Du er her

Vigreskogen - Rundtur i lune omgivelser

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Vigreskogen – Rundtur i lune omgivelserVigreskogen, tidligere kalt "Vigreheia" sto for tur på selveste nyttårsaften. Før skogplantingen tok til på 1903-08 tallet var området opprinnelig ei lynghei, naturlignok ble navnet skiftet ut med Vigreskogen ettersom skogen voks opp. Vigreskogen ligger sentralt ved Rv44, skogsområdet er flatt og stiene er gode.

Sett av 45min på rundturen som strekker seg til en distanse på 2,7km.
 

 

 

 

Kommune:                 Hå
Tid:                              45min rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       2,7km rundtur
Merket:                        Nei (Noen blåmerkede trepinner i sørlig ende)
Terreng:                      Sti (Vanntett fottøy er en fordel etter regnfulle dager)
Vanskelighetsgrad:   Enkel
Høyde:                        Vigreskogen 25m.o.h

 


 


Parkering:

Vigreskogen – ParkeringVigreskogen er sentralt plassert ved Rv44 ved Vigre i Hå kommune. Gratis parkering.

Fra Bryne, følg Rv44 i sørlig retning forbi Høyland og videre mot Nærbø. Hå elva og Nesheim passeres også før skogen kommer til syne, sving av ved skilt inn mot Nærbø. Følg Skjerpevegen 158 i knappe 500m før parkeringsplass på høyre side kommer til syne. GPS posisjon N58 39.612 E5 36.329.

 


 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Vigreskogen – Tydelige og lettgåtte stierVigreskogen eller tidligere kalt Vigreheia er sentralt plassert ved Rv44, kan det tenkes at området her tidligere har vært ei lynghei? Før plantingen tok til i 1903 – 08 var området dekket av lyng og ulike grasarter. Dype torv lag i tillegg til tett, sur og oksygenfattig jordsmonn ga dårlige forhold for vekst. Jeg starter ved hovedinngangen på asfaltert vei mot bygningene som tidligere tilhørte Rogaland radio. Store kommunikasjons master står på rekke og rad, selv om radiostasjonen er lagt ned, er fortsatt anlegget og mastene i full drift.

 

 


Vigreskogen – Stier slynger seg rundt i skogenStien er tydelig og lettgått over hele rundturen. Vigreskogen ligg ca 2km fra kystlinjen, landskapet er flatt og vindutsatt, noe som måtte tas med i vurderingen av hvilke type treslag som skulle plantes. Det ble plantet buskfuru/bergfuru, norsk furu og litt edelgran basert på erfaringer fra tidligere plantefelt. Sistnevnte tresort har tykkere vokslag på nålene og tåler dermed bedre saltråk som ofte følger med på vindfulle dager. Etter hvert ble skogen tett, tiden var inne for å skifte ut buskfurugenerasjonen. Startgjødsel ble brukt og høyt produserende treslag som sitkagran, norsk gran og edelgran ble plantet, årstall 1950 til 1971.

 

 


Vigreskogen – Grøfter drener bort deler av vannetSelv om stiene normalt er tørre og lettgåtte vil området være fuktig på de høstlige månedene etter mye nedbør, grøfter er gravd for å lede bort vannmengdene.

Viste du at tyskerne slo seg ned i Vigreskogen?
Det tok ikke lang tid etter at krigen brøt i 1940 årene før tyskerne slo seg ned i Vigreskogen, den tette beplantningen bydde på mange skjulesteder. Tyskerne var kjent for å ta seg til rette, Vigreskogen var dessverre ingen unntak. Store mengder tømmer ble hugget ned for å få plass til båser til bilene samt sovebrakker for soldatene. Riktignok betalte de for tømmeret.

 

 


Vigreskogen – Utsikt mot HanabergsmarkaUtsikt mot Hanabergsmarka, det er mulig å kombinere disse to turene. Blåmerket rute følger trolig jordet i østlig retning mot Audamotland. For turbeskrivelse i Hanabergsmarka klikk her.

I dag er det ikke drift i kommunikasjonsmastene, anlegget er nedlagt og mest sannsynlig erstattet med nyere teknologi.
Jeg er tilbake ved bygningene som tilhørte Rogaland radio i tidligere tider, veien tilbake til bilen er selvforklarende.


Ved hovedinngangen står tydelige skilt oppstilt,

  • Båndtvang hele året.
  • Fare for nedfall fra antennene, opphold under antenne er forbudt.
  • All jakt forbudt.
  • Brannfare - Åpen ild forbudt.

God Tur!

 

Bildegalleri
Dato: 31.12.2013

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

GPX fil: 
Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer