Du er her

Uburhedlaren - En spennende familietur for store og små

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Uburhedlaren – En spennende familietur for store og små.Det var meldt kraftig regn dagene før, og dagene etter. Men første påskedag skulle det endelig være litt opphold midt på dagen, så da bar det ut på en etterlengtet tur til Uburhedlaren. Dette spennende skjulestedet ble benyttet av opp mot 80 mennesker under 2.verdenskrig. Helleren er om lag 150m2 stor.

Sett av 2t tur/retur på den totalt 3,2km lange turen.
 

 

 

Kommune:                  Gjesdal
Tid:                              1,5 - 2t tur/retur (Barn 10 år - Pauser kommer i tillegg)
Lengde:                       3,2km tur/retur – Stigning 76 høydemeter
Høyde:                        Uburhedlaren 94m.o.h

 

 

VanskelighetsgradUburhedlaren – Barnefjellstøvelen vanskelighetsgrad Enkel.
Tur/retur fra parkeringsplass til Uburhedlaren er Enkel i vanskelighetsgrad. Dette er en kort og lettgått tur i nydelige og spennende omgivelser. Passer godt for barn i alle aldrer. Underlaget er vekslende mellom grusvei og sti, men siste etappe opp i den skogkledde lia kan være noe utfordrende for de aller minste. Det er tilrettelagt med både trapper og bru.
Les mer om vanskelighetsgrad – Barnefjellstøvelen.

 

Terreng
Vekslende mellom grusvei, sti og «ur». Terrenget er stort sett greit å ferdes i, men etter regnfulle dager kan lia opp til selve Uburhedleren være sleip og utfordrende for de aller minste. Det er i tillegg en gjerdeklyver på turen.  Anbefaler godt fottøy, og gjerne vanntett etter nedbørsrike dager. Det er tilrettelagt med netting i trappene for at en ikke skal skli på de våte tre-trinna. Men noen steder må en passe seg for våte røtter, disse kan være svært glatte.

 

Merking og skilting
Turen er merket med blå prikker og det er i tillegg skiltet.

 

Aktivitetsmuligheter

BekkSove ute*GapahukKlatremuligheter*
Bålplass*Toalett*BærplukkiungHistorie
Krigsminne   

* Sove ute under helleren, Klatremuligheter i trær,  Bålplass i gapahuk og Toalett v/ gapahuk

 

 

Parkering

Uburhedlaren – Parkering bak lafthuset (andre siden av elva) på Oltedal.Parkering på Oltedal like bak Lafthuset.

Fra Ålgård i Rogaland fylke, sving av E39 med skilt opp til Sirdal og Oltedal. Følg veien opp til Oltedal, sving til høyre inn ved Lafthuset, det er i tillegg skiltet med severdighetskilt langs Oltedalsveien 45. Parallelt med Lafthuset holder du høyre og idrettsanlegget passeres på venstre side. Ta av til venstre ved andre gate ned mot elva, like over brua er det tilrettelagt med parkeringsplass. GPS posisjon N58 49.858 E6 03.254.

 

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

 

Turbeskrivelse

Uburhedlaren – Turen starter på god grusvei inn mot Storamyr.Det var meldt kraftig regn dagene før, og dagene etter. Første påskedag 2016 skulle det endelig være litt opphold midt på dagen, så da bar det ut på en etterlengtet tur. I følge værmeldingen skulle det være overskyet hele dagen, men vi var utrolig heldige, og hadde sola med oss på nesten hele turen! Turen begynner lett, på en god grusvei, og før vi vet ordet av det er vi ved Storamyr.

  

 

 

Uburhedlaren – Bildet av gapahuken ved Storemyr. Bildet er tatt i en annen anledning.Storamyr er Jæren Friluftsråds «grillhytte» og her er det god plass til både bålkos og grilling. Det er i tillegg også greit å søke ly her på regnfulle dager. Videre passerer vi broen over elven, og barna legger fort merke til skiltet som viser at her er det forbudt å bade! Etter broen er det både merket med blå påler som går opp i skogen, og som følger grusveien videre mot venstre. Det er tydelig merket med skilt mot Uburhedleren, så vi følger pålene mot venstre.

 

 

 

 

Uburhedlaren – Ved Trongasteinen tester Iris ut "klatreløypa".Videre langs veien kommer vi til en stor stein som er skiltet med navnet "Trongasteinen". Det er festet et tau i et tre på denne steinen, så her er det populært for barna å ta seg en aldri så liten klatreøkt. Vi måtte prøve litt, men selve «hoved klatreøkta» lot vente på seg, vi var alle klar for å finne denne store helleren oppe i ura! Vær oppmerksom på at ved Trongasteinen går det blå påler oppover i fjellet, hit skal vi ikke, og jeg går ut i fra at du da vil komme ned gjennom skogen til broen igjen. Ved steinen er det tydelig skiltet mot Uburhedlaren, så følg skiltingen. Veien følges deretter over gjerdeklyveren, og etter noen hundre meter er det nok en gang skiltet mot Uburhedlaren.

 


 

Uburhedlaren – Iris og Eivind på vei opp mot hedlaren.Men, nå er vi ferdige med oppvarmingen, og nå skal vi opp i ura! Det er ikke tvil om at det plutselig ble mer spennende for barna. Her ligger den ene store steinen etter den andre, og enkelte plasser er det så høyt opp at det er satt opp trapper. Iris tar med seg Joveig og fyker avgårde opp gjennom ura, og begge er raskt utav syne.

 

 

 

 


 

 

Uburhedlaren – Tante Wenche er god å ha med på tur.Eivind klatrer seg opp gjennom steinene og trappene. Mestringsfølelsen er på topp, og han føler seg som verdensmester, der han bestiger den ene steinen etter den andre! Vi prøver å advare han litt, for det er faktisk ikke helt ufarlig her for de små. Mellom alle de store steinene, er det en del dype hull, og det ville nok blitt en skremmende opplevelse om en skulle være uheldig å falle nedi her. Det er også en del sleipe røtter og steiner etter alt regnet. (Men verdensmesteren er selvfølgelig fryktløs, "det er ikke farlig for meg").

 

 

 

Uburhedlaren – Joveig og Iris ønsker velkommen til Hedlaren.Ura har en lengde på ca 200 meter, og når vi har besteget nærmere 50 høydemeter, kommer helleren til syne over oss. Det er rart å tenke på at nærmere 80 personer har søkt tilflukt her under krigen, mens vi nå er her kosetur på en søndag. Iris og Joveig tar imot oss på toppen!

Er du interessert i å lese mer historie fra stedet?
Uburhedlaren – Et skjulested under 2. verdenskrig.


 

 


 

Uburhedlaren – Tante Wenche og Eivind koser seg med en matbit.Det er god plass inni helleren, og det er tillagt med både bålplass og benker. Men, siden sola både lyste opp og varmet godt, valgte vi å ta pausen utenfor. Ovenfor helleren var det frodig og grønt, med både mose, gress, lyng og trær. Utsikten herfra var upåklagelig, så her var det bare å finne roen. Vi hadde en god pause med både lapskaus og kaffe tilberedt på stormkjøkken. Her sitter vi virkelig på en førsteklasses restaurant!
 

 

 

 

 

Uburhedlaren – Iris koser seg med god mat og flott utsikt.Med mette mager og ny energi gikk turen samme vei tilbake. Det ble mye lek i bekker langs veien, og klatring på Trongasteinen tok vi oss også tid til. Vi avsluttet med en is på Lafthuset, og var alle enige om at denne turen vil vi gå igjen.

Takk for turen!

 

  

Alternativ turbeskrivelse
Uburhedlaren - Et skjulested under 2. verdenskrig

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Bilde 1, Iris klatrer over gjerdeklyveren på vei mot hedlaren.

Uburhedlaren – Iris er på vei mot hedleren.
 

 

Bilde 2, Joveig studerer historien fra stedet.

Uburhedlaren – Joveig leser om historien her.

 

 

Bilde 3, Iris nyter en rykende varm porsjon med lapskaus.

Uburhedlaren – Iris nyter en rykende varm porsjon med lapskaus.

 

 

Bilde 4, Det er på tide og vende nesen hjemover. Wenche og Eivind er på vei ned.

Uburhedlaren – Wenche og Eivind er på vei ned fra hedlaren.

 

 

Bilde 5, Iris tester nok en gang ut klatremulighetene ved Trongasteinen.

Uburhedlaren – Iris tester ut klatremulighetene ved Trongasteinen.

 

Tusen takk til Heidi for flotte bilder og kjekk turskildring, veldig bra!

Turskildring og foto:
Heidi Bjerre

Tilrettelagt og publisert av:
Kjell Arild Nummedal

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer