltedal, Dirdal, Gilja. Ved Byrkjedalstunet svinger du av til venstre mot Maudal og Gloppedalsura. Sistnevnte stedsnavn skal vi ikke til og derfor svinger vi venstre opp mot Maudal like etter. Følg veien videre oppover, etter tre-fire hårnålsvinger er vi på toppen og fortsetter ned i Maudal. I bunn, sving til høyre mot Nedre Maudal (ikke opp til kraftstasjonen). Følg bilveien (Fv284) til endes, og parker i svingen like før brua over til Nedre Maudal v/ bebyggelsen. GPS posisjon N58 45.468 E6 19.233.

Kjørebeskrivelse – Google Maps.
(Legg inn startsted)

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Turbeskrivelse
Turbeskrivelse

Trollakyrkja – Rå utsikt fra den skogkledde lia utover MaudalTrollakyrkja har vært et ønsket turmål i lang tid. Ofte er det slik at den som venter på noe «godt, venter ikke forgjeves», og slik var det i dag!

Det er varmt, nesten litt for varmt til å bestige høye fjell faktisk. Vi har med rikelig med drikke og mat, og står klare til å begynne. Lekende lett går første etappe på grus og flat utmark, men tøffere skulle det bli!

Det går brått og brutalt rett opp i den skogkledde lia. Sola kommer til mellom bladene, men vinden uteblir. På slike varme dager bruker vi noe som heter Resorb, og det er et væskeerstatningsprodukt som selges reseptfritt på apoteket – som vi synes gir god effekt på væsketap.

Meter for meter bestiges, og like brått kommer en enorm utsikt utover Maudal til syne. Nydelig!

 

 

Trollakyrkja – Kan denne bolten måle seg mot Kjeragbolten eller Hellvikbolten mon tro?På vei opp har vi kost oss med og plukket både multer og blåbær, men er mest glade er vi for vindpustet som møter oss når vi er ute av tregrensen.

Vi opplever det tørt og godt å gå her opp mot Nedre Bleiavatnet, men det skulle nok vært mye våtere her en «normal» sommer. Det er kun enkle tråkk i terrenget å se, men allikevel prøver vi så godt det lar seg gjøre å følge disse opp mot toppen.

 

 

 

 

Trollakyrkja – Utsikten fra toppen er helt enorm!Den skogkledde lia er for lengst lagt bak oss, og det samme er de frodige liene. Nå er det kun nakent fjellterreng som dominerer i kombinasjon med rå utsikt!

Fra varden på Trollakyrkja er det en enorm utsikt! Det som dominerer mest er kanskje Vinjakula tvers over Maudalsvatnet?

Like fascinerende synes jeg at stedet Lanes og den gamle kirkeveien langs Maudalsvatnet ser ut til å være – den skal jeg gå en gang!

 

 

 

Trollakyrkja – Et mektig utspring fra fjellsiden hengende høyt over Maudalsvatnet.Selve utspringet, eller det en ofte forbinder med Trollakyrkja henger stupbratt cirka 400m over Maudalsvatnet. For å komme til fjellformasjonen må en gå ned, altså i vestlig retning langs ryggen av fjellet i cirka 650 meter.

Det frarådes på det sterkeste å gå ut på Trollakyrkja – hold deg isteden på trygg grunn!

 

 

 

 

 

Trollakyrkja – Fotturen avsluttes nede i Maudal i nærheten av dette vakre fossefallet!Heidi og jeg har tatt med oss litt ferdigkuttet salat, dressing, kyllingbiter og tortilla-lefser - enkel og god turmat som er ferdig på 1-2-3!

Det er på tide å spise litt. Vi sparer opp til varden igjen, og setter oss her. Etter en god pause med tidenes utsikt, går fotturen tilbake til Maudal i samme tråkk.

NB!
Vi anbefaler godt værvindu om du skal gå denne turen. Det er få holdepunkter, ingen merking eller skilting, samt få tråkk å se mot slutten.

 

 

 

Informasjon
Informasjon

Turen er gått sommeren 2018, dato 12.juli.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

Tillegg,

 • Ha med nok drikke til turen. Det er mulig å fylle i det bratte skaret, cirka halvveis på stigningen.
 • Vi anbefaler godt værvindu om du skal gå denne turen. Det er få holdepunkter, ingen merking eller skilting, samt få tråkk å se mot slutten.
 • Gå for all del ikke ut på selve Trollakyrkja!

 

 

Bildegalleri
Bildegalleri

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Turforslag i nærheten
Turforslag i nærheten

Vinjakula 907m.o.h – Bjerkreim`s høyeste fjelltopp Vinjakula - Topptur fra Øvre Maudal til Veen Vinjakula - Spektakulær topptur fra Veen Gloppedalsura - Vannveien over Indra Vinjavatnet fra Veen Botnen - Telttur på sandstranda i GloppedalsuraFossbrekka & Lanes - Familievennlig telttur Vallresknuten og Storeknuten – Gilja

 

 

Turbeskrivelsen er skrevet av;
Forfatter: Kjell Arild Nummedal.

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer